logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak odciążyć kolumny Tonsil 15 300W? Lżejsze materiały na obudowę?

ogi888 16 Sty 2009 10:20 5378 57
Najlepsze odpowiedzi

Jak odciążyć ciężkie kolumny Tonsil 15″, czyli z jakiego lżejszego materiału zrobić nową obudowę i czy warto je w ogóle przerabiać?

Najrozsądniej zrobić nowe obudowy ze sklejki, najlepiej topolowej 12–15 mm, z porządnymi wzmocnieniami; da się w ten sposób wyraźnie zbić masę, ale obudowa musi pozostać sztywna [#6006815][#6007399][#6010762] W praktyce użytkownicy podawali, że paczka 110 l z MDF 18 mm ważyła 27 kg, a taka sama z MDF 12 mm + wzmocnienia 19,8 kg, więc cieńszy materiał z usztywnieniem daje realny zysk [#6007665] Przy Tonsilu 18 mm wiór + front ze sklejki można zejść nawet o ok. 9–9,5 kg na sztuce, a przy 12 mm sklejki z odpowiednimi listwami masa spada jeszcze bardziej [#6006815][#6010762] MDF i płyta wiórowa są odradzane do mobilnej estrady, a ABS/plastik może być lżejszy, ale kosztem sztywności i brzmienia [#6006383][#6008146] Część odpowiedzi sugeruje jednak, że zamiast przerabiać ciężkie 15-calówki lepiej zrobić lżejsze nadstawki 10–12″ i osobne suby albo użyć statywów z windą, bo samo odchudzenie obudowy nie rozwiąże problemu w pełni [#6012150][#6014236][#6015413]
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA
  • #31 6009882
    marco-maro
    Poziom 2  
    Kolego ogi888, siedziałem w muzyce 20 lat i podpowiem szcerze i uczciwie: dobra kolumna musi być ciężka to świadczy o dobrym wykonaniu skrzyni nie będzie drżała a co jeszcze ważniejsze dobrych głośnikach. jeśli wiążesz z muzyką przyszłość pozbądź się sprzętu tonsila który brzmi fatalnie na dołach tzn beznadziejny basach ok 50Hz i górę ma ostrą pewnie przenoszą tyko do 12 kHz. Kup coś konkretnego i wówczas zaistniejesz i będziesz dumny z tego co robisz a problem ciężaru to błachostka przecież nie grasz na pustyni tylko w cywilizacji a jeśli zabieżesz z sobą portfel to wykluczysz problem a może warto poprosić kolegę i mu odpalić na dobrą wódkę. Życzę dobrego dźwięku na imprezach chociaż pewnie procesor też niewiele daje przy tych kolumnach hi hi.
  • REKLAMA
  • #32 6010217
    ogi888
    Poziom 16  
    Ocena: 3
    Masz racje kolego marco-maro.... Gdyby tylko miec na to kase :D Zanim uzbieram na ten kąkretny sprzęt to musze zagrac na kilku(nastu) imprezach i jednak musze dźwigać ten sprzęt :/ Tonsil juz coś sobą reprezentuje dlatego nie opłąca sie go sprzedawać na rzecz np ldm'ów, bo tak jak pisze żeby mieć profesjonalne nagłośnienie, to już kolo tych 10k zł, a na moją przeróbke jakieś 500zł :D No i co do jakości właśnie czy można coś jeszcze zmienić na lepsze :D
  • #33 6010332
    kapitan planeta
    Poziom 28  
    Ocena: 87
    marko-marko siedzisz 20lat w muzyce i mówisz że nadstawka gra fatalnie bo nie daje basu głośnik GD 38/200 jest bardzo dobrym głośnikiem ma piękny kickbas i bardzo ładny środek tak do 2kHz. Jest to świetny głośnik pod warunkiem że ktoś wie jak się nim gra a przede wszystkim wie że to nie jest głośnik basowy
    20 lat siedzi w muzyce i nie wie że istnieje coś takiego jak "subwoofer" do basu (jakiś czas temu amerykanie wymyślili) a nadstawka do reszty pasma-pewnie sam katuje nadstawki niskim basem i dziwi się że słabo grają

co do wysokotonówek mogę się zgodzić że są za ostre szczególnie nisko cięte tu przydał by się dobry driver a nie gdwt (a 2way 15" i gdwt to już pomyłka) ale nie pozwolę obrażać świetnych głośników jakimi jest praktycznie cała seria GD Tonsila tylko dlatego że są polskie i nie mają świecącej nalepki np. JBL bo podejrzewam że to ta nalepka gra najlepiej

A kolumna nie jest ciężka bo tak jest lepiej tylko lżejsza być nie może z przyczyn technicznych ale dąży się do jak najmniejszej masy
  • #34 6010762
    Skipior
    Poziom 20  
    Ocena: 12
    He he :) Fajna kanapeczka ;p

No tak, tutaj wprowadziłem was w błąd, pisałem to na szybko i szukałem słów zastępczych.

Ścianki w kolumnach typu "sandwich" to często ścianki z kilku warstw płyt o różnych grubościach, np. amerykańska firma Thiel zastosowała ścianki o grubości aż 12 cm w którejś ze swoich konstrukcji ( home audio ), ale to sprzęt hi-endowy ;)

Uważam, że kolega ogi888 śmiało może inwestować w zmianę obudów skoro ich ciężar jest dla niego dotkliwy.

PS. Czy czasem sklejka nie jest cięższa o około 140 kg na m3??

Podam tutaj orientacyjne wagi płyt w m2 ( grubość 12 mm i 18 mm ) dla porównania.

Sklejka m2 12 mm = ok. 9,8 kg
    Sklejka m2 18 mm = ok. 14,7 kg

Wiórowa m2 12 mm = ok. 8,1 kg
    Wiórowa m2 18 mm = ok. 12,2 kg

MDF m2 12 mm = ok. 9,2 kg
    MDF m2 18 mm = ok. 13,8 kg

HDF m2 12 mm = ok. 9,8 kg
    HDF m2 18 mm = ok. 14,7 kg

Czyli robiąc paczki jak Tonsil ( wiórowa + front sklejka ) zaoszczędzisz około 9 - 9,5 kilogramów na paczce ( o ile zużyjesz na nią 2,5m2 płyty na sztukę ).

Może to wam pomoże koledzy przy wyborze surowca na paczki :)

Ps. Ogi, co do Twoich paczek - d800 spokojnie zastąpi te dwa tonsile ( 2x gdwt to dziwne rozwiązanie ).

Może prześlesz fotkę swoich paczek??
  • REKLAMA
  • #35 6010860
    DYLU BADBOY
    Poziom 27  
    Ocena: 16
    :arrow: Skipior chyba coś Ci się pomieszało, sklejka cięższa od płyty wiórowej i mdf?
  • #36 6011783
    DjMapet
    Poziom 43  
    Ocena: 1706
    Kiedyś nie, bo sam tak robiłem, ale teraz gdy od pewnego czasu mam ok dwudziesto kilogramowe satelity, na 12" głośnikach, podziwiam "mocarzy", targających ponad 40-sto kg satelity na 15" potworach.
    Na twoim miejscu, zrobił bym satelitki na 10-12"+driver a z tych 15" paczek tonsila (chociaż średnio się do tego nadają), suby.

Pozdrawiam.
  • #37 6012007
    md
    Poziom 41  
    Ocena: 787
    DjMapet napisał:
    podziwiam "mocarzy", targających ponad 40-sto kg satelity na 15" potworach.

Toczy się dyskusja oparta na złych założeniach. Większość dyskutujących przyjęła za pewnik, że kolumny na głośnikach 15 cali lżejsze o 5 kg łatwiej będzie zainstalować na stojaku. Waga nie jest problemem najważniejszym. O wiele łatwiej 40-to kilogramową kolumnę o małych gabarytach (głośniki 10 cali) podnieść i ustawić na stojaku niż o połowę lżejszego kolosa na 15-to calowych głośnikach. To właśnie gabaryty są największym problemem przy dźwiganiu ciężkich kolumn na stojaki.
    Inną sprawą jest fakt, że oddzielny subwoofer pozwala na jego optymalne ustawienie niezależnie od rozmieszczenia nadstawek.
  • #38 6012150
    Hefajstos
    Poziom 35  
    Ocena: 131
    Oddzielny subwoofer zyskuje sporo dzięki temu, że stoi na ziemi. Przykład - pewne kolumny stawiałem zawsze na podłodze (nie mieliśmy oddzielnych basów, nie chcieliśmy przeciążać kolumn...), grały z basem podbitym o 3dB na mikserze (pokrętłem korekcji w kanale), brzmienie było ok. Kiedy ustawiliśmy je na statywie, trzeba było podnieść bas o 6dB pokrętłem od basu i do tego o 10dB w zakresie 100Hz (nie chciałem już tak mocno kręcić niskim basem). Głośnik stojący na ziemi miał o ładne kilka dB łatwiejsze życie...

Najrozsądniejszym wyjściem byłby system dzielony, neodymy też ok, ale to sporo kosztuje. Nie ma sensu budować nowej, lekkiej obudowy do twojego tonsila.

--
    pozdrawiam
    Hefi
  • #39 6012243
    ogi888
    Poziom 16  
    Oto fotki moich kolosów :D Ważą ok 45 kg :D

Fakt satelitki 12" dobra sprawa, ale wyłączn ie z subem. Ale nie chce sie pchać w niepotrzebne koszty. Mam głośniki i z nich chce coś zrobić

Moje założenie jest takie, Na mniejszych imprezach kolumienki mają dawać rade same, na wiekszych wspierane subem.
    Skoro już mam przerabiać, to faktycznie litraż można by zmniejszyć, pytanie o ile??
    To jest link do mojego głośnika http://www.skleptonsil.pl/go/_info/?id=623 , może ktoś by mi mogł napisać jaki moge zastosować minimalny litraż pod ten głośnik i zestroić obudowe na 50 hz. Według podobnego zestawu ( http://www.skleptonsil.pl/go/_info/?id=669 ) strojenie by wychodziło 40hz. Nie wiem jak sa moje zestrojone, ani nie znam dokładnych danych. Dlatego wydaje m i sie ze dobrym rozwiazaniem by był mniejszy litraż, obudowa zestrojona na 50 hz i zamiast 2x gdwt wsadzic 1x stx d 800ti, nie były by tak ostre i zadziorne :D

Skoro juz mowa o sklejce 12mm to jakie połączenia materiałów zastosować. Moj tata jest stolarzem i mówi ze sie boi, że jak zaczniemy skręcać sklejke tak cieńka to zacznie puchnąć i sie rozrywać, rozkleją sie warstwy drewna. Oczywiście problem ten można likwidować nawiercając otwory, ale czy wtedy jak to wpadnie w rezonans to czy sie nie rozleci :D
  • #40 6012383
    md
    Poziom 41  
    Nie rozumiesz podstawowej sprawy. Nie ma sensu psuć firmowych kolumn tylko po to, by zrobić z nich odrobinę mniejsze. Twoje kolumny lepiej grają ustawione na posadzce, dźwiganie ich na stojaki nie ma sensu. Czas i pieniądze zmarnowane na taką zabawę przeznacz na zrobienie obudów do małych nadstawek. Inwestowanie w obudowy pod głośniki zamontowane w Twoich kolumnach to bezsens. Piszesz, że grasz, więc zarabiasz - odłóż z grania kasę i zainwestuj z głową. Niejeden raz zdarza się, że subwoofer trzeba ustawiać w innym miejscu niż pozostałe głośniki, bo inaczej fatalnie brzmi bas.
  • #41 6012598
    DjMapet
    Poziom 43  
    Zgadzam się z wywodem md.
    Zrób satelity, choćby na 10" STX-ie+wysokotonowy. Koszty będą porównywalne z nowymi paczkami do tych tonsili.

Przed wkręceniem wkrętów, koniecznie trzeba wywiercić nieco mniejszej średnicy otwory! Jeśli wszystko będzie porządnie pocięte, poklejone i skręcone, to nic się nie rozwarstwi i nie rozleci.

Pozdrawiam.
  • #42 6012936
    ogi888
    Poziom 16  
    Koszty będą podobne, ale na każdą impreze bede musiał targać suba, a przy nadstawkach 15" na mniejsze imprezy wystarczą mi tylko one...

Nie obrażcie sie ale nie rozumiem myślenia 'fabryki się nie poprawia". Choćby model jbl jrx.... fatalne. Bez zmiany drivere są do niczego.
  • #43 6013027
    md
    Poziom 41  
    ogi888 napisał:

Nie obrażcie sie ale nie rozumiem myślenia 'fabryki się nie poprawia". Choćby model jbl jrx.... fatalne. Bez zmiany drivere są do niczego.

O czym ta mowa? Chcesz w warunkach domowych "poprawiać fabrykę". To, że tu na forum "specjaliści" poprawiają JBL-e nie znaczy, że jest to mądre. Podstawową zasadą, której nie rozumie spora część DJ-ów jest fakt, że nie ma uniwersalnych kolumn do wszystkiego. Spora część wyrabia sobie zdanie o sprzęcie na podstawie bajań i baśni ludowych, które powtarzane są na zasadzie: cioteczny brat szwagra wujka siostry mojej babki mówił, że jego stryj słyszał jak syn szwagra wuja jego babki mówił.....
    Nagłośnienie należy dobierać do nagłaśnianego lokalu (pleneru). Od kubatury lokalu, właściwości akustycznych i rodzaju imprezy zależy ile i jakiego sprzętu należy użyć. Tu na forum obowiązuje zasada: dwie kolumny na głośnikach wiadomej firmy zasilane używką z allegro i impreza full wypas. Trzeba zrozumieć, że nie wolno lekceważyć klienta - przypominam, klient to ten, który płaci za bilet i w zamian oczekuje dobrej zabawy przy solidnym nagłośnieniu. Jeżeli nie masz na sprzęt, poszukaj wspólnika, pożyczcie kasę i zainwestujcie w solidny sprzęt, a zobaczysz, że wtedy będzie więcej klientów i za większą kasę. Po raz kolejny na tym forum pytam: kto z Was chciałby się bawić w dyskotece nagłaśnianej dwoma kolumnami wykonanymi w warunkach domowych na mało firmowych głośnikach?
  • REKLAMA
  • #44 6013292
    ogi888
    Poziom 16  
    Może napisze na wstępie.... Nie Jestem Profesjonalista. Gdybym nim był nie zaczynał bym tego tematu :D Jak na razie wiekszość imprez które prowadze to są imprezy okolicznościowe, gdzie nikt nie kupuje biletu i jak do tej pory nikt sie nie skarzył na jakość nagłośnienia. Nie przekonuje mnie zdanie "tona sprzętu nic talętu". To jest przerost formy nad treścią :D Uważam, że ludzie zamawiają dj głównie za jego umiejętności prowadzenia imprezy oraz doboru muzyki. Jestem młody więc jeszcze nie zarabiam, lecz tylko dorabiam na graniu. Mam taż inne wydatki, dlatego nie moge pożyczyć pieniedzy na sprzet i czekać co dalej.

"Po raz kolejny na tym forum pytam: kto z Was chciałby się bawić w dyskotece nagłaśnianej dwoma kolumnami wykonanymi w warunkach domowych na mało firmowych głośnikach"... Gdy zaczynałem miałem stare vermony i byle jakie odwrotki i grałem tym nad jeziorem, co sobote Wieść o imprezach sie tak szybko rozeszła, że po miesiącu przychodziuło koło 700 osób. Nikt nie patrzył na nagłośnienie tylko na dobrą zabawe.

Kolumny chce przerobic dla własnej wygody i zdrowia (kręgosłupa) :D

Dlatego czy mogł by mi ktoś podać zbliżony, minimalny litraż, dla głośnika gd38/300 dla obudowy strojonej na 50 hz :D

Pozdrawiam
  • #45 6013367
    md
    Poziom 41  
    Wiemy, że nie jesteś profesjonalistą. Ja pamiętam jak ciężko Cię było przekonać do czegokolwiek, nie dziwię się więc, że i teraz jest tak samo. Wydaje mi się, że znowu będzie tak jak tu: ogi888 subwoofer
  • #46 6014175
    Hefajstos
    Poziom 35  
    Ocena: 131
    Tylko, że tu nie widać większych perspektyw. Zaoszczędzisz pewnie 5...10kg, kolumny wyjdą ci słabsze mechanicznie i tyle. Miałem okazję wkładać na statywy kolumny 3 drożne o masie 57kg, lekko nie było. Ale ze sporo lżejszymi (15" + driver, 38kg) nie było wcale o wiele łatwiej.
    Mamy też 32 kilowe kolumny na 12" - te wkładam sam i zdejmuje ze statywu. 10" pójdzie jak z płatka, nawet jak paczki będą pancerne...

--
    pozdrawiam
    Hefi
  • REKLAMA
  • #47 6014236
    DjMapet
    Poziom 43  
    Moim zdaniem, lepiej na wszystkie imprezy zabierać 20 kg satelity i sub (suby), niż na małe imprezy, 40 kg kolumny które trzeba wtargać na statywy.
    Przy 10" głośniku, można się zmieścić w ok 15 kg.

Pozdrawiam.
  • #48 6014266
    auroxik
    Poziom 26  
    Ocena: 14
    Kolega niech weźmie pod uwage fakt że gdy kładzie kolumny na statyw traci ok -6db na bassie.

A przy takich nadstawkach + subb wszystko zagrało by dużo lepiej było mobilniejsze pozwoliłoby lepiej dopasować dźwięk do danej sali.

Tonsile albo bym sprzedał albo poprostu zostawił. Nie ma sensu ładować kasy w nową obudowe do nich.

Satelitki na 10" zrobisz w podobnej cenie co przeróbka Tonsili przemyśl to naprawde warto się nad tym zastanowić. Bo poprostu wydasz kase a oszczędzisz wcale nie tak duzo jak ci sie wydaje:)
  • #49 6014883
    ogi888
    Poziom 16  
    Powoli mnie zaczynacie przekonywać do tych satelitek. Tylko że na same drivery + horny potrzebuje 300 zł. A co dać na midibas ??
  • #50 6014959
    DYLU BADBOY
    Poziom 27  
    Ocena: 16
    Możesz pomyśleć nad taką opcją:
    te kolumny co masz przerobić na "subbasy", wystarczy zaślepić dziury po GDWT
    A na nadstawki możesz zrobić na razie 2 małe kolumny na STX GDE-25-300-8-SE GDWT, a następnie następne za jakiś czas 2 sztuki.

I wyjdzie zestaw dobry jakościowo i bardzo mobilny bo na małą imprezę bierz jeden subbas i 2 nadstawki(max 10kg/szt.), a na większe 4 nadstawki i 2 suby. Masz wtedy sporo więcej basu(ustawiasz subbasy tak jak chcesz) i sporo lepsza jakość średnich tonów i lepsze pokrycie( przy 4kolumnach. Albo najlepiej od razu 2x10" i 2xGDWT w jednej paczce. STX równolegle, a Tonsile szeregowo i wyjdzie akurat ok. 97db i wtedy bez ryzyka dajesz podział 3khz 12/18db i kolumna z bardzo dobrym brzmieniem bo STX, bardzo ładnie gra pod kątem do 2,5-3khz. Kolumna leciutka bo basu z nich nic nie wyciągniesz, więc dajesz obudowę zamniętą 70x30x20(wysokość x szerokość x głębokość) byleby głośniki się zmieściły i na materiał 8-10mm sklejka bo po chu*a, więcej dawać jak grać to będzie od 125-150hz

Jeśli grasz na salach o długości większej niż 8-10m to już pokusiłbym się o sprzedaż GDWT i zakup driverów, ale to wtedy, o wiele lepiej kupić GDN-30-400-8-SE

Z czasem wystawiłbym na allegro aukcję obudów po tych Tonsilach i jak tylko by się sprzedały to wpakowałbym 2 głośniki do 1 paczki (na sklejce 15mm) i zagrało by to jeszcze potężniej. Można by było się pokusić o BP6th lub coś w tym stylu.
  • #51 6015413
    protone
    Poziom 26  
    Ocena: 21
    Nadstawki na STX a z GD 38/300 zrób doły np. wg.projektu SILVER SOUNDA
    http://silversound.republika.pl/basik15.html
    W twoich kolumnach są właśnie GD38/300 a to zupełnie inny głośnik niż GD38/200.Ma niższą Fs dłuższą cewkę i nadaje się do suba.Opinia o kiepskim basie dotyczy raczej wersji 38/200.Zrobiłem doły wg tego projektu właśnie na GD38/300 i gra to bardzo przyzwoicie.Pisanie że to kiepskie głośniki mnie rozbawia ,bo wykonałem na nich łącznie kilkanaście różnych konstrukcji, i są naprawdę dobre i przede wszystkim wytrzymałe .Ze względu na spory BL i niski Qts , mają szybki i dobrze kontrolowany bas.Robienie nowej obudowy nie ma sensu ,zrób nadstawki z driverem D800 + doły ,oryginalne obudowy sprzedaj i będziesz miał fajny zestaw.
    pozdro
  • #52 6016239
    ogi888
    Poziom 16  
    A jaka konfiguracja była by lepsza ?? 2x GDE-25-300-8-SE + D800 czy 1x GDN-30-400-8-SE + D800. Chodzi o to, żeby w przedziale od 120hz do 2k hz trzymał te 97 dB. Bo mam jeszcze 2 beymy 15G-450 i może faktycznie, na salki 2 suby br na beyma a z tonsili jakaś konstrukcja tubowa?? może 2 w jednej obudowie?? :D
  • #53 6016506
    auroxik
    Poziom 26  
    Ocena: 14
    2x25 zagra łądniej przy podziale 2Khz;)

Co do bassu nie rób go na Tonsilu GD skoda głośnika. Sprzedaj całe kolumny jeśli już i kup 2x STX 38.550.4 i zagra to o wiele mocniej lepiej.

Tonsil jest dobrym głosnikiem ale do 3d konstrukcji najlepiej:)

A i jeszcze jedna sprawa przy satelitkach zobaczysz dużo różnice w jakości :) Oczywiście na plus STX dzięki niskiemu cięciu i mniejszej średnicy membrany:)
  • #54 6019618
    ogi888
    Poziom 16  
    Chyba zrobie tak: na suba wezme beyme 15G 450, a na satelitki 2x stx GDE-25-300-8-SE +D800, ewentalnie 1x Eminence Delta 10A + stx D800. Tylko nie rozumiem tych skrajnie różnych opini na temat tonsila :D
    Pozdrawiam
  • #55 6021613
    protone
    Poziom 26  
    auroxik napisał :
    kup 2x STX 38.550.4 i zagra to o wiele mocniej lepiej.
    Tak i może wytrzyma dwa sezony-to najgorszy głośnik ,,estradowy,, tej firmy,najważniejszej wady nie poprawiono.
    Tonsil zagra minimalnie gorzej ,ale przeżyje go kilkukrotnie.
    Ale kolega ma Beymy i jak zrobi tak jak napisał to będzie ok.
    pozdro
  • #56 6022521
    Dziub-Dziub
    Poziom 28  
    Ocena: 25
    protone :arrow: jakiej wady??
  • #57 6023920
    kapitan planeta
    Poziom 28  
    Ocena: 87
    to chyba o te przepalające się druciki idące do cewki chodzi?
  • #58 6025890
    protone
    Poziom 26  
    To akurat poprawili,chodzi o odkształcające się karkasy cewek przy pracy z dużymi amplitudami.Widziałem tak uszkodzony głośnik ,ale go nie rozbierałem,być może przekroczył x dam i klepnął cewką o dno szczeliny.Tak ,czy owak powinien mieć głębszą membranę.Gdzieś wyczytałem ,że STX szykuje nową piętnastkę i ma się pojawić w połowie roku ,może warto czekać.
    pozdro

Nowa piętnastka może być wcześniej ,ciekawe czy będzie bardziej mid-basowa ,czy basowa?

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy problemu dużej masy kolumn Tonsil 15" 300W wykonanych z płyty wiórowej 18 mm, które są trudne do samodzielnego ustawienia na statywach. Proponowane rozwiązania obejmują zastosowanie lżejszych materiałów na obudowę, takich jak sklejka topolowa o grubości 10-15 mm z odpowiednimi wzmocnieniami, co pozwala znacząco zmniejszyć wagę (nawet o około 30%) przy zachowaniu sztywności i jakości dźwięku. Dyskutowano także o alternatywie w postaci głośników z magnesami neodymowymi, które są lżejsze, lecz kosztowne. Wzmocnienia konstrukcji powinny być wykonane z listew 3-4 cm, łączonych śrubami co 15-20 cm, łączących przeciwległe ścianki, co poprawia sztywność i eliminuje rezonanse. Zmniejszenie objętości obudowy i zmiana strojenia (np. do 50 Hz) może dodatkowo poprawić mobilność i brzmienie. Wiele osób sugeruje jednak, że lepszym rozwiązaniem jest budowa lekkich satelitów na głośnikach 10-12 cali wspieranych subwooferem, co zapewnia lepszą mobilność i jakość dźwięku. Wymiana driverów Tonsila na modele STX (np. GDE-25-300-8-SE, D800) lub Eminence Delta 10A jest rekomendowana dla poprawy jakości średnich i wysokich tonów. Dyskusja porusza także kwestie trwałości i jakości głośników Tonsil w porównaniu do STX i Beyma, a także praktyczne aspekty użytkowania i transportu sprzętu estradowego.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA