logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Lanos 2001 1.5 - Jak prawidłowo wymienić płyn chłodzący?

IzzyMan! 07 Gru 2008 13:45 6056 7
REKLAMA
  • #1 5828468
    IzzyMan!
    Poziom 25  
    Ocena: 24
    Brakuje mi płynu chłodzącego w zbiorniku wyrównawczym mam go po nizej MIN. Chciałbym wymienic płyn chłodzący bo nigdy nie był ruszany ;] ale nie wiem na jaki
    i czy wystarczy jezeli tylko z chłodnicy zleje płyn uprzednio odpalajac samochód żeby plyn zciekł całkiem oczywiscie do zbiorniczka dolewałbym świeży. Czy moge tak zrobić jak opisałem?
  • REKLAMA
  • #2 5828600
    huhra
    Poziom 16  
    Ocena: 20
    masz tego płynu poniżej minimum bo nie dolewasz czy gdzieś znika? najlepiej to chyba zlać ten płyn z najniższego punktu czyli jeśli masz korek w chłodnicy to ok a jeśli nie to np z węża przy pompie przy odkręcony korku od wyrównawczego. no i potem zalewasz, nie wiem jaki jest najlepszy (ja używam petyrgo, kupisz na każdej stacji cena przyzwoita). jeżeli w lanosie układ chłodzący jest samo odpowietrzający to luz, lejesz aż stanie w zbiorniczku, odpalasz silnik aż sie wentylator załączy, uzupełniasz braki i już. a jeżeli nie no to trzeba kombinować chyba z wężami ale w tej kwestii to nie pomogę.
  • REKLAMA
  • #3 5828661
    IzzyMan!
    Poziom 25  
    płynu nie dolewałem nie był tez ruszany od 2001 roku ;]
  • #4 5828711
    huhra
    Poziom 16  
    Ocena: 20
    normalnie to powinno sie systematycznie sprawdzać poziom i stan płynu tak samo jak oleju.
  • #5 5829198
    IzzyMan!
    Poziom 25  
    niestety ja nie jeżdze tym samochodem ;] ja mam corse lanos jest siorki a wiecie jak to jest z niektórymi kobietami
    jutro biore sie do roboty dzieki za odp
  • REKLAMA
  • #6 5829312
    ociz
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 3482
    Jak chcesz spuścić wszystko to musisz zdjąć dolny wąż przy chłodnicy i ten przy pompie wodnej, dostęp raczej tylko od spodu.
  • #7 5829477
    IzzyMan!
    Poziom 25  
    troche nie dobrze ;] bo nie mam kanalu xD
  • REKLAMA
  • #8 6131538
    pafcio23
    Poziom 11  
    Proponuję sprawdzić okolice pompy cieczy chłodzącej, bo w tym miejscu często powstają wycieki. Co do płynu chłodzącego to większość dzisiejszych płynów jest na bazie glikolu, więc są w zasadzie mieszalne.

Podsumowanie tematu

✨ W przypadku Lanos 2001 1.5, gdy poziom płynu chłodzącego w zbiorniku wyrównawczym jest poniżej minimum i płyn nigdy nie był wymieniany, zaleca się całkowite spuszczenie starego płynu. Najlepiej zlać go z najniższego punktu układu chłodzenia, czyli z korka chłodnicy lub węża przy pompie wodnej, po uprzednim odkręceniu korka zbiornika wyrównawczego. Po spuszczeniu płynu należy uzupełnić układ świeżym płynem chłodzącym, który powinien być na bazie glikolu – większość dostępnych na rynku płynów jest mieszalna. Po zalaniu płynu silnik należy uruchomić do momentu załączenia wentylatora chłodnicy, a następnie uzupełnić ewentualne ubytki. Spuszczanie płynu wymaga dostępu od spodu pojazdu, co może być utrudnione bez kanału. Dodatkowo warto sprawdzić okolice pompy cieczy chłodzącej pod kątem wycieków. Regularne kontrolowanie poziomu i stanu płynu chłodzącego jest zalecane tak samo jak kontrola oleju silnikowego.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA