logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Yamaha R-3: Przekaźnik nie załącza się, mimo że amplituner działa

kamilrozanski 12 Lut 2008 14:42 1841 13
REKLAMA
  • #1 4797215
    kamilrozanski
    Poziom 10  
    Witajcie!
    Ostatnio kupiłem Yamahe R-3
    Został w niej podobno wymieniony przekaźnik na nowy. Działał jakiś czas i w którymś momencie przestał się załączać. Sam amplituner działa, włącza się, wyszukuje stacje radiowe jednak nie słychać charakterystycznego kliknięcia przekaźnika. Działa wyświetlacz i wszystkie kontrolki. Proszę o pomoc. Nie umiem sam zdiagnozować usterki. Mogę zrobić zdjęcia środka. Jeżeli macie pomysły co gdzie zmierzyć lub wymienić to proszę o pomoc. Z wymianą sobie poradzę.
    Bardzo na Was liczę!
    Gorąco pozdrawiam Kamil Różański
    zdjęcia środka

Dodano po 5 [godziny] 46 [minuty]:

oczywiście w razie jakiejś potrzeby zrobię dodatkowe zdjęcia
  • REKLAMA
  • #2 4799243
    rema
    Poziom 27  
    Ocena: 49
    Witam. Prawdopodobnie uszkodzone tranzystory mocy i dlatego przekażnik nie zaskakuje by nie uszkodzić glośników.
  • REKLAMA
  • #3 4799341
    kamilrozanski
    Poziom 10  
    A jak to sprawdzić? A i czy naprawa w takim przypadku może być droga? Mam możliwość jeszcze oddania wzmacniacza.
  • REKLAMA
  • #4 4799364
    joy_pl
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 225
    Sprawdź czy jak włączysz wzmaka i podasz sygnał to czy jest coś na wyjściu( :) )
    tzn.> na stykach które złącza przekaźnik. Jak tam jest ok.

to sprawdź albo od razu wymień diodę przy przekaźniku (czerwone k.) i tranzystory sterujące przekaźnikiem (niebieskie lub fioletowe (nie widzę ścieżek dlatego nie wiem które to))

• #5 4799371
    rema
    Poziom 27  
    Ocena: 49
    Wylutowć tranzystory,zmierzyć miernikiem na zkresie "dioda" -czy nie mają przebicia. Ale widze że nie jesteś w temacie elektroniki więc co tu więcej tobie poradzić. Naprawa nie jest aż tak droga. Może lepiej daj to w dobre ręce. Bez urazy. Pozdrawiam.
  • #6 4801651
    kamilrozanski
    Poziom 10  
    Jestem po technikum elektronicznym ale nie z wyboru.
    Z elektroniką miałem trochę styczności, lutować potrafię, miernik też obsługuje ale nie znam się na takich wzmacniaczach bo bardziej interesuje się głośnikami.
    Dziękuje za odpowiedzi, jak odkręcę płytkę zrobię zdjęcie ścieżek od spodu.
  • REKLAMA
  • #7 4803800
    kamilrozanski
    Poziom 10  
    Oki, rozebrałem to cudo i zrobiłem kilka zdjęć płytki.
    Gdybyście mogli mi pomóc które elementy wylutować.
    Wcześniej miałem do czynienia z prostymi układami a w takich się nie łapie który element jest którym z drugiej strony.
    Bardzo będę wdzięczny za okazaną mi pomoc ponieważ w okolicy nie mam nikogo, kto mógłby się tym zająć profesjonalnie
    Pozdrawiam serdecznie !

Dodano po 9 [minuty]:

Aha no i proszę mi powiedzieć skąd mam wziąć typ tych tranzystorów i diody? Mam schemat ale jego wielkość mnie przeraża.

Dodano po 3 [minuty]:

Mogę tutaj wkleić link do schematu? Czy nie bardzo? Bo ściągnąłem go z elektrody ale za pkt i nie wiem czy mogę tutaj wkleić by można go za darmo ściągnąć
  • #8 4803930
    Lukasr29
    Poziom 20  
    Ocena: 36
    Zmierz jakie jest napięcie stałe dochodzące do przekaźnika od strony końcówek mocy - na obu kanałach (nie od strony zacisków głośnikowych), potencjometr głośności na minimum bez podania sygnału na wejście. Jeśli jest tam napięcie bliskie napięciu zasilania to padnięte są tranzystory w końcówce (działa wtedy zabezpieczenie chroniące kolumny) . A jeśli jest tam napięcie mniejsze niż 100mV to prawdopodobnie jest coś nie tak z zabezpieczeniem lub układem załączania przekaźnika.
  • #9 4804232
    joy_pl
    daj link do schematu
  • #10 4805473
    kamilrozanski
    Poziom 10  
    Linka do schematu wyślę na maila, by mi wątku nie zamknął ktoś przez przypadek.
    A możesz mi wziąć na zdjęciu które dołączyłem (zdjęcia ścieżek) zaznaczyć gdzie co powinno być? Tak jak pisałem nie łapie się w takiej dużej ilości ścieżek.
  • #11 4805745
    joy_pl
    Zmierz nap. między masą a tym punktem podczas włączania czy się zmienia
    Powinno być jakieś stałe nap. (+,-)5-12V

I miedzy masą a tym punktem po włączeniu i podaniu sygnału na wejście
    Powinno być zmienne nap (~)5-35V zależnie od podanego sygnału
  • #13 4831059
    kamilrozanski
    Poziom 10  
    Witajcie!
    Sorki za chwilę milczenia ale nie miałem dostępu do sieci.
    A wiec joy nie jestem pewien czy dobrze to mierzę. Bo na mierniku niewiele się pokazuje. Możesz mi powiedzieć gdzie znaleźć masę w tym układzie? Pewnie będą się niektórzy ze mnie śmiać ale wolę zapytać niż robić z siebie mądrale.
    Pozdrawiam Kamil

Dodano po 1 [godziny] 24 [minuty]:

No i kolejne za przeproszeniem jaja. Dzisiaj poprawiłem kilka podejrzanie wyglądających lutów i o dziwo przekaźnik załączył. W prawdzie działał tylko prawy kanał ale działał. Po kilku próbach włączenia i wyłączenia znowu to samo. Przekaźnik się nie załącza...
  • #14 4831610
    joy_pl
    mase choćby na masie wejścia sygnału na rca

ale w takiej sytuacji weź kalafonie i posprawdzaj wszystkie luty
    w sumie to powinno robić sie na samym początku....:)

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy amplitunera Yamaha R-3, w którym przekaźnik nie załącza się mimo poprawnego działania urządzenia (włączanie, wyszukiwanie stacji, działanie wyświetlacza i kontrolek). Przekaźnik był wcześniej wymieniany, działał przez jakiś czas, a następnie przestał się załączać – brak charakterystycznego kliknięcia. Sugerowane przyczyny to uszkodzone tranzystory mocy lub elementy sterujące przekaźnikiem, takie jak dioda zabezpieczająca i tranzystory sterujące. Zalecane jest zmierzenie napięć stałych i zmiennych na zaciskach przekaźnika oraz sprawdzenie stanu tranzystorów (pomiar na funkcji "dioda" miernika) i lutów na płytce. Wskazano, że napięcie na przekaźniku bliskie zasilaniu przy minimalnym potencjometrze i braku sygnału może świadczyć o uszkodzeniu tranzystorów końcówki mocy, co aktywuje zabezpieczenie chroniące głośniki. Autor posiada podstawową wiedzę elektroniczną i prosi o pomoc w identyfikacji elementów do wymiany oraz interpretacji schematu. Po poprawieniu podejrzanych lutów przekaźnik załączył się na chwilę, lecz problem powrócił. Zalecane jest dokładne sprawdzenie wszystkich połączeń lutowanych oraz pomiar napięć względem masy, którą można znaleźć na masie wejścia sygnału RCA.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA