logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Unimor Siesta3a M851TSO - zanik koloru po wyłączeniu telewizora

remont 07 Sty 2009 22:21 1019 3
REKLAMA
  • #1 5966354
    remont
    Poziom 14  
    Ocena: 3
    Witam.
    Mam problem,z kolorami w/w.Objawia sie tak:jeżeli wyłącze wyłącznikiem na TV to po załączeniu odbiornka rano jest obraz czarno-biały.Jeżeli zostawiam na potrzymaniu to po uruchomieniu pilotem jest OK.Nic nie dała wymiana kwarca na dekoderze koloru,ani krecenie trymerkiem.Pomaga wyjecie i włozenie płytki dekodera.Prosze o sugestie co robić?jestem amatorem.Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #2 5966436
    Dorian Olech
    Poziom 29  
    Ocena: 249
    Powinieneś zaczynać od pomiaru napiec z przetwornicy, jeśli jednak jak piszesz jesteś laikiem, to polecam jakiś serwis. Napisz jeszcze, czy po włączeniu TV(rano, po wyłączeniu z sieci) zwiększenie nasycenia coś zmieni.
  • REKLAMA
  • #3 5966534
    radsat
    Moderator
    Ocena: 209
    Witaj, dla świętego spokoju popraw lutowania całego złącza i modułu dekodera. Pózniej zajmiemy się resztą.
  • #4 5969211
    remont
    Poziom 14  
    Ocena: 3
    Witam.
    Rano po wyciągnięciu wtyczki obraz czarno-biały-nic nie dały regulacje nasycenia z pilota. Po przelutowaniu złącz i włożeniu dekodera koloru,niemiłe zaskoczenie -obraz czarno-biały z poziomymi smugami lekko zabarwionymi. Kręciłem trymerkiem i po wielkich trudach złapałem kolor, ale kilka programów nie było w kolorze, lecz cierpliwie i te dostroiłem tym trymerkiem 329. Odbieram sygnał z TVK,jeżeli nie ma koloru to po przełączeniu na AV1 tez nie ma z Tunera SAT,ale jeżeli przełączę na AV2 i tuner na RGB to kolor jest. Co kupić i na czym sie skupić? Na razie trzymam na podtrzymaniu Siestę .Pozdrawiam

Spacje po znakach przestankowych! Proszę poprawić posty. [@mirex]
REKLAMA