logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

wzmacniacz Yamaha R-3 włącza się ale nie ma "pyknięcia&

marcinos227 13 Sty 2009 19:20 4166 8
  • #1 5994089
    marcinos227
    Poziom 10  
    Witam, kupiłem na giełdzie ten wzmacniacz, śmigał od początku ale po jakimś czasie jak go włączyłem to nie było tego "pyknięcia" co jest zaraz kilka sekund po naciśnięciu. Nie wiem jak to sie stało, tak poprostu przestał się załączać. Wie ktoś co to może znaczyć i gdzie tkwi problem? Radiator sie normalnie grzeje... oto zdjęcie jego w srodku

wzmacniacz Yamaha R-3 włącza się ale nie ma "pyknięcia&
  • #2 5994528
    Krawczak
    Poziom 31  
    Ocena: 50
    Witaj ,zapewne działa zabezpieczenie dla tego nie ma tego "pykniecia" przekaznika załaczającego głosniki,najbardzej podejrzane końcówki mocy ,pomiar napięć na wyj przed przekaznikiem potwierdzi moje przypuszczenia .Pozdr
  • #3 5994595
    marcinos227
    Poziom 10  
    przed przekaźnikiem? a on gdzie sie znajduje ? właśnie to zabezpieczenie działa dlatego nie ma "pyknięcia" ale dlaczego sie włączyło? tzn właśnie jaki może problem byc oto jest pytanie. Co dokladnie zrobić bo szkoda poczciwej Yamaszki a dobrze gra ;)
  • #4 5996274
    Artur k.
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1702
    Problemem może być np. uszkodzenie końcówki mocy, choć wcale nie musi.
    Przyczyna? Używanie sprzętu niezgodnie z jego przeznaczeniem lub w niewłaściwych warunkach - np. zbyt niska impedancja obciążenia, praca z przesterowanym sygnałem i wiele, wiele innych.
    Z całym szacunkiem, ale sądząc po Kolegi wypowiedziach, odpowiedź na poniższe pytanie może być tylko jedna:
    marcinos227 napisał:
    Co dokladnie zrobić bo szkoda poczciwej Yamaszki a dobrze gra ;)

Zanieść do serwisu!
    Szkoda, by w poczciwym wzmacniaczu grzebał ktoś, kto nawet nie wie jak wygląda przekaźnik. To się może zakończyć tylko w jeden sposób - kompletna i nieodwracalna destrukcja sprzętu.
  • #5 5996770
    marcinos227
    Poziom 10  
    ahhh tak. W takim razie dzieki wielkie, chciałem uniknąć jakoś serwisu ale widze że będzie trzeba... wzmacniacz był z giełdy, podłączyłem do niego dwie kolumny Unitry ZGC 60 z impedancją 8ohm a wzmachol ma 4-16ohm więc przesterować się chyba nie mógł... potencjometry jednie trzeszczały ciągle ale mimo to słuchałem na nim muzyki bo nieraz udawało się ustawić tak żeby nie trzeszczały... to chyba nie przez to prawda? a czy podłączenie kolumn w sposób taki że plus byłby na kanale A a minus na kanale B spowodowałoby taki problem?
  • #6 5997534
    Andreus30
    Poziom 15  
    Ocena: 8
    Witam
    Postaram sie pomoc ale prosze Cie zebys realnie ocenil swoje mozliwosci bo moze lepiej jak nie do serwisu to poszukac pomiedzy znajomymi kogos kto troche pomoze.
    Budowa jest prosta - wzmacniacz na wyjsciu ma detektor pradu stalego i przekazniki wyjsciowe. Jak nie robi klick to znaczy ze nie przeskakuje przekaznik ktory podaje dzwiek bezposrednio na glosniki przyczyna:
    - na wyjsciu wzmacniacza pojawil sie prad staly ( uszkodzenie koncowki mocy ) zabezpieczenie nie pozwala podlaczyc glosnikow
    - zbyt niskie obciazenie wyjscia np. zwarte kable. Plynie tak duzy prad ze zabezpieczenie odcina
    - wzmacniacz nie ustabilizowal sie po zalaczeniu zasilania
    - wiele innych
    Mam jedena zlata mysl - jak radiator normalnie sie grzeje to moze po prostu przekaznik sie spalil.
    Zrob wiecej zdjec od srodka i z bliska to zobaczymy aaaa i podlacz glosniki do jednego zacisku ( A lub B )
    Pozdrawiam
  • #8 5998014
    Andreus30
    Poziom 15  
    Ocena: 8
    Czesc
    Po tym co kolega napisal nie da sie za wiele wywnioskowac, ale spalenie sie przekaznika jest jedna z mozliwosci, moze malo prawdopodobna ale jednak. Kolega nie napisal ze radiator jest zimny, napisal ze grzeje sie normalnie. Jak jest lekko cieply to moze koncowka mocy dziala poprawnie.
    Pozdrawiam
  • #9 5998595
    Artur k.
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1702
    Fakt, z tym zimnym trochę źle się wyraziłem - chodziło o to, że nie nagrzewa się nadmiernie.
    "Grzać się normalnie" ma prawo, przecież wzmacniacz jest dwukanałowy :) Możliwe, że uszkodzony jest tylko jeden kanał - zabezpieczenie i tak jest wspólne, więc odetnie mimo wszystko oba.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Wzmacniacz Yamaha R-3 włącza się, ale nie słychać charakterystycznego "pyknięcia" przekaźnika załączającego głośniki. Problem najprawdopodobniej wynika z działania zabezpieczenia przeciwprądowego, które blokuje przekaźnik z powodu wykrycia prądu stałego na wyjściu wzmacniacza. Przyczyną może być uszkodzenie końcówki mocy, zbyt niskie obciążenie (np. zwarcie), lub inne usterki uniemożliwiające stabilizację wzmacniacza po włączeniu. Radiator grzeje się normalnie, co sugeruje, że uszkodzony może być tylko jeden kanał, a zabezpieczenie działa wspólnie dla obu. Zaleca się pomiar napięć na wyjściu przed przekaźnikiem oraz sprawdzenie stanu samego przekaźnika, który mógł ulec uszkodzeniu. Podłączenie kolumn o impedancji 8 Ω do wzmacniacza o zakresie 4-16 Ω jest prawidłowe i raczej nie powoduje problemu. Wskazane jest skorzystanie z pomocy serwisu lub osoby z doświadczeniem, aby uniknąć dalszych uszkodzeń. Schemat i pomiary multimetrem są niezbędne do diagnozy.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA