Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Linksys WAG54GS - Brak komunikacji z PC po nieudanym upgrade

enauto 05 Dec 2008 18:46 2480 3
    enauto
    Level 29  
    Witam,

Pierwszy raz w życiu instalowałem router z modemem adsl, robiłem to przy użyciu oprogramowania dostępnego na stronie Linksys. Podzczas instalacji zostałem poproszony o upgrade firmware przy użyciu webowego interfejsu. Pobrałem najnowsze firmware, zalogowałem się do interfejsu, wybrałem ścieżkę dostępu do pobranego pliku i kliknąłem upgrade. Niestety gdy upgrade był 27% zawiesił się komputer. Po zrestartowaniu komputera i włączenia Linksysa migają naprzemian diody POWER i INTERNET. W żaden sposób nie mogę uruchomic webowego intefejsu, ani zresetować routera. Proszę o pomoc, ponieważ kompletnie nie wiem co dalej czynić.
    Yasiek_N
    Level 15  
    enauto wrote:
    Niestety gdy upgrade był 27% zawiesił się komputer. Po zrestartowaniu komputera i włączenia Linksysa migają naprzemian diody POWER i INTERNET. W żaden sposób nie mogę uruchomic webowego intefejsu, ani zresetować routera.

Próbowałeś zrobić HardReset, tzn. przytrzymać reset odpowiednio długo? Może looknij na forum linksysa, to na początek.
    Nie znam tego konkretnego modelu, ale niektóre linksysy można upgradeować przez TFTP - przypisz na próbę do kompa statyczne IP 192.168.0.2 / 255.255.255.0 brama 192.168.0.1. Po wyłączeniu i ponownym włączeniu zasilania (w routerze) spróbuj wypingować router. Jeśli się nie uda, spróbuj 192.168.1.xx i kolejne... Jeśli pingi będą wracać, to można spróbować TFTP, o ile plik z upgradem ma postać xxxxx.bin, a nie np. *.exe. Jeśli to nie pomoże, może w routerze jest złącze JTAG lub szeregowe, pod które można by sie wpiąć mając odpowiedni interfejs i soft...
    enauto
    Level 29  
    Witam po tygodniu. przedewszystkim dziękuję wszystkim za chęć pomocy lecz pomogło dopiero wysłanie routera do sprzedawcy. Nie wiem co zrobili ale działa (jest ten sam), właśnie teraz pracuję w sieci. Pozdrawiam i zamykam temat.