logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Daewoo Tico - Samozapłon i nierówne hamowanie silnikiem, co sprawdzić?

orionis4 26 Gru 2012 15:25 4470 7
REKLAMA
  • #1 11697802
    orionis4
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    Od dłuższego już czasu nie mogę się uporać w moim Tico z następującymi problemami: Podczas hamowania silnikiem jest efekt taki że auto jakby hamuje i popuszcza hamowanie - tak cyklicznie ( szczególnie jest to odczuwalne kiedy jadę z górki na biegu trzecim ) Po wyłączeniu silnika, silnik dostaje jeszcze samozapłonu i obróci jeszcze trochę , bez względu na jego temperaturę może być nawet stosunkowo zimny, Wyregulowane są zawory,wymieniony był rozrząd wyregulowany jest kąt ustawienia zapłonu ... w książce Trzeciaka wyczytałem że to elektromagnetyczny zawór biegu jałowego ,sprawdzałem wymieniałem na inny bez zmian ...Jaka może być przyczyna ?
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 11698771
    autoas
    Poziom 42  
    Ocena: 3920
    orionis4 napisał:
    Jaka może być przyczyna ?

A obroty jakie...nie "wyje" ci autko...?
  • #4 11698775
    orionis4
    Poziom 10  
    świece tez były wymieniane ...kiedyś były trójelektrodowe i też się tak działo ,myślałem że to one są przyczyną i wymieniłem na jednoelektrodowe i dalej to samo ...hmm a czy czasem nie jest to coś od układu recyrkulacji spalin?

Dodano po 8 [minuty]:

obroty są OK ,ale pamietam że kiedy auto było nowe to potrafiło na ssaniu samo jechać na pierwszym biegu (bez wciskania gazu ) bo obroty miało nawet jakby za wysokie ,teraz na ssaniu jest znacznie mniej żwawe ( mocne ) choć obroty podobne
  • REKLAMA
  • #5 11698835
    swap
    Poziom 14  
    Ocena: 71
    za duża ilość nagaru na tłokach /być może bierze olej/
    zbyt wysoka temperatura silnika, źle dobrane temperaturowo świece
    za uboga mieszanka rozregulowany gaźnik
    zbyt wczesny zapłon
  • #6 11698893
    orionis4
    Poziom 10  
    ...na szczęście oleju jeszcze nie bierze , jaki typ świecy podam wkrótce ...w sklepie gościu zapewniał że do Tico , świece po wyjęciu wyglądają normalnie nie ma na nich nagaru nie są okopcone ani zaolejone ...co do reszty jeszcze posprawdzam...co się da
  • REKLAMA
  • #7 11699127
    robi1214
    Poziom 31  
    Ocena: 868
    Regulacja wolnych obrotów.
  • #8 11771654
    Przemek_020
    Poziom 11  
    Ocena: 8
    tak jak kolega napisał, regulacja i czyszczenie gaźnika, plus spr. przewody na gaźniku, utlenia się miedź w środku i się kruszą, zresztą jak wszystkie przewody w tym aucie po jakimś czasie (a to jest śmieszne bo izolacja jest, a w środku przerwane połączenie).

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problemy z Daewoo Tico, polegające na nierównym hamowaniu silnikiem oraz samozapłonie silnika po jego wyłączeniu. Problemy te występują pomimo regulacji zaworów, wymiany rozrządu i ustawienia kąta zapłonu. W odpowiedziach sugerowane są różne przyczyny, takie jak zbyt wczesny zapłon, zła regulacja gaźnika, nagar na tłokach, a także problemy z przewodami gaźnika. Użytkownik potwierdza, że świece były wymieniane, a olej nie jest pobierany. Wskazano również na konieczność regulacji wolnych obrotów oraz czyszczenia gaźnika.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA