logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jakie żarówki H1 najmniej się grzeją w plastikowych reflektorach?

EX-Skarbek 10 Wrz 2007 22:38 13421 11
REKLAMA
  • #1 4270847
    EX-Skarbek
    Poziom 12  
    Ocena: 13
    Mam taki problem, może trochę dziwny...
    W moim samochodzie są plastikowe reflektory, które mają już 10 lat na karku i powoli daje się zauważyć lekkie żółte zabarwienie w górnej części "szkła". Najprawdopodobniej jest to spowodowane przez temperaturę żarówki. Nakaz jazdy cały dzień na światłach na pewno nie poprawia sytuacji...
    Mam tutaj pytanie do znawców - na rynku jest wiele żarówek - zwykłe, +50%, o podwyższonej trwałości, itp....
    Jak się te wszystkie parametry mają do temperatury żarnika?
    Oczywiście mówię tylko o renomowanych producentach.
    Jeżeli żarówka pobiera te znamionowe 55W (w/g przepisów nie może być inaczej) a więcej mocy idzie na światło (+50%) to mniej na ciepło?
    Która żarówka najmniej się grzeje? Chodzi mi głównie o żarówki typu H1.
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 4270894
    cardiag
    Poziom 30  
    Ocena: 565
    55w zarowki wszytskie sa takie same, temp pracy jest stała. mocniejsze powoduja duzo szkód, alternator dostaje, temp, po wytapianie przełączników świateł..
  • REKLAMA
  • #3 4270992
    EX-Skarbek
    Poziom 12  
    Ja mówię tylko i wyłącznie o żarówkach 55W, 100W są niedozwolone przepisami i mogą nawet spalić lampę...
    Chodzi mi o to, które markowe żarówki 55W produkują najmniej ciepła (np. z firmy Osram - Starndard, Silverstar +50, Cool Blue, Light@Day, AllSeason, itp....).
  • REKLAMA
  • #4 4271108
    milejow

Poziom 43  
    Ocena: 5133
    Kiedys facet w serwisie tlumaczyl mi,ze powinienem stosowac w swoim aucie(reno thaliaII)zarowki jodowe H1 i H7o ograniczonej emisji cieplnej bo mam reflektory z poliweglanu.1,5 roku temu wymienilem w lampie mijania H7 marki osram,nie wiem,czy o mniejszej emisji ciepla,nie zauwazylem nic niepokojacego
    Konto firmowe:
    Działalność własna
    Mętów 99, Lublin, 20-388
  • #5 4271146
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #6 4271238
    BogdanT
    Poziom 16  
    Ocena: 15
    Myślę, że różnice ilości ciepła wytwarzanego przez żarówkę, będą bardzo małe. Teoretycznie, żarówka o wyższej sprawności (np. taki +50% , czy +60%), powinny grzać się mniej, ale nie wiadomo, czy pobierają dokładnie tyle samo prądu, przecież ich faktyczna moc na pewno nieco różni się od nominalnej. Trzeba by podłączyć (jednocześnie - żeby mieć pewność, że napięcie jest identyczne) kilka żarówek i pomierzyć pobór prądu. Sądzę jednak, że szkoda czasu, bo różnice będą małe.
  • REKLAMA
  • #7 4271392
    mczapski
    Poziom 40  
    Ocena: 1656
    Prawdopodobnie mało który użytkownik zajmie się badaniami więc zwyczajnie nie posiadamy takiej wiedzy o temperaturze. Natomiast ciekawe, że nikt nie porusza zagadnienia filtra ultrafioletu. Dla reflektorów poliwęglanowych ważna sprawa. Właśnie te supersprawne żarówki z reguły nie posiadają takiej własności. Ludzie dobrowolnie niszczą swoje reflektory. Natomiast mam wrażenie, że żarówki znanych firm raczej posiadają te własności.
  • #8 4271769
    EX-Skarbek
    Poziom 12  
    milejow napisał:
    Kiedys facet w serwisie tlumaczyl mi,ze powinienem stosowac w swoim aucie(reno thaliaII)zarowki jodowe H1 i H7o ograniczonej emisji cieplnej bo mam reflektory z poliweglanu.1,5 roku temu wymienilem w lampie mijania H7 marki osram,nie wiem,czy o mniejszej emisji ciepla,nie zauwazylem nic niepokojacego

Co to takiego te żarówki jodowe?

Z filtrem UV to wiem o co chodzi...
    W życiu bym nie kupił żarówki z marketu w stylu SUPER TURBO H.I.D. XENON LASER MEGA BLUE...
  • #9 4271880
    wlods
    Poziom 13  
    Ocena: 4
    EX-Skarbek napisał:

Co to takiego te żarówki jodowe?

Hi, hi - na mój nos to czysty marketing. Wszystkie żarówki halogenowe zawierają pary jodu i bromu (chodzi o recyrkulację wolframu), a to pierwiastki z grupy halogenowców - stąd nazwa żarówek. Ale reklama dźwignią handlu...
  • #10 4272001
    milejow

Poziom 43  
    Ocena: 5133
    Dokladnie w ten sam sposob go zrozumialem bo zarowki w serwisie,,dedykowane,,jak to nazwal kosztowaly 67zeta za sztuke.Jak pisalem wczesniej,wymienilem na osrama i 1,5 roku zadnych negatywnych skutkow
    Konto firmowe:
    Działalność własna
    Mętów 99, Lublin, 20-388
  • #11 4273617
    EX-Skarbek
    Poziom 12  
    Tylko dlaczego te żarówki "jodowe" miały niby ograniczoną emisję cieplną?
    Bo z tego co wiem, to halogeny mają wyższą temperaturę żarnika (w porównaniu do zwykłej żarówki), dzięki czemu wzrasta sprawność i światło jest bardziej białe.
    Chyba faktycznie to tylko zarabianie pieniędzy na niewiedzy kierowców... 67 zł. za sztukę? Złodziejstwo...
    Ja mam standardowy model BOSCHa za 10 zł. za sztukę, oczywiście z filtrem UV i świeci bardzo dobrze. Kupowanie jakichś super żarówek nie ma obecnie sensu, skoro większość swojego czasu świecą w dzień, ale oczywiście tylko markowe żarówki. Jak raz zobaczyłem test w Auto ŚWIECIE to można się było przestraszyć - BOSCH wypadł wtedy chyba najlepiej.
  • #12 4274115
    BogdanT
    Poziom 16  
    Ocena: 15
    W teście pokazano różne żarówki, dobre i złe, firmowe i "firmowe". Ja kupiłem sobie TUNGSRAM +60 (jeżeli się nie mylę) i dają sporo światła w normalnym kolorze.
    Załączniki:
    • Test żarówek Auto Świat str.2.jpg (2.3 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono problem żółknięcia plastikowych reflektorów samochodowych spowodowanego wysoką temperaturą żarówek H1 o mocy nominalnej 55W. Uczestnicy zgodnie stwierdzili, że moc 55W generuje stałą temperaturę pracy, a różnice w emisji ciepła między różnymi modelami żarówek tej samej mocy są minimalne. Żarówki o podwyższonej jasności (+50%, +60%) teoretycznie mogą mieć wyższą sprawność i nieco niższą emisję ciepła, jednak brak jest precyzyjnych pomiarów potwierdzających znaczące różnice. Wskazano, że halogenowe żarówki zawierają pary jodu i bromu, co jest standardem technologicznym, a tzw. "żarówki jodowe" to marketingowy termin. Istotnym aspektem dla reflektorów z poliwęglanu jest obecność filtra UV, który chroni przed degradacją tworzywa; markowe żarówki zwykle posiadają taką ochronę, natomiast tanie zamienniki mogą przyspieszać uszkodzenia reflektorów. Wśród rekomendowanych marek wymieniono Osram, Bosch i Tungsram, przy czym standardowe modele tych producentów oferują dobrą jakość światła i odpowiednią ochronę reflektorów. Zakup drogich, specjalistycznych żarówek nie jest uzasadniony ze względu na niewielkie różnice w emisji ciepła i koszty.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA