Mam problem bo nie wiem jak zrobić załącznik błysku. Nie będe przecież cały czas naciskał guzika. Potrzebuję coś w rodzaju układu scalonego gdzie na pewnych nózkach będzie zamknięty obwób co mniej więcej sekunde. Fajnie też by było jakby można ten czas regulować np potencjometrem. Zasilać lampę mam zamiar z zasilacza 3V lub z zasilacza ATX z węzła 3V. Sprawdzałem - działa, lampa ładuje się bardzo szybko i można wykonać 2 błyski na sekunde. Przy takim zasilaniu jest jedno małe "ale". Zaznaczony na zdjęciu tranzystor bardzo sie grzeje - jes już niemal rozgrzany do czerwonośi po 20 błyskach. Czy można go zastąpić czymś mocniejszym? Jak długo taka lampa mi posłuży jako strobo? Wydaje mi się że powinna długo mi słyżyć a jak już palnik się spali to przerobie układ na porażacz prądem. Niechcący dotknołem palcem płytki od spodu przy naładowanym kondensatorze - dostałem ładunkiem tak dużym, że można go porównać z prądem sieciowym 230V - ręka przez 5 minyt mnie bolała :] znaczy że "pastuch" będzie z tego znakomity :].