logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Renault Clio 1.2 1992 - przerywanie rozrusznika przy odpalaniu, co sprawdzić?

dwoje19 12 Sty 2009 13:37 5264 9
REKLAMA
  • #1 5987422
    dwoje19
    Poziom 25  
    Ocena: 106
    Clio 1.2 92rok. Co może powodować przerywanie rozrusznika przy odpalaniu jak na filmie. Rozrusznik rozbierałem i tulejki nie mają dużych luzów. Akumulator dałem z innego auta i nic nie pomogło.
    Załączniki:
    • 1.avi (535.9 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 5987601
    tomus2k
    Poziom 27  
    Ocena: 218
    Przerwa w obwodzie zasilania elektromagnesu , zaśniedziałe styki na złączach , uszkodzona stacyjka, uszkodzony kabel.
  • #3 5987993
    dwoje19
    Poziom 25  
    Zapomniałem napisać chyba ważną informację, że w momencie kiedy rozrusznik przerywa to przygasają kontrolki na desce rozdzielczej a jak kręci to świecą normalnie. Dzieje się to też na nowym do pełna naładowanym akumulatorze. To przerywanie to wygląda tak jakby silnik stawiał zbyt duży opór.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 5989955
    mariolee
    Poziom 18  
    Ocena: 115
    witam jak wygląda wieniec w tym samochodziku ?? powinna być tam tulejka ustalająca (proponowałbym go delikatnie poluzować i zobaczyć czy będzie go mniej trzymało)
  • REKLAMA
  • #5 5990178
    konradraf
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    Witam w temacie, ja proponuje sprawdzić obwody na poszczególnych sekcjach wirnika..
  • REKLAMA
  • #6 5991724
    dwoje19
    Poziom 25  
    mariolee napisał:
    witam jak wygląda wieniec w tym samochodziku ?? powinna być tam tulejka ustalająca (proponowałbym go delikatnie poluzować i zobaczyć czy będzie go mniej trzymało)

Nie wiem czy to ważne i czy to może mieć coś wspólnego ale jak przygazuje się do dechy to przez otwór wieńca *koła zamachowego* leci duża ilość iskier, jakby ktoś szlifierką kątową ciął.
    PS. a jak dostać się do tej tulejki?.

Dodałem filmik
    Załączniki:
    • Wideo001.avi (941.36 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #7 5991907
    georgetto
    Poziom 11  
    Mam takiego Clio i u mnie też wystąpił taki objaw.Przyczyna była prozaiczna zaśniedziały styk z przodu z lewej strony rozrusznika.Jeden z przewodów jest wsunięty na styk który się utlenia od soli,wilgoci itp. Jest to typowa przypadłość renówek które mają rozrusznik z przodu auta.
  • #8 5994055
    mariolee
    Poziom 18  
    Ocena: 115
    ta tulejka jest włożona w głowicę rozrusznika w samochodach marki Reno służy do ustalenia otworu (na drugiej szpilce) ale to w tym przypadku za dużo chyba nie pomoże przyjrzałbym się bardziej czy wieniec nie ma gdzieś bicia bo słychać jakby rozrusznik chciał ale coś go blokuje!! i te iskry to nie jest normalny objaw
  • #9 6028837
    zarychta włodek
    Poziom 12  
    Ocena: 12
    sprawdź automat rozrusznika prawdopodobnie blokuje się podostawiajac zebatke automatu przy wieńcu kola zamachowego
  • #10 6540727
    dwoje19
    Poziom 25  
    mariolee napisał:

I tobyło przyczyną.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
W Renault Clio 1.2 z 1992 roku występowało przerywanie pracy rozrusznika przy odpalaniu, objawiające się migotaniem kontrolek i przerywaniem rozruchu mimo sprawnego akumulatora i niewielkich luzów tulejek rozrusznika. Przyczyną problemu mogły być przerwy w obwodzie zasilania elektromagnesu, zaśniedziałe styki na złączach, uszkodzona stacyjka lub uszkodzony kabel. Dodatkowo zauważono iskrzenie przez otwór wieńca koła zamachowego, co wskazywało na możliwe uszkodzenie lub blokadę automatu rozrusznika. Zalecano sprawdzenie styków, szczególnie z przodu rozrusznika, gdzie przewody mogą ulegać utlenianiu z powodu wilgoci i soli, a także kontrolę wieńca koła zamachowego pod kątem bicia. Ostatecznie problem rozwiązało odblokowanie automatu rozrusznika, który blokował się przy zębatce wieńca koła zamachowego.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA