logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zbudować nadajnik 433MHz/446MHz wielkości pudełka zapałek?

czupacz 22 Mar 2004 14:22 9665 14
REKLAMA
  • #1 559267
    czupacz
    Poziom 14  
    Ocena: 2
    Witam. Muszę zmontować prosty nadajnik na częstotliwość 433 lub 446MHz. Najlepiej wielkości pudełka od zapałek. O zasięgu do 200m w terenie otwartym. Chciałem przerobić nadajnik firmy JB Jabel UKF 66-73 MHz http://www.allegro.pl/show_item.php?item=22919618 ale myślę, że chyba nic z tego nie wyjdzie. Proszę o pomoc bo w tych sprawach nie bardzo mam doświadczenie. Proszę o schemat lub najlepiej przeróbkę nadajnika z firmy JB Jabel - jeżeli się da. Może ktoś też wie jaki do tego zrobić odbiornik? Dzięki. Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #2 560679
    And!
    Admin grupy Projektowanie
    Ocena: 784
    Chyba najprościej będzie zastosować filtr SAW + tranzystor.
    Poszukaj o typowych aplikacjach dla SAW.
    np: http://www.gamma.pl/home.html
    produkty rfm=> filtry=> saw
  • REKLAMA
  • #4 562096
    czupacz
    Poziom 14  
    Dzięki za odpowiedzi. Gdybym wybrał nadajnik RTKG12 hybrydowy http://www.cyfronika.com.pl/hybrydy.htm , to mogę na jego wejście podłączyć mikrofon, czy trzeba jeszcze robić jakiś specjalny układ? I analogicznie do odbiornika, czy na jego wyjście można podłączyć od razu wzmacniacz m.cz. z głośnikiem? W opisach piszą, że są to nadajniki do alarmów itp. czy nadają się do przesyłania np. mowy? No i nie mogę znaleźć zasięgu ale rozumiem że do 200m powinny pociągnąć. Sory za tak może głupie pytania ale chcę wiedzieć na ten temat jak najwięcej.
  • #5 562152
    Preskaler
    Poziom 40  
    Ocena: 1059
    Cześć!
    Te nadajniki wymagają do przesyłania mowy, oprócz mokrofony, jakiś prosty, jednotranzystorowy(?) wzmacniacz. podobnie z odbiornikiem tylko to zależy jaką moc wyjściową chcesz uzyskać? (Głośnik, słuchawki?). Zasięg tego systemu podany jest tylko dala odbiornika superheterodynowego (tego droższego) 300 m i piszą, że supereakcyjny ma mniejszą czułość. Trzeba to poprostu sprawdzić.
    Pozdrawiam!
  • REKLAMA
  • #6 562192
    Bielsky
    Poziom 21  
    Ocena: 19
    poszukaj na googlach strony producenta.
    firma telecontrolli lub telecontrolla.
    Mają tam wszelkie dane katalogowe i aplikacyjne do ściągnięcia.
  • #7 562218
    czupacz
    Poziom 14  
    Czyli wystarczy zrobić przedwzmacniacz do mikrofonu podłączyć do tego nadajnika i już śmiga, (to mi się podoba). A do odbiornika wzmacniacz m.cz. z głośnikiem i po robocie. To też extra. A o co chodzi z tą stroną gogle? Wielkie dzięki za info, już pomału zaczynam jarzyć ten temat :)
  • #8 562224
    Bielsky
    Poziom 21  
    www.google.com to wyszukiwarka.
    a strona producenta to:
    www.telecontrolli.com
  • #9 562245
    czupacz
    Poziom 14  
    Fajnie. Wiem już chyba wszystko. No chyba, że ktoś wie coś jeszcze na ten temat to proszę o opinie co o tym myśli. Pozdrawiam.
  • #10 562254
    Bielsky
    Poziom 21  
    Od teraz ten wątek to w zasadzie spam.....
    Wejdź i zobacz.
    Za pomocą google możesz znaleźć wiele rzeczy.
    Jest opis po polsku jak wyszukiwać.
  • REKLAMA
  • #11 562705
    czupacz
    Poziom 14  
    i znów dupa. Ponoć te nadajniki nie nadają się na wysyłanie audio. Ponieważ wejście w nadajniku jest cyfrowe i zbyt wolne na przetworzenie sygnału audio. Może ktoś ma jakiś inny pomysł na nadajnik na tej częstotliwości albo przetestował ten nadajnik na sygnale audio. Proszę o pomoc!!!
  • #13 568961
    Michał Adamiak
    Poziom 14  
    Ocena: 9
    Witam.
    Na "elektrodzie", w dziale download jest do pobrania schemat z opisem walkie-talkie zbudowanych na modułach 433MHz (bodajże jest to artykuł z EdW). Stosowane tam odbiorniki superheterodynowe są niczym innym jak modułami z telecontroli (wiem, bo kupowałem w sklepach elektronicznych takie moduły oraz sprowadzałem identyczne poprzez f-mę Soyter - rrs3). Wszystko zależy o jaką jakość dźwięku Ci chodzi (2kHz wystarczą do zrozumiałej rozmowy)
  • #14 569331
    And!
    Admin grupy Projektowanie
    Ocena: 784
    Ten z elektrody też stosował niejako transmisję cyfrową bo PWM
    (o ile nie pomyliłem projektów)
    To powinno poprawić zasięg i jakość.
    A te moduły to faktyczinie do zastosowań cyfrowych.
  • #15 570613
    czupacz
    Poziom 14  
    Znalazłem ten schemacik walkie-talkie, ale ten nadajnik-odbiornik też nie jest tani. Koszty praktycznie są takie jak na układach CC1000PP. Więc myślę że chyba warto zaryzykować w nowszą technologię i przetestować CC1000PP. No chyba, że te ceny z tego schematu walkie-talkie są inne.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Temat dotyczy budowy prostego nadajnika na częstotliwości 433 MHz lub 446 MHz o rozmiarach zbliżonych do pudełka zapałek i zasięgu do 200 m w terenie otwartym. Propozycje obejmują zastosowanie filtrów SAW wraz z tranzystorem oraz wykorzystanie gotowych modułów hybrydowych, takich jak RTKG12 dostępny na stronie cyfronika.com.pl. Nadajniki te wymagają przedwzmacniacza mikrofonowego do przesyłania sygnału audio, a odbiornik powinien być wyposażony we wzmacniacz m.cz. z głośnikiem. Jednakże pojawiły się wątpliwości, czy nadajniki hybrydowe z wejściem cyfrowym nadają się do transmisji audio ze względu na ograniczenia prędkości przetwarzania sygnału. Alternatywnie sugerowano moduły CC1000PP i CC1010, które są dedykowane do zastosowań cyfrowych i mogą zapewnić lepszą jakość i zasięg transmisji. W dyskusji pojawiły się także odniesienia do schematów walkie-talkie na 433 MHz z odbiornikami superheterodynowymi, które mogą być bazą do budowy systemu o zasięgu około 200-300 m. Wskazano również na konieczność doboru odpowiednich wzmacniaczy i przetworników audio oraz na dostępność dokumentacji i aplikacji na stronach producentów, takich jak telecontrolli.com.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA