logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Podejrzenie uszkodzenia trafo w Diora WS 442 - naprawa Śląsk

Slavo8088 23 Wrz 2024 23:29 849 21
REKLAMA
  • #1 21237082
    Slavo8088
    Poziom 2  
    WS 442 uszkodzone trafo??

Witam wszystkich, od jakiegoś czasu bawiłem się w tuning WS442.

Zamontowałem końcówkę mocy na BD911/912. Wymieniłem tranzystory niskosygnalowe w przedwzmacniaczu na niskoszumowe i parę różnicową na wejściu końcówek mocy, bo napięcia sterujące się rozjeżdżały / była duża składowa stała na wyjściu. Ustawiłem prąd spoczynkowy i zacząłem słuchać wzmacniacza. Wszystko grało super. Napięcia na końcówkach mocy i sterujące były ok. Składowa stała kanał prawy poniżej 2mV, lewy ok. 4mV.

Dalsza część tuningu - wymieniłem kondensator filtrujący 2x4700uF na Elna for audio 2x10000uF 50V połączone prawidłowo, czyli "plus z pierwszego do plusa na płytce, minus z drugiego do minusa na płytce. Środkowe plus i minus połączyłem razem i dolutowałem do masy.

Po tym zabiegu wzmacniacz wszedł w zwarcie i świeciła się żarówka w szeregu. Kilka razy sprawdzałem, czy wszystko dobrze połączyłem i nie widziałem żadnego zwarcia.

Kilka razy włączyłem i wyłączyłem wzmacniacz, obserwując żarówkę. Za którymś razem przestała świecić. Podłączyłem głośniki testowe i zacząłem sprawdzać napięcia. Napięcia zasilania na końcówce mocy spadły z 37 do ok. 32V. Zdemontowałem kondensatory Elna i wróciłem do starego 2*4700uF od Elwy. Niestety napięcia zasilania zostały dalej obniżone. Na diodach tak samo napięcie zaniżone. Pomiędzy a - na mostku nieco ponad 50V, napięcia symetryczne 25,6 i - 25,6 w stosunku do masy. Powinno być ok. 28V za diodami, a pomiędzy a - za mostkiem prostowniczym ponad 74V.

Czy poprzez zmianę kondensatorów na większe mogłem przeciążyć transformator i dostał gdzieś zwarcia na zwojach?

Z góry dzięki za pomoc w rozwiązaniu problemu.
  • REKLAMA
  • #2 21237125
    HD-VIDEO
    Poziom 43  
    Ocena: 1844
    Mostek sobie sprawdź
  • REKLAMA
  • #3 21237235
    Slavo8088
    Poziom 2  
    Witam,

Rano usiadłem na spokojnie, włączyłem go przez żarówkę i nie pokazywał zwarcia.

Niestety na stałe napięcia są zaniżone na wyjściu trafo. Pomiędzy odczepami 1-2 oraz 9-10 zamiast 27,8 wg schematu mam trochę ponad 25V. Natomiast pomiędzy 4-7, czyli zasilanie przedwzmacniacza, jest ok 36 zamiast 41V zgodnie ze schematem.

Diody prostownicze wylutuję i sprawdzę po południu. Zamiast nich włożę mostek GBJ1510.

Dziękuję wszystkim za pomoc.
  • #4 21237242
    jozgo
    Poziom 42  
    Ocena: 1304
    Slavo8088 napisał:
    była duża składowa stała na wyjściu

Błagam nie piszcie: "składowa stała".
    To pojęcie dotyczy przebiegów sygnału, a nie występowania, różnego od zera, stałego napięcia na wyjściu wzmacniacza.
    Krótko:
    https://pl.wikipedia.org/wiki/Sk%C5%82adowa_sta%C5%82a
  • #5 21237290
    Slavo8088
    Poziom 2  
    Dzięki za podpowiedź w temacie 'składowej", jestem amatorem, obiecuję poprawę:-).

Do rzeczy. Wymiana mostka nic nie dała. Diody prostownicze sprawdzone - były i są ok.

Napięcia na trafo ok 25,6V zmienne na w/w odczepach. Na kondensatorze ok 32,5-33V i idzie dalej na końcówki mocy bez straty, a wymagane 37V.

Jakieś inne pomysły oprócz usterki trafo?
  • #6 21237301
    jozgo
    Poziom 42  
    Jeżeli masz 2 x 25,6V to nawet na nieobciążonym zasilaczu nie otrzymasz 38V, tylko 36.
    Zmierz napięcie na uzwojeniu pierwotnym.
  • Pomocny post
    #7 21237321
    W.P.
    Specjalista - zasilacze komputerowe
    Ocena: 1210
    Slavo8088 napisał:
    Czy poprzez zmianę kondensatorów na większe mogłem przeciążyć transformator i dostał gdzieś zwarcia na zwojach?

Mało to prawdopodobne. Zawsze możesz to sprawdzić mierząc napięcie na zaciskach po odłączeniu przewodów od uzwojenia wtórnego. Zwarcie międzyzwojowe objawiłoby się szybkim grzaniem transformatora, poza tym raczej nie ustępuje samoistnie.

Ps.
    @jozgo Bardzo słuszna uwaga.
    Dodałbym to tego jeszcze: "57 wolt"; "12 amper"; "20 wat" i wiele podobnych potworków językowych. W języku polskim wymawia się 57 woltów, 12 amperów czy 20 watów.

Uszy więdną jak się dziś słyszy "pani ministra", "pani profesora" czy "pani dyrektora", albo podczas opisu zdarzenia z np. 2014 słyszymy: "w dwutysięcznym czternastym", zamiast w "dwa tysiące czternastym".
    Jakoś nikt nie mówi, że urodził się w "tysięcznym dziewięćsetnym osiemdziesiątym piątym" roku, a zgodnie z tą formułą powinno się tak mówić. :)

Niestety, wystarczy jedno pokolenie i tak zostanie.
  • REKLAMA
  • #8 21237323
    Wojtek M
    Poziom 39  
    Ocena: 1118
    Slavo8088 napisał:
    od jakiegoś czasu bawiłem się w tuning WS442
    Moim zdaniem pomysł bez sensu.
  • #9 21237418
    Telo
    Serwisant RTV
    Ocena: 2254
    Slavo8088 napisał:
    wymieniłem kondensator filtrujący 2x4700uF na Elna for audio 2x10000uF 50V

W jakim celu była ta wymiana robiona?
    Jakie napięcie było na tych kondensatorach przed ich wymiana, tak jak koledzy piszą jak by transformator dostał zwarcia miedzy zwojowego to na biegu jałowym czyli odłączone wtórne uzwojenia by się grzał...

Tu jest opisane jakie powinien mieć napięcia:

https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1869647.html

https://sklep.vega-tronik.eu/transformator-ts-12013-2302x256v-22a-2x185a-01a-p-11888.html

https://www.olx.pl/d/oferta/unitra-diora-ws-4...-IDUAK0h.html?isPreviewActive=1&sliderIndex=0
  • REKLAMA
  • #10 21237619
    Slavo8088
    Poziom 2  
    Witam wszystkich,

Dziękuję za dobre rady i linki.

Na szczęście chyba nie będą potrzebne.

1. Wstawianie 2*10 tys. uF uznaję za zły pomysł, jeśli nie ma układu miękkiego startu itp. Z niezbadanych głębiej przyczyn wzmacniacz jest wtedy niestabilny, a przy większym obciążeniu (zapala się żarówka w szeregu lub zaczyna się żarzyć). Może ktoś zna odpowiedź na ten problem.

2. Odnośnie tego, czy tuning WS442 jest bez sensu. Może ze względów brzmieniowych i finansowych itp. jest. Trzeba jednak na czymś zrobić rozgrzewkę i poćwiczyć, jak się 20 lat nie naprawiało elektroniki. To jest dobry sprzęt na pierwsze ćwiczenia po latach.

3. Problem nie leżał w trafo. Okazało się, że podpięta żarówka w szeregu dawała obciążenie i spadek napięcia zasilania na wejściu trafo do 205 V.
    W sumie to 230 V w moim betonowym bloku bez obciążenia jest marzeniem, pomimo nowej instalacji w miedzi.

Pozdrawiam.
  • #11 21237680
    jozgo
    Poziom 42  
    Slavo8088 napisał:
    Okazało się że podpięta żarówka w szeregu dawała obciążenie i spadek napięcia zasilania na wejściu trafo do 205V.

No zabić to mało.
    Kto robi pomiary zasilacza z włączoną w szereg zasilania żarówką?
  • #12 21237711
    Slavo8088
    Poziom 2  
    Widać trzeba być głupim, żeby zrobić taką wpadkę.

Uczę się na własnych głupich błędach 😂
  • #13 21237776
    jozgo
    Poziom 42  
    Nie martw się.
    Każdy to miewa.
  • #14 21237907
    Slavo8088
    Poziom 2  
    Za to po tych wszystkich kombinacjach, które do tej pory zrobiłem, wzmacniacz w końcu trzyma napięcia sterujące i wszystkie inne na końcówce mocy jak należy.

Jak wziąłem go w ręce w jednym kanale miałem napięcie sterujące 1,3V a w drugim 0,8V. O równych napięciach na bazach 2N6488 i 6491 mogłem pomarzyć że już o napięciu stałym na wyjściu rzędu 150-200mV nie wspomnę.

Zastanawiam się czy jest duży sens zmieniać wszystkie elektrolity 1uf, 2,2uf oraz 4,7uf w sekcji przedwzmacniacza na Wimy MKSE czy lepiej dać te same pojemności ale dobrych elektrolitów np Panasonica lub Nichicona low ESR.
    Wiele osoby chwali Wiem, inni wkładają tantale a jakie jest najlepsze rozwiązanie to sam nie wiem🙂
  • #15 21237933
    HD-VIDEO
    Poziom 43  
    Małe możesz wymienić na zwykłe firmowe kondensatory (można nie elektrolityczne) beż żadnych "for audio" czy "Low ESR"
  • Pomocny post
    #16 21237994
    kris8888
    Poziom 40  
    Ocena: 1851
    Slavo8088 napisał:
    1. Wstawianie 2*10 tys. uF uznaję za zły pomysł, jeśli nie ma układu miękkiego startu itp. Z niezbadanych głębiej przyczyn wzmacniacz jest wtedy niestabilny, a przy większym obciążeniu (zapala się żarówka w szeregu lub zaczyna się żarzyć). Może ktoś zna odpowiedź na ten problem.

Po prostu gdy napięcie zasilania spadnie poniżej pewnego progu wzmacniacz może wpaść w niekontrolowane oscylacje i już z nich samoistnie nie wyjść.
    A poza tym bardzo duże pojemności filtrujące raczej w pierwszej kolejności uszkodziłyby diody w mostku prostowniczym (w momencie włączenia wzmacniacza) niż sam transformator. W szczególnym przypadku, gdyby diody poleciały na zwarcie, to transformator zostanie przeciążony, zacznie "buczeć", ale powinien też wówczas zadziałać bezpiecznik topikowy na zasilaniu. O ile ma prawidłową wartość.
  • #17 21238449
    rnb_bolii
    Poziom 39  
    Ocena: 1172
    A Ja napisze tak: To przeca tam ileś inżynierów myślało by te uF odpowiednio wystarczyło... Ba, można delikatnie podnieść te pojemność niby dla filtra. Ale wiemy że Elwa mimo że stara, trzyma swoje parametry. Ten kto ma styczność ze starszym sprzętem, wie.
    Pozdro☺
  • Pomocny post
    #18 21238722
    ptero
    Poziom 24  
    Ocena: 171
    Gdzieś czytałem, że tantale nie nadają się do torów sygnałowych audio, coś z polaryzacją.
    Tak, że wymienił bym na jakieś dobre panasonic czy coś podobnego.
  • #19 21238899
    HD-VIDEO
    Poziom 43  
    rnb_bolii napisał:
    Elwa mimo że stara, trzyma swoje parametry

Małe pojemności nie trzymają, a 2x4700uF też nie należą do żywotnych; trafiają się sprawne i do dzisiaj działają a także wadliwe
  • #20 21239693
    rnb_bolii
    Poziom 39  
    Ocena: 1172
    HD-VIDEO napisał:
    rnb_bolii napisał:
    Elwa mimo że stara, trzyma swoje parametry

Małe pojemności nie trzymają, a 2x4700uF też nie należą do żywotnych; trafiają się sprawne i do dzisiaj działają a także wadliwe

Dokładnie. A małe uF lipa, nawet zwarcie robią po czasie. Duże jeszcze dają rade. Ale wiadomo, że w końcu padną... Ale tyle lat dla dużych to coś świetnie zrobione. Dobrze wiemy że, one miały więcej pojenmości niż wypisane na obudowie.
  • #21 21442126
    Slavo8088
    Poziom 2  
    Wzmacniacz został zakończony jakiś czas temu. W sekcji zasilania końcówki mocy 2*5600 uF na 50v Nichicon GU. Mostek prostowniczy 15A. Kondensatory w przedwzmacniaczu wszytkie w torze wejściowym na 1 i 2 stopniu zmiana z 470nf na 1uf polipropylen. Wszystkie elektrolity zmienione na 2,2uf Nichicon fw. Stopień wejściowy końcówki 4,7uf Muse bipolar. Reszta to Panasonic fr. Wszystkie napięcia trzymane bardzo stabilnie w porównaniu do tego co było wcześniej.
    No i najważniejsze - gra bardzo dobrze, nie poznaję tego wzmacniacza;-). Jedyny mankament to, że jest trochę zbyt jasny i agresywny w zakresie wyższej średnicy i wysokich tonów. Nie buduje głębokiej sceny ale nie ma się też zabardzo czego przyczepić. Chyba będzie ciężko uzyskać idealną- bardziej fizjologiczną równowagę tonalną. Bez problemu napędza i gra z Focal Chorus 716 także na tą chwilę prace modyfikacyjne zakończone.

Może kiedyś przy kolejnym egzemplarzu polecę z bipolarami w sekcji przedwzmacniacza na 4,7uf i sprawdzę jaki jest efekt.
  • #22 21446496
    Slavo8088
    Poziom 2  
    Opis powyżej.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy problemów z zasilaniem i podejrzenia uszkodzenia transformatora w wzmacniaczu Diora WS 442 po modyfikacjach, w tym wymianie kondensatorów filtrujących na większe (2x10000uF Elna for audio). Po tej wymianie wzmacniacz wszedł w zwarcie, a w szeregu świeciła się żarówka, co początkowo sugerowało uszkodzenie trafo. Pomiar napięć wykazał niższe wartości niż w schemacie (ok. 25V zamiast 27,8V na odczepach i 36V zamiast 41V na zasilaniu przedwzmacniacza). Sprawdzono diody prostownicze i mostek, które okazały się sprawne. Ostatecznie problemem okazał się spadek napięcia sieciowego do około 205V pod obciążeniem (żarówka w szeregu), a nie uszkodzenie transformatora. Wzmacniacz po modyfikacjach stabilnie trzyma napięcia sterujące i zasilające. W sekcji zasilania końcówki mocy zastosowano kondensatory Nichicon GU 2x5600uF 50V oraz mostek prostowniczy 15A. W przedwzmacniaczu wymieniono kondensatory na polipropylenowe 1uF, elektrolity 2,2uF Nichicon FW oraz Muse bipolar 4,7uF w stopniu wejściowym końcówki mocy, reszta to Panasonic FR. Wzmacniacz gra dobrze, choć z nieco jasnym i agresywnym brzmieniem w zakresie wyższej średnicy i wysokich tonów. Dyskusja porusza także kwestie doboru kondensatorów (Wimy MKSE, Panasonic, Nichicon, tantale) oraz wpływu dużych pojemności filtrujących na stabilność i obciążenie układu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA