logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zastąpić przerywacz mechaniczny w WSK 175 czujnikiem Halla?

wskmagik666 21 Sty 2009 12:04 3966 5
REKLAMA
  • #1 6031302
    wskmagik666
    Poziom 16  
    Ocena: 42
    Chciałbym się pozbyć przerywacza mechanicznego w motocyklu WSK 175 i zastąpić go np generatorem Halla. Czy ktoś wie jak zbudować elektronikę do takiego czujnika skąd wziąć sam czujnik i jak się do tego zabrać. Bo już mam dosyć ciągle psujących się przerywaczy mechanicznych. Z góry dzięki za pomoc.

Przeniosłem "Inne". Proszę czytać opisy działów. [dzimi]
  • REKLAMA
  • #2 6033022
    kierbedz4
    Poziom 36  
    Ocena: 1006
    Zostaw ten przerywacz w spokoju.Niech robi wyłącznie za klucz beznapięciowo i niech steruje elektronicznym zapłonem który musiałbyś zabudować w motocyklu.Nie podałeś czy ten motocykl pracuje z instalacją 6 czy 12V Pierwsza wersja jaką posiadałem miała instalację pokładową 12V.Jeżdziłem na nim 10 lat.W tej chwili jeszcze mosiadam do niego nieco części zamiennych.
  • REKLAMA
  • #3 6035328
    wskmagik666
    Poziom 16  
    Ocena: 42
    Mi jest obojętne czy będzie pracował 6 cz 12V z bateriom czy bez. A pozostawienie go jako jako klucz wyeliminuje tylko wpalanie się styków problem wycierania się młoteczka pozostanie. chciałbym to wykonać np: na generatorze Halla lub czymś podobnym.
  • REKLAMA
  • #4 6046148
    kierbedz4
    Poziom 36  
    Problem wycierania się młoteczka praktycznie nie istnieje.Kiedyś modne było hasło kto smaruje ten jedzie.Zwróć uwagę iż po krzywce współpracującej z elementem przerywacza również ślizgał się zabudowany pasek filcowy który należało nasycić kilkoma kroplami oleju LUX 10 i ten pasek nasycony olejem ma za zadanie smarowanie krzywki układu zapłonowego celem niedopuszczenia do zniszczenia ślizgacza przerywacza.W okresie 10 letniej exploatacji tylko 2 razy wymieniałam zespół przerywaczy a regulacja odstępu styków przerywacza odbywała się bardzo rzadko gdyż nie następowało przyspieszone zużycie ślizgacza przerywacza.
  • REKLAMA
  • #6 6063334
    kierbedz4
    Poziom 36  
    Podaj napięcie pracy w tym zabytku 6V czy 12V to jest istotne Usiłujesz wprowadzić elektronikę do zapłonu.Nie ma nic za darmo .Elektronika wymaga zasilania.Posiadam nowy moduł zapłonowy tyrystorowy produkcji rosyjskiej o zasilaniu 12V który współpracuje z orginalną cewką zapłonową dla zapłonu klasycznego. Moduł ten bardzo dobrze spisuje się w samochodach Fiat 126p Po jego zabudowie jest tak wysokie napięcie na świecach że przerwa na świecach może wynosić do 1.2 mm.
REKLAMA