logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Bateria w HP NX7400 nie daje się ładować nowa ładowarka

andrusek 06 Gru 2008 10:26 3959 9
  • #1 5823616
    andrusek
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    Witam mam komputer HP NX7400 , a mój problem jest taki, że nie ładuje on baterii. Kupiłem nową ładowarkę i dalej nic nie pomaga.
  • Pomocny post
    #2 5823658
    zajac1811
    Poziom 18  
    Ocena: 11
    Czy na baterii chodzi lub chodził?
    Może to być z baterią albo ze stykami odpowiedzialnymi za ładowanie.
    A pod zasilaczem komputer działa?
  • #4 5825659
    andrusek
    Poziom 11  
    bateria jest sprawna ale już się rozładowała i teraz tylko mruga dioda że trzeba naładować.
  • #5 5827157
    zajac1811
    Poziom 18  
    Jak masz możliwość to włóż nową baterię i zobacz jak to nie pomoże to wina leży w kompie. A na zasilaczu się włącza czy nie??
  • #6 5829008
    bozio
    Poziom 22  
    Ocena: 21
    andrusek napisał:
    Witam mam komputer HP NX7400 , a mój problem jest taki, że nie ładuje on baterii. Kupiłem nową ładowarkę i dalej nic nie pomaga.

Witam, przede wszystkim napisz jak się zaczął problem. Będzie łatwiej coś podpowiedzieć. Jeśli kupiłeś zasilacz to napisz czy jest chociaż oryginalny, bo jest to dość specyficzny komputer i nie lubi zamienników oraz uniwersalnych zasilaczy. Jeśli jest oryginalny to napisz jak zachowuje się komputer po podpięciu zasilania(np. miga dioda ładowania, brak reakcji na zasilacz, jest na kilkanaście sekund dioda ładowania i gaśnie, itd.). Jeśli włożysz baterie do komputera i podłączysz zasilacz (zakładam, że na zasilaczu się uruchamia) zobacz Windowsie czy system w ogóle widzi baterię.

Napisz dokładnie jak to wygląda.

Pozdrawiam.
  • #7 5833009
    andrusek
    Poziom 11  
    Nie uruchamia się ,a zaczęło się tak, że po prostu po rozładowaniu baterii do 10% już się nie ładuje . A co do ładowarki to mam ich kilka, wszystkie oryginalne.
  • #8 5833191
    zajac1811
    Poziom 18  
    A masz możliwość włożenia takiej samej baterii np. od innego lapka?? lub w sklepie komputerowym??
  • #9 5833530
    abel11
    Poziom 11  
    7400 i 7300 nie ładujące baterii (uszkodzona płyta główna) często się na tej baterii nawet nie włączają.

1. Ściągnij i zainstaluj program pokroju "batmon".
    2. Podłącz baterie do laptopa i patrz na wykres czy podnosi się max 15 minut na podniesienie się z 0% na 1% reszta idzie znacznie szybciej.
    3. Jeśli nie wejdzie ani jeden procent włóż inną KONIECZNIE PEWNĄ (SPRAWNĄ) baterię i wróć do punktu 2.
    4. Jeśli ładuje to masz uwaloną baterię o ile masz gwarancję to wymienią Ci ją na nową.
    5. Jeśli drugiej baterii też nie ładuje to zapewne płyta główna (to na niej zintergowany jest układ ładujący baterię) Zasilacz A/C musi tylko zasilić laptopa bieżącą konsumpcję energii (praca laptopa) + ładowanie. Jeśli ma za małą moc (jest uszkodzony uszkodzony) laptop nie ładuje baterii, choć mało prawdopodobne żeby wszystkie 4 nie ładowały, dlatego zasilacze bym uznał za prawdopodobnie sprawne.

Przy niskim poziomie baterii laptop działa na niej ale się nie uruchamia z niej.
  • #10 5834625
    andrusek
    Poziom 11  
    zajac1811 napisał:
    A masz możliwość włożenia takiej samej baterii np. od innego lapka?? lub w sklepie komputerowym??

Jutro idę do serwisu więc tam na pewno naprawią. Dzięki za odpowiedzi.

Dodano po 9 [minuty]:

aha. I zamykam temat.

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy laptopa HP NX7400, którego bateria nie ładuje się pomimo użycia nowej, oryginalnej ładowarki. Bateria jest sprawna, lecz po całkowitym rozładowaniu do około 10% nie podejmuje ponownego ładowania, a dioda sygnalizuje konieczność ładowania. Laptop nie uruchamia się na baterii, działa jedynie po podłączeniu zasilacza. Sugerowano sprawdzenie styków baterii, użycie innej, pewnej baterii oraz monitorowanie procesu ładowania za pomocą oprogramowania typu "batmon". W przypadku braku ładowania nawet z inną baterią, problem najprawdopodobniej leży w uszkodzonej płycie głównej, która zawiera układ zarządzający ładowaniem. Zasilacze oryginalne, więc ich uszkodzenie jest mało prawdopodobne. Wskazano, że modele HP NX7400 i NX7300 często mają podobne problemy z ładowaniem baterii wynikające z awarii płyty głównej. Ostatecznie planowana jest wizyta w serwisie w celu naprawy.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA