logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy żarówki Xenon H4 55/60W są lepsze od zwykłych i bezpieczne dla lamp?

IzzyMan! 07 Gru 2008 16:44 1389 6
REKLAMA
  • #1 5829325
    IzzyMan!
    Poziom 25  
    Ocena: 24
    interesują mnie takie żarówki
    Aby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany
    Są opłacalne i tak jak zapewnia producent świecą białym światłem? czy to tylko chwyt marketingowy i czy moge je wsadzic do moich lamp, które sa przystosowane pod zarówki H4 55/60W? nie chcę żeby mi sie coś popaliło...
  • REKLAMA
  • #2 5829345
    cardiag
    Poziom 30  
    Ocena: 564
    Witaj,
    temat opisywany wielokrotnie. Ładnie świecą bialym swiatlem.
    Teoretycznie biora 55W wiec nic nie powinno sie palić.
    Adam
  • REKLAMA
  • #3 5829360
    Lutek49
    Poziom 36  
    Ocena: 407
    Żarówki, które Cię interesują mają taką samą moc jak standardowe więc nic nie powinno się uszkodzić - montujesz je bez żadnych przeróbek. Inną sprawą jest efekt ostateczny po zmianie żarówek - to ocenisz sam. Przypominam, że po wymianie chociaż jednej żarówki powinno się jechać na ustawienie świateł (albo zrobić to samemu jak się umie).
  • REKLAMA
  • #4 5829410
    rpal
    Poziom 27  
    Ocena: 49
    Kupiłem chyba z rok temu coś takiego w sklepie w Dreżnie. Świeciły fajnie, tego nie ukrywam ale się szybko spaliły. Osobiście uważam że żarówki które świecą jaśniejszym światłem mają mniejszą żywotność. Moze to mylne przeświadczenie ale tak się dotąd składało że gdy kupowałem "wypasione" żarówki zwykle się szybko paliły. Z tego powodu poprzestaję na tych najtańszych sprzedawanych na stacjach benzynowych. W swoich poglądach mogę się mylić , ale takie mam własnie doświadczenia.
  • #5 5829413
    IzzyMan!
    Poziom 25  
    Ocena: 24
    pewnie bede musial jechac ze względu na to ze mam spalone kostki oraz styki żarówek osmolone plastikiem
    jutro biore sie do roboty. Dzięki za odp

up@ moze trafiłes na wadliwe bądź też słaba firma
  • REKLAMA
  • #6 5829661
    rpal
    Poziom 27  
    Ocena: 49
    sojer86 napisał:
    pewnie bede musial jechac ze względu na to ze mam spalone kostki oraz styki żarówek osmolone plastikiem
    jutro biore sie do roboty. Dzięki za odp

up@ moze trafiłes na wadliwe bądź też słaba firma

Generalnie myśle o Philpsie
  • #7 5829707
    Szymon Tarnowski
    Poziom 27  
    Ocena: 173
    Zamontowałem sobie Philips blueVision, jakieś pół roku temu. W tym czasie zrobiłem 3tyś kilometrów, żarówki nadal świecą. Jednak potwierdzam że mimo że te żarówki dają nieco jaśniejsze światło niż zwykłe to do xenonów im daleko.

Podsumowanie tematu

✨ Żarówki Xenon H4 55/60W mają taką samą moc jak standardowe żarówki H4 55/60W, co teoretycznie eliminuje ryzyko uszkodzenia lamp podczas montażu bez przeróbek. Emitują białe światło, które jest jaśniejsze niż w zwykłych żarówkach, jednak nie dorównuje prawdziwym xenonom. Po wymianie żarówek zaleca się regulację ustawienia świateł. Doświadczenia użytkowników wskazują, że żarówki o jaśniejszym świetle mogą mieć krótszą żywotność, co potwierdza przypadek szybkiego przepalenia się takich żarówek. Warto wybierać produkty renomowanych marek, np. Philips, którego model blueVision wykazuje dobrą trwałość i poprawę jasności w porównaniu do standardowych żarówek, choć nadal nie osiąga efektu xenonów. Problemy z osmolonymi plastikami i spalonymi stykami mogą wynikać z wadliwych lub niskiej jakości żarówek.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA