logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zbudować stroboskop z lampy błyskowej z regulacją czasu błysku?

jarroQ 08 Sty 2009 12:15 5408 7
REKLAMA
  • #1 5968003
    jarroQ
    Poziom 31  
    Ocena: 628
    Mam problem bo nie wiem jak zrobić załącznik błysku. Nie będe przecież cały czas naciskał guzika. Potrzebuję coś w rodzaju układu scalonego gdzie na pewnych nózkach będzie zamknięty obwób co mniej więcej sekunde. Fajnie też by było jakby można ten czas regulować np potencjometrem. Zasilać lampę mam zamiar z zasilacza 3V lub z zasilacza ATX z węzła 3V. Sprawdzałem - działa, lampa ładuje się bardzo szybko i można wykonać 2 błyski na sekunde. Przy takim zasilaniu jest jedno małe "ale". Zaznaczony na zdjęciu tranzystor bardzo sie grzeje - jes już niemal rozgrzany do czerwonośi po 20 błyskach. Czy można go zastąpić czymś mocniejszym? Jak długo taka lampa mi posłuży jako strobo? Wydaje mi się że powinna długo mi słyżyć a jak już palnik się spali to przerobie układ na porażacz prądem. Niechcący dotknołem palcem płytki od spodu przy naładowanym kondensatorze - dostałem ładunkiem tak dużym, że można go porównać z prądem sieciowym 230V - ręka przez 5 minyt mnie bolała :] znaczy że "pastuch" będzie z tego znakomity :].

• REKLAMA
  • #2 5968256
    Lutek49
    Poziom 36  
    Ocena: 407
    Stroboskop wykonany z lampy błyskowej (automatyczne wyzwalanie błysku dodatkowym układem) nie będzie zbyt długo działał - zniszczeniu ulegnie palnik ze względu na wysoką energię błysku. Na forum jest sporo tematów dotyczących tego zagadnienia - poszukaj.
  • REKLAMA
  • #3 5968443
    jarroQ
    Poziom 31  
    Ja jednak chciałbym wymuszać błysk lampy co ok sekunde. Jak się spali to zrobie z niej pastuch tak jak już pisałem. Przekonam się jak długo podziała.
  • REKLAMA
  • #4 5968835
    pol102
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 369
    Tylko zauważ, że w lampach aparatów fotograficznych nie chodzi o to żeby robić 10 błysków na sekundę tylko najczęściej o 1 porządny, który pozwoli dobrze doświetlić zarówno pierwszy jak i drugi plan.

Jako, że znowu wiszę na iPhone'ie to wstępny pomysł wygląda tak:
    Możesz rozwiązać to tak jak w typowym strobo Jabla, w zależności od prądu ładowania (ustawianego potencjometrem) kondensatora o pojemności X dochodzi do zamknięcia układu szybciej lub wolniej (częściej lub rzadziej) [pomysł zweryfikuje około 22 :)]
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #5 5968997
    Lutek49
    Poziom 36  
    Ocena: 407
    Najprościej zrobić to można przy Twoich założeniach wykorzystując aplikację układu NE55 i jako element wykonawczy tyrystor. Znajdź artykuł o NE555 (pierwszy po wpisaniu w google).
  • #7 5973541
    pol102
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 369
    Zasadniczo, to wszystko masz w artykule.
  • #8 5986508
    jarroQ
    Poziom 31  
    Ok. Zamykam temat. Pozdrawiam

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy budowy stroboskopu opartego na lampie błyskowej z automatycznym wyzwalaniem błysku w regularnych odstępach czasu, z możliwością regulacji częstotliwości błysków za pomocą potencjometru. Problemem jest konieczność zastąpienia ręcznego przycisku układem scalonym generującym impuls co około sekundę. Proponowanym rozwiązaniem jest wykorzystanie popularnego układu NE555 w konfiguracji astabilnej do generowania sygnału sterującego, a jako element wykonawczy zastosowanie tyrystora do załączania lampy. Zasilanie planowane jest z 3V, np. z zasilacza ATX. Zauważono, że tranzystor stosowany do sterowania lampą mocno się nagrzewa, co sugeruje potrzebę zastosowania elementu o większej mocy. Wskazano, że lampa błyskowa nie jest przystosowana do pracy z dużą częstotliwością błysków, co może prowadzić do szybkiego uszkodzenia palnika. Autor planuje eksperymentalnie sprawdzić trwałość lampy. W dyskusji podano link do artykułu opisującego zastosowanie NE555, który zawiera wszystkie niezbędne informacje do realizacji układu. Temat został zamknięty po uzyskaniu satysfakcjonujących wskazówek.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA