logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Radeon 9600 Famili opis do czego służą poszczególne gniazda?

awerew 05 Gru 2008 14:43 4106 11
REKLAMA
  • REKLAMA
  • #2 5820855
    Pytong
    Poziom 32  
    Ocena: 81
    Famili? pierwsze słysze i widze.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 5820995
    Pytong
    Poziom 32  
    :rofl: FAMILY ... heheh

No dobrze o jakie wyjścia chodzi ? Zrób zdjęcie pokaz "palcem" lub nazwij je. Każda karta może być inaczej zaopatrzona :>
  • Pomocny post
    #6 5821227
    Yasiek_N
    Poziom 15  
    Ocena: 9
    Najczęściej jest jedno wyście DVI - do podłączenia monitora LCD, jedno wyjście tradycyjne D-sub - do podłączenia monitora CRT oraz jedno wyjście S-Video - do podłączenia telewizora, wyposażonego w takie gniazdo, lub z użyciem specjalnej przejściówki - do telewizora wyposażonego jedynie w złącza RCA (cinch).
  • REKLAMA
  • #7 5821265
    awerew
    Poziom 13  
    Ocena: 18
    Zrobiłem zdjęcie, ale zanim go umieszczę to upłynie dużo czasu nie nie jestem w tym biegłym.
    Chodzi oto,że zamontowałem tuner TV.
    Był obraz bez dźwięku, a na tym forum dowiedziałem się, że trzeba dorobić kabelek.
    Teraz mam obraz z dźwiękiem, a kiedy nagram film i potem go odtwarzam to brak dźwięku.
    Po zmianach konfiguracji pojawia się komunikat: Brak urządzenia.
    Edit:
    07 Gru 2008 13:33
    Chodzi o małe wejścia okrągłe.
    Do zielonego podłączyłem monitor, a pod nim do niebieskiego tuner TV.
    W monitorze pracuje tylko jeden głośnik.
    Radeon 9600 Famili opis do czego służą poszczególne gniazda?
  • REKLAMA
  • #8 5828458
    Pytong
    Poziom 32  
    Więc pytasz o wejścia/wyjścia karty muzycznej :> co raczej nijako sie ma do karty graficznej. Więc sprecyzuj dokładnie.
  • #9 5828527
    awerew
    Poziom 13  
    Dziękuję bardzo za zainteresowanie.
    Z mojej wypowiedzi i Twojej odpowiedzi stwierdzam, że jestem laik. Niestety problem od mojej samokrytyki problem nie znika.
    Nie wiem czy leży po stronie urządzenia czy oprogramowania.
    Co mnie dręczy opisane jest powyżej.
    Obiecuję, że będę się uczył.
  • Pomocny post
    #10 5828578
    DriverMSG
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 4866
    Kartę TV podpinasz pod niebieskie wejście karty muzycznej .

W opcjach karty muzycznej musisz ustawić że dźwięk będziesz zapisywać z LINE IN .

Zielone gniazdo to wyjście na złośniki przednie , różowe to wejście mikrofonu .
    Pozostałe dwa są do głośników tylnych , i do centralnego oraz Subwoofera w układzie 5.1

Wszytko to masz opisane w instrukcji płyty gł . Jeśli jej nie posiadasz to pobierz ze strony producenta , jeśli nie wiesz jaką masz płytę gł. to zainstaluj program Everest lub CPU-Z i tam się dowiesz .
  • Pomocny post
    #11 5828602
    Pytong
    Poziom 32  
    Z postów mniemam, że korzystasz z głośników w monitorze. Te podłączyłeś dobrze wpinając kabel z monitora do "zielonego" wyjścia na tylnim panelu. Dlaczego jest głos tylko w jednym kanale? Czy zawsze masz tylko dzwięk w jednym kanale? ... Idąc dalej.. Aby mieć dzwięk w tunerze telewizyjnym, zazwyczaj podłącza się sygnał wychodzący ze śledzia (tylni panel) tunera na wejście karty muzycznej, czyli tutaj gniazo "niebieskie". Aby nagrywany materiał z tunera miał dźwięk należy zazwyczaj również w programie do nagrywania wybrać źródło dzwięku, z którego będzie ten dźwięk pobierany :>
  • #12 5830222
    awerew
    Poziom 13  
    Panowie jesteście wielcy.Działał jeden głośnik bo był urwany przewód (5 minut lutowania).
    Dźwięk znalazł się po konfiguracji programu obsługi tunera TV.
    Serdeczne dzięki.
    Niech wam moderator w punktach wynagrodzi.
    PS:(zmieńcie obrazki na ładniejsze-dużo ładniejsze!).
    Pozdrowionka!

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy opisu funkcji poszczególnych gniazd w karcie graficznej Radeon 9600 Family. Najczęściej karta posiada wyjścia: DVI do podłączenia monitora LCD, D-sub (VGA) do monitora CRT oraz S-Video do telewizora, czasem z przejściówką na RCA (cinch). Autor pytał także o małe okrągłe gniazda, które okazały się wejściami i wyjściami karty dźwiękowej na płycie głównej, a nie karty graficznej. Zielone gniazdo to wyjście na głośniki przednie, niebieskie to wejście liniowe (LINE IN) do podłączenia tunera TV, różowe to wejście mikrofonu, a pozostałe służą do głośników tylnych i subwoofera w konfiguracji 5.1. Problem z brakiem dźwięku podczas nagrywania z tunera wynikał z nieprawidłowej konfiguracji źródła dźwięku w programie oraz uszkodzonego przewodu głośnika. Po poprawnym podłączeniu i konfiguracji dźwięk działa poprawnie. Zalecane jest korzystanie z instrukcji płyty głównej lub programów diagnostycznych (np. Everest, CPU-Z) do identyfikacji gniazd i konfiguracji sprzętu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA