logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zainstalować pada PSX DS2 z przejściówką USB na Windows XP?

Ache 09 Gru 2008 20:40 7761 9
REKLAMA
  • #1 5838892
    Ache
    Poziom 19  
    Ocena: 13
    Witam!

Mam nastepujacy problem:

Mam pada od PSXa DS2 i przejsciowke pod USB, nie umiem go zainstalowac :/ Mialem "swojego" Windowsa obcietego WinLitem, wiec rozumiem, ze mogl go nie wykryc.. U mojej dziewczyny pod zwyklym Xp pad dziala, wiec zainstalowalem u siebie tez zwyklego pelnego XP Pro i SP2 i wszystkie mozliwe sterowniki do USB i MB i dalej nic;/ Biore zwyklego pada z PC pod USB i dziala, a przy tym padzie mi pisze, ze nieznane urzadzenie i tyle i ze nie porzebuje sterownikow.. Pad napewno sprawny USB w moim kompie tez.. Jak nacisne analog na padzie, to na sekunde sie zapali i gasnie.. Ma ktos moze sterowniki do tej przejsciowki? Dziwne jest to, ze u mojej dziewczyny nie musialem nic instalowac, tylko podpialem i gra..

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 5839902
    Driver-
    Poziom 38  
    Ocena: 184
    Prawdopodobnie XP-ek Twojej dziewczyny "przypadkiem" ma SP3, a Twój tylko SP2. Zainstaluj aktualizacje SP3 myślę że to pomoże.
  • REKLAMA
  • #3 5841248
    Ache
    Poziom 19  
    Wlasnie uruchomilem pada w robocie.. Zwykly XPek bez SP.. Pada widzi jako urzadzenie USB interfejsu HID.. U mnie HID dziala tez, tylko ze na zwyklym padzie do PC, a tego juz nie widzi :/
  • #4 5843216
    Ache
    Poziom 19  
    Mam teraz SP 3, najnowsze sterowniki chipsetu, USB, IDE i wszystkiego co bylo do plyty i dalej nic..Pisze, ze w urzadzeniu wystapila awaria.. A USB sprawne bo czytnik kart i inne pady dzialaja, pad i przejsciowka tez sprawne bo na wszystkich innych kompach bez problemu..

Juz nie wiem co to moze byc..
  • REKLAMA
  • #5 5845668
    Essi79
    Poziom 12  
    Ocena: 6
    Spróbuj zainstalować pada manualni tzn. przez Panel Sterowania > Kontrolery gier
  • REKLAMA
  • #6 5845870
    DriverMSG
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 4890
    Podaj specyfikację komputera ! Jak można rozwiązywać problem nie znając detali ?

Miernik w rączki i sprawdź zasilanie na portach USB, przy okazji też w zasilaczu .
  • #7 5846821
    Ache
    Poziom 19  
    Ehh.. USB dobre, bo wszystko inne podpinam i dziala (inny pad, pamiec). Pad PS tez wykrywa, bo analog sie swieci jak nacisne, tylko, ze jest urzadzenie nieznane.. Na innych komputerach wykrywa jako HID, czyli bez doinstalowywania sterownikow, juz nawet wzialem od mojej dziewczyny z kompa recznie skopiowalem sterownikiz /system32/ i dalej nic :/ Przez Panel Sterowania tez sie nie da..

Plyta GB GAK8 NS na NForce 3 ultra 250,
    Athlon 3000+ 64,
    1 GB RAMu,g
    400 W zasilacz Codegen,

Juz naprawde nie mam sily, juz 3 Windowsy instalowalem i dalej nic ;/ I zaktualizowalem sterowniki do MB i USB..
  • #9 5848125
    Ache
    Poziom 19  
    Nie mam.. :)

Juz mnie szlag trafia :/
  • #10 5880811
    Ache
    Poziom 19  
    Pad juz dziala u mnie na przejsciowce kumpla.. I moja przejsciowka tez dziala, tyle ze z padem kumpla :P

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Problem dotyczy instalacji pada PlayStation (PSX) DualShock 2 (DS2) z przejściówką USB na systemie Windows XP. Pad jest wykrywany jako nieznane urządzenie, mimo że działa poprawnie na innych komputerach oraz u innej osoby na standardowym Windows XP z SP3. Próby instalacji sterowników, aktualizacji systemu do SP3 oraz sterowników chipsetu, USB i IDE nie przyniosły efektu. Pad jest rozpoznawany jako urządzenie HID na innych maszynach, natomiast na problematycznym komputerze pojawia się błąd urządzenia. Sprawdzono poprawność portów USB, zasilania oraz kondensatorów na płycie głównej (Gigabyte GA-K8NS na chipsecie nForce3 Ultra 250), które są w porządku. Próby ręcznego instalowania sterowników przez Panel Sterowania > Kontrolery gier również nie powiodły się. Pad i przejściówka są sprawne, co potwierdza działanie na innych komputerach oraz wymiana przejściówek i padów między komputerami. Sugerowano aktualizację do SP3 oraz manualną instalację kontrolerów gier, jednak problem pozostał nierozwiązany na danym sprzęcie.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA