logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

K7S5A ECS ATX - Komputer nie uruchamia się po wyłączeniu, czerwone paski na ekranie

mordka 29 Mar 2004 19:08 1062 7
REKLAMA
  • #1 570483
    mordka
    Poziom 14  
    Ocena: 1
    Problem z załączeniem kompa

--------------------------------------------------------------------------------

płyta główna ATX ECS K7S5A DDR FSB 266MHz
    Po wyłaczeniu kompa mam problem z ponownym załączeniem muszę odczekać około 1godziny żeby uruchomić go ponownie,wentylatory startują twardziel też diody w nagrywarce i cdr migają na przemian a na ekranie co chwilę pokazują się poziome czerwone paski i system się nie ładuje ,działo to już się na gwarancji ale w serwisie było wszystko oky teraz mam to po każdym wyłączeniu kompa,temperatura procka chyba w normie 45stopni nie wiem gdzie szukać przyczyny ,odłaczam kolejne podzespoły i obiaw ten sam /nie startuje komp.Może to wina zasilacza?.Macie jakieś pomysły lub ktoś miał taki sam problem to proszę napisac.
    Dzięki.
  • REKLAMA
  • #2 570525
    Pele
    Poziom 22  
    Ocena: 34
    Miałem podobny problem w swoim kompie ta sama płyta.
    Komp się zwieszał w różnych momentach przy odpalaniu windowsa czasami od razu po włączeniu a czasami chodził parę godzin i nic. Były też problemy z załączeniem. W moim przypadku uszkodzony okazał się zasilacz.

Więc jeżeli masz możliwość podstaw zasilacz z innego kompa.
    Chyba że coś się dzieje z płytą główną.
  • REKLAMA
  • #3 570663
    GD
    Poziom 22  
    Ocena: 6
    ja radzę sprawdzić wszystko co ma chłodzeine (wiatraki - nie radiatorki; choć radiator z wiatraczkiem również :D:D:D )
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #4 570680
    WoŹnY
    Poziom 28  
    Ocena: 148
    Stawiam na zasilacz :!:
    Sklepy czesto oszczędzają na tych jakże ważnych podzespołach. Podstaw inny jak, będzie dziłać to wiesz co i jak :D
  • REKLAMA
  • #5 571638
    TONI_2003
    Moderator
    Ocena: 3808
    Może być i zasilacz ale i płyta (czy była ogladana),czy gniazdko jest uziemione,podpięta listwa (Akar) jeśli nie było tak zrobione to wszystko jest możliwe .Napisz.!
  • #6 571829
    GD
    Poziom 22  
    Ocena: 6
    hehehe jak widzę napis zasilacz... chce mi sięśmiać :D, bo spalił mi się wczoraj mój :(, lae co ciekawe chdził ponad 2 miechy bez chłodzenia... (nie wiem czemu aż tyle wytrzymał... ale chodził i to sięliczy :D).
    ps. oczywiście w serwisie (mam gwarancję) wymienili mi na nowy :D, a rozbierać - nie ma mowy (skoro jest na gwarancji... i ma pląbe...)
    Pozdrawiam
  • #7 572574
    <Pawel>
    Poziom 12  
    to na pewno zasilacz
    ja miałem to samo (tylko troche krócej czekałem - nie godzine tylko parę minut)
    miałem wtedy zasilacz megabajt 350W - chyba najgorszy jaki istnieje
    po pewnym czasie zamiast napięcia 3,3V dawał 2,7V i wtedy musiałem go wymienić i skończyły sie wszystkie problemy
  • #8 575067
    siwy12345
    Poziom 14  
    Ocena: 22
    Panowie jaki zasilacz , każdy skok napięć powoduje powoduje reset płyty głównej (monitoring napięć ).Proponuje włożyć inną kartę graficzną , lub sprawdzić monitor , można sprawdić również połączenia grafika-monitor
    a jeśli to się dzieje po uruchomieniu wina sprawdź czy karta wykrywa parametry monitora tzw. (edid) jeśli tak to może pokombinuj ze sterownikami.

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy płyty głównej ECS K7S5A DDR FSB 266MHz, która po wyłączeniu komputera nie pozwala na jego ponowne uruchomienie przez około godzinę. Objawy to start wentylatorów, migające diody w napędach oraz pojawiające się na ekranie poziome czerwone paski, a system operacyjny się nie ładuje. Temperatura procesora jest w normie (~45°C). Próby odłączania podzespołów nie eliminują problemu. W dyskusji wskazywano głównie na uszkodzony zasilacz jako przyczynę problemu, sugerując jego wymianę na sprawny egzemplarz z innego komputera. Wspomniano również o możliwych problemach z płytą główną, uziemieniem gniazdka oraz konieczności sprawdzenia chłodzenia (wentylatorów). Jeden z użytkowników podkreślił, że niestabilne napięcia zasilacza mogą powodować reset płyty głównej i zasugerował także sprawdzenie karty graficznej, monitora oraz połączeń między nimi, a także sterowników w przypadku wykrywania parametrów monitora (EDID).
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA