logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Daewoo Tico - nierówna praca silnika po rozgrzaniu, wolne przyspieszanie

cywil22 15 Sty 2009 21:18 3647 12
REKLAMA
  • #1 6004553
    cywil22
    Poziom 10  
    witam mam taki problem ze moje tico jak zapale chodzi dobrze na ssaniu a pozniej jak juz sie rozgrzeje dodam lekko gazu i na rownych obrotach slychac jak by zwalnial i chodzil dobrze i tak sie dzieje caly czas poprostu nie rowno chodzi jak dodam troszke gazu.A po za tym wolno sie rozpedza.mam go bez zalozonego gazu.

wymienilem,przewody.swiece, kopulke i palec,filtr powietrza,paliwa,pompke paliwa,zaworek pcv...i nie wiem co juz dalej myslec..moze ktos mi pomoze ten problem rozwiązac...z gory wielkie dzieki.
  • REKLAMA
  • #2 6005112
    kazczap
    Poziom 15  
    Ocena: 20
    Trzeba w takim układzie sprawdzić ustawienie rozrządu,ustawienie zapłonu i ciśnienie sprężania.A tak -co to jest zawór pcv?
  • REKLAMA
  • #3 6009150
    cywil22
    Poziom 10  
    zawor pcv to cos z wolnymi obrotami...
  • REKLAMA
  • #4 6010312
    ociz
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 3482
    Chodzi o zawór odpowietrzania skrzyni korbowej, w tych autach rzeczywiście ma on spory wpływ na oboty biegu jałowego.
  • #5 6012762
    cywil22
    Poziom 10  
    ale u mnie jest tak jak dodam wiecej gazu i trzymam to rowno pracuje i zwalnia i tak wkolko sie dzieje.a jak chodzi na ssaniu i tak zrobie jest ok,ale jak juz sie rozgrzeje to tak sie wlasnie robi...
  • #6 6013192
    Swidniczanin
    Poziom 12  
    Ocena: 3
    sprawdz ustawienia luzow zaworowych. Zawory sa regulowane recznie, moze sa podparte :-)
  • #7 6013813
    cywil22
    Poziom 10  
    a czy to moze cos z gaznikiem??? taki jest mulowaty ze 3 to trzeba deptac zeby do 60 dolecial...

Dbaj o pisownię! Regulamin, p.10.9 i 15. [MS]
  • #8 6014314
    Swidniczanin
    Poziom 12  
    z doswiadczenia wiem ze podparte zawory w tym aucie maja wplyw na ssanie, wolne obroty i moc, szczegolnie jesli ma instalecje gazowa trzeba je ustawiac co 15-20 tys km, na bezynie co 30- 40 tys.
  • #9 6014365
    zmianowy
    Poziom 17  
    Ocena: 19
    Sprawdź luzy na zaworach tak jak napisał Swidniczanin.
    Sprawdź jak przyśpiesza jeszcze gdy jest na ssaniu. Tylko nie za ostro i nie na zupełnie zimnym silniku(szkoda go forsować).
    Możliwe, że faktycznie jest coś przytkane w gaźniku. Miałem coś podobnego w polonezie i z pracy(9km) wracałem na wciąż zaciągniętym ssaniu bo nie dało rady ujechać na wyłączonym. Wolne obroty miał dobre.
    Przytkała się dysza główna I przelotu.
    Tylko gaźnik w poldku jest o wiele prostszy.
  • REKLAMA
  • #10 6015684
    cywil22
    Poziom 10  
    jutro jade do mechanika zobaczymy co on powie...moje tico jest bez gazu.
  • #11 6023937
    cywil22
    Poziom 10  
    juz znam przyczyne,wymiana pierscieni na trzecim tloku,ma tylko 6 atmosfer:(...
  • #12 6025673
    Swidniczanin
    Poziom 12  
    czy podczas mierzenia cisnienia robiona byla proba olejowa?????
  • #13 6033327
    cywil22
    Poziom 10  
    tak byla robiona i wtedy trzymal 12 ...

Podsumowanie tematu

✨ W Daewoo Tico występuje problem nierównej pracy silnika po rozgrzaniu oraz wolnego przyspieszania, mimo że na ssaniu silnik pracuje prawidłowo. Objawy to nieregularne obroty przy lekkim dodaniu gazu i spowolnione przyspieszanie, bez instalacji gazowej. Wymieniono przewody zapłonowe, świece, kopułkę, palec, filtry powietrza i paliwa, pompkę paliwa oraz zawór PCV. Zalecane jest sprawdzenie ustawienia rozrządu, zapłonu, ciśnienia sprężania oraz luzów zaworowych, które w Tico regulowane są ręcznie i mają wpływ na pracę silnika, szczególnie przy instalacji gazowej. Możliwe jest również zanieczyszczenie gaźnika, co powoduje problemy z przyspieszaniem. Ostatecznie przyczyną niskiej mocy i nierównej pracy okazało się niskie ciśnienie sprężania (6 atmosfer) na trzecim tłoku, co wymaga wymiany pierścieni tłokowych. Próba olejowa wykazała poprawę ciśnienia do 12 atmosfer.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA