logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

ECS K7S5A - komputer nie włącza się mimo sprawnego zasilacza i komponentów

Adam1234 21 Kwi 2005 12:02 2123 21
REKLAMA
  • #1 1424518
    Adam1234
    Poziom 12  
    Ocena: 13
    Po podłączeniu całego komputera i uprzednim sprawdzeniu. PC nie chce się włączyć. Co może być przyczyną? Zasilacz i pozostałe elementy na innej płycie działają.Serdecznie pozdrawiam!!!
  • REKLAMA
  • #2 1424529
    Patol
    Poziom 22  
    Ocena: 25
    Napisz wiecej czy wogole jest zero reakcji czy cokolwiek startuje tzn wiatrak rusza czy cos?
  • REKLAMA
  • #3 1424537
    Kassiel
    Poziom 19  
    Ocena: 3
    Wcześniej działała a po zamontowaniu nie działa?
    Jeśli tak to sprubuj delikatnie nagiąć płytę. Jeśli wystartuje to najprawdopodobniej masz mikropęknięcia na płycie - płyta do piachu.
  • #4 1424540
    Adam1234
    Poziom 12  
    Niestety nic. Zero reakcji. Wiatrak wogłle nie rusza.

Dodano po 14 [minuty]:

Przyczyną może być źle podłączony kable od panela sterującego?
  • #5 1424631
    chonsu
    Poziom 15  
    Ocena: 82
    Jeśli masz dobrze podłączone kable od panelu sterującego a płyta dalej nie rusza możesz jeszcze spróbować aktualizacji bios'u płyty. Nowy bios sciagniesz ze strony producenta.
    Pozdr.
  • #6 1424636
    Roger00
    Poziom 18  
    Ocena: 23
    Spróbuj zrobić reset BIOSu (wyciągnij bateryjkę na kilkanaście sekund), może pomoże.
  • #7 1424650
    dakotaa
    Poziom 15  
    Ocena: 1
    jak wyżej, wyjąc baterie, ale na kilkanaście minut, a nie sec. a po drugie, wypnij wszystko z płyty głównej, zostaw grafe, najlepiej inną, i wtedy spróbuj, możesz jeszcze raz rozebrać całego kompa i złożyć, i sprawdz, czy kabelki od obudowy do włącznika masz dobrze wpięte :-)
  • REKLAMA
  • #8 1424682
    jankolo
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 583
    chonsu napisał:
    Jeśli masz dobrze podłączone kable od panelu sterującego a płyta dalej nie rusza możesz jeszcze spróbować aktualizacji bios'u płyty. Nowy bios sciagniesz ze strony producenta.
    Pozdr.

Jeżeli płyta nie uruchamia się wcale, to w jakiż to sposób można zrobić aktualizację BIOS-u?
  • #9 1424840
    cjjack
    Poziom 15  
    sprawdź zworki czy są odpowiednio w dobrych miejscach i sprubój inny zasiek. Z tą płytą miałem taki patent, dwa sprwane zasie, na jednym odpala a na drugim nie. A i ci polecam, jak ona sie odpali to ją sprzedaj, bo ta płyta to syf, za duzo z nią problemów.....
    Pozdro
    cjjack
  • #10 1424882
    Kassiel
    Poziom 19  
    Czy wcześniej płyta ruszała przed zamontowaniem (przynajmniej tak zrozumiałem 1 post)? Czy robiłeś coś w międzyczasie z prockiem - nawet założenie i zdjęcie coolera?
    PS Do programowania biosu na nieodpalającej się płycie służy tzw. programator. Większość serwisów ma coś takiego.
  • #11 1425094
    Adam1234
    Poziom 12  
    "Pozostałe elementy na (innej) płycie działają" Wracając do poprzedniej twojej myśli, tak zdejmowałem cooler, a także wyjmowałem procesor. [/b]
  • REKLAMA
  • #12 1425172
    Patol
    Poziom 22  
    A czy rdzeń procesora nie jest nadłąmany albo pęknięty bo przy zakladaniu coolera mogles go uszkodzic
  • #14 1425969
    chonsu
    Poziom 15  
    Ocena: 82
    jankolo napisał:
    chonsu napisał:
    Pozdr.

Jeżeli płyta nie uruchamia się wcale, to w jakiż to sposób można zrobić aktualizację BIOS-u?

jeśli płyta nie rusza aktualizację biosu można zrobić w jeden sposób :
    1. wyciągasz kość z biosem z płyty
    2. idziesz do kumpla, który ma taką samą płytę główną lecz działającą
    3. tam wgrywasz bios

jeśli masz programator do tego typu kości bios'u - wgrasz bios i po sprawie

jeśli płyta nie startuje nie musi być to sprawa biosu tej płyty
  • #15 1426174
    ZajecBaX
    Poziom 17  
    Ocena: 9
    Adam1234 na tej samej płycie głównej spotkałem się z podobnym problemem. Zaczęło się od tego że, komputer nie wyłączał się przez komendę "zamknij system" Później jedynym sposobem ponownego załączenia komputera było, wyciągnięcie wtyczki z gniazda zasilającego, na kilka sekund. Do czasu wymiany płyty na inną, właściciel w ten sposób załączał sobie komputer. Myślę że problem tkwił w płycie głównej a nie w biosie, który był już przeze mnie aktualizowany. [bez skutku]
  • #16 1426518
    Patol
    Poziom 22  
    Sorki zle mnie zrozumaiales ja poprostu rozwazam co moglo sie stac ja tez mam taka sama plyte i ostatnio mi sie cos dzieje bo czasami nie wykrywa mi dysku dopiero po paru resetach jest OK.
    Pozdrawiam
  • #17 1426528
    jankolo
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 583
    Adam1234, czy przyglądałeś się kondensatorom na płycie głównej? Nie są spuchniete?
  • #18 1426532
    MluMlu
    Poziom 18  
    Ocena: 23
    Witam

Co do aktualizacji biosu to pamiętam że wkładałem bios do drugiej tej samej płyty głównej na włączonym komputerze.

Co do ECS’a

Zobacz jak wyglądają kondensatory na płycie może dostały upływności, a w tedy to już kosz chyba, że je wymienisz ale w tedy to nie wiadomo czy nie poszło coś dalej prócz nich .
    Wizualnie to będą one wybrzuszone od góry lub od dołu.

Wspomniałeś wcześniej że wyjmowałeś procesor ( jeżeli go nie sprawdzałeś na innym komp)
    to wyjmij go jeszcze raz i sprawdź, bo jeżeli procesor jest uszkodzony to komp. nie ruszy.
    Mogłeś uszkodzić płytę główną ,czy też procesor przez ładunki elektrostatyczne jak wiemy
    to urządzenia tego typu są bardzo na nie wrażliwe, zawsze przed montażem i demontażem komputera najlepiej dotknąć niemalowanej części grzejnika lub kran. Problemem może być też wirus w biosie np. Czarnobyl ale w to raczej można wątpię.

Co do płyt ECS to nie są one najlepsze jak mam kupić tanią płytę to wole już ASRock’a .
  • #19 1427004
    Sniady
    Poziom 15  
    Witam dołoże kilka słów,

!PAMIĘĆ!

jesli kondensatory są całe i nic im nie ma, procek sprawdzony, zasilacz podaje napięcie i nie odzywa się, podmień jeszcze pamięć, jesli nie to proponuje zakup nowej płyty lub używki

Pozdrawiam

Sniady
  • #20 1427152
    Adam1234
    Poziom 12  
    Kondensatory sprawdzałem pod względem wizualnym jak i mierzyłem napięcie na nich. Nie widać aby były uszkodzone. A powracając do BIOS-u strata czsu nie wiadomo czy potej modyfikacji ruszy. Płyta chyba jest do wyrzucenia bo nie widze innego wyjścia. Pozdrawiam!
  • #21 1428080
    cjjack
    Poziom 15  
    Ktoś wyrzej napisał, czy rdzeń na procku nie jest nadłamany. A co to ma do rzeczy ?? Przecież jesli procek jest uszkodzony to płyta powinna sie uruchomić, tzn: Wentylatory powinny się kręcić i dioda POWER się palić, tylko by nie było reakcji (nic by sie wyswieltiło na monitorze)....
    pozdr
    cjjack

Dodano po 2 [minuty]:

A jeszcze jedno: Jak chcesz sprawdzić BIOS'a to podeślij mi na e-maila Adres to ci od tej płyty BIOS za free wyślę bo mam dwie uszkodzone płyty ze sprawnymi kosciami biosa.
    cjjack(_at_)op.pl
    pozdr
  • #22 1428344
    Andzrzej
    Poziom 18  
    Ocena: 17
    Witam .Znam kilka takich samych przypadków takiej właśnie płyty ( w tym jeden mój własny :D ) Na szczęście wszyscy w porę pozbyli się problemy.Osobiście proponowałbym poeksperymentować może zamienić kanały IDE może odwrócić taśmę do dysku , u mnie po kilku nieudanych próbach płyta zaskoczyła,może do ciebie też uśmiechnie się szczęście ,życzę powodzenia.Pozdrawiam

Podsumowanie tematu

✨ Komputer z płytą główną ECS K7S5A nie uruchamia się mimo sprawnego zasilacza i działających komponentów na innej płycie. Objawem jest całkowity brak reakcji, wentylatory nie startują, co wyklucza uszkodzenie procesora i zasilacza. Możliwe przyczyny to uszkodzenia mechaniczne płyty (mikropęknięcia), niewłaściwe podłączenie kabli panelu sterującego, uszkodzone kondensatory (spuchnięte lub z upływnością), problemy z pamięcią RAM lub błędy BIOS-u. Zalecane działania to: sprawdzenie i poprawne podłączenie kabli od panelu włącznika, reset BIOS-u przez wyjęcie baterii na kilkanaście minut, testowanie płyty z minimalnym zestawem podzespołów (np. inna karta graficzna, odłączone urządzenia), kontrola kondensatorów wizualnie i miernikiem, wymiana pamięci RAM, a w ostateczności wymiana płyty głównej. Aktualizacja BIOS-u jest możliwa tylko przy działającej płycie lub przez wyjęcie kości BIOS i programowanie zewnętrznym programatorem. Użytkownicy wskazują, że płyty ECS K7S5A mają tendencję do awarii i często są problematyczne, co sugeruje rozważenie zakupu innej płyty, np. marki ASRock.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA