logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Układ zapłonowy 12V do motocykla z czujnikiem Halla – schemat i montaż magnesu

Lichy_ 10 Cze 2011 12:44 11676 17
REKLAMA
  • #1 9596353
    Lichy_
    Poziom 9  
    Ocena: 2
    Chciałbym zrobić układ zapłonowy do motocykla. W oryginale jest tam 12V i przerywacz. Nowy zapłon miałby opierać się o czujnik Halla, moduł zapłonowy wszystko na 12V. Marny ze mnie elektronik wiec najlepsze będą gotowe rozwiązania(schemat). Uprzedzając szukałem dużo na ten temat, tylko nie jestem w stanie stwierdzić czy to co jest na forum to coś czego właśnie szukam.
    Mam kilka pytań:
    W moim założeniu planuje na wale umieścić magnes trwały, a czujnik przykręcić do podstawy zapłonu. Czy takie coś będzie działać, bo w sieci jest kilka rozwiązań i nie wiem czy dobrze rozumiem istotę działania?
    Czy taki sposób określenia położenia kątowego wału będzie w stanie wysterować moduł zapłonowy?
    Zapłon ma mieć stały kąt wyprzedzenia zapłonu.

Proszę o wyrozumiałość, gdyż elektronika nie jest moją branżą.
  • REKLAMA
  • #3 9596451
    Lichy_
    Poziom 9  
    Taki już przerabiałem.
  • #4 9597058
    MoniTOX
    Poziom 27  
    Ocena: 320
    Do jakiego motocyklu ma to być?
  • #5 9597071
    Lichy_
    Poziom 9  
    WSK 175, choć w moje opinii to bez większego znaczenia wystarczy, że będzie zapłon bateryjny, a przerywacz zastąpi czujnik. Taki jest cel tej modernizacji.
  • #6 9597247
    emeryt2
    Poziom 42  
    Ocena: 2301
    Twoja opinia jest przednia. Do roboty! Szkoda zajmować czas i głowy innym!
  • REKLAMA
  • #7 9597374
    Lichy_
    Poziom 9  
    Zwyczajnie jakie znaczenie ma fakt czy to motocykl X czy Y jeśli chodzi o rozwiązanie konstrukcyjne które jest dość uniwersalne, a czy będzie w WSK 175 czy w Jawce 50 z akumulatorem 12V to jakaś różnica? Ono ma zastąpić tamto rozwiązanie.

Drodzy Państwo postawiłem dwa pytania i nikt na nie nawet nie usiłował odpowiedzieć, za to opinie dotyczące własnych przemyśleń są jak zawsze wszechobecne.
  • #8 9597472
    jack63
    Poziom 43  
    Ocena: 2797
    Wzoruj się na zapłonie ETZ. Oprócz czujnika musisz mieć moduł wykonawczy. Wszystko to prostacka elektronika. Największym problemem jest stabilne zamocowanie tego do prądnicy. A WSK 175 jest ciasno. Chodzi o to aby czujnik halla był na jak największym promieniu.
    Myślę że trochę rozjaśniłem problem. Jak coś to pytaj.
    Osobiście nie montowałbym czujnika halla i zapłonu bateryjnego tylko jakieś CDI magnet lub TCI też magnet.
    Poczytaj sobie: Link
  • REKLAMA
  • #9 9597511
    Lichy_
    Poziom 9  
    Może źle przedstawiłem problem i niepotrzebnie wypalam z tym Hallem chodzi o rozwiązanie które pozwoli pozbyć się w dość prosty sposób przerywacza. A ja sam nie wiem jak się od tego zabrać myślałem nad zapłonem od jakiegoś chińczyka ale problem tkwi w dopasowaniu tego do karterów. Nic na to nie poradzę nie umiem takich rzeczy, i ciężko szukać czegoś jak się nie wie czego dokładnie.
  • REKLAMA
  • #11 9598147
    jack63
    Poziom 43  
    Rycho T. Nie zwróciłeś uwagi że kolega chciałby pozbyć się przerywacza z WSK175 a nie z WSK125. W tej ostatniej ilość miejsca nam ew. magneto jest prawie dwa razy większa. Także w jego wypadku temat ,choć bardzo ciekawy, nie ma zastosowania.
    Jednak warto poszukać w archiwaliach Elektrody. Na 100% temat był poruszany.
  • #12 9598251
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #13 9598982
    Lichy_
    Poziom 9  
    Dziękuje za zainteresowanie tematem. Poczytałem i już mam pewien zarys tylko teraz chyba raczej wiedzy teoretycznej mi brakuje i tego tematu będą dotyczyć pytania. Znalazłem taki schemat modułu:
    Ewentualnie:
    Pytania:
    Jak muszę go zasilać jaki prąd, napięcie?
    Jaki impulsator? Czy może być coś takiego?
  • #14 9599434
    kybernetes
    Poziom 39  
    Ocena: 1485
    Układy, które przedstawiłeś to zapłony tyrystorowe pracujące na napięciu kilkuset voltów. Ty chcesz zrobić układ na 12 V więc potrzebujesz zapłonu tzw. "tranzystorowego".
  • #15 9599454
    jack63
    Poziom 43  
    Doczytaj jeszcze. nie możesz zadawać takich pytań, bo świadczą o braku wiedzy.
    W linku który podałem są wszystkie potrzebne informacje.
    Schematy przedstawiają dwa różne moduły CDI. Pierwszy współpracuje z cewką ładującą (100 - 300 V napięcia szczytowego - to nie to samo co zmierzysz miernikiem na zakresie AC!!!!), drugi jest układem bez impulsatora - układ magnet. Jest jedna cewka ładująco-wyzwalająca. Jej położenie względem magnesów określa moment iskry.

Zabierasz się za trudny projekt. Musisz się naprawdę przygotować teoretycznie i określić swoje priorytety: Co dla ciebie jest najważniejsze. Odpowiedź na to pytanie pozwoli zawęzić krąg rozwiązań. Nie można iść we wszystkich kierunkach!
    Przykładowo zapłon CDI magnet odpada na 100%, ale czy aby nie lepiej pozostać przy zapłonie bateryjnym ale bez przerywacza kosztem pogorszenia ładowania aku ???

Decyzja zależy tylko od ciebie a wpływ na nią mają: kasa, wiedza i umiejętności warsztatowe oraz stan elementów motocykla podlegającego modernizacji.
    Przykładowo przy słabych magnesach prądnicy wiele nie zwojujesz z żadnym zapłonem, choć najlepszy w tej sytuacji będzie CDI.

Rycho T. Rozumiem twoje dobre intencje i chęć pomocy. Autor nie napisał wyraźnie o co mu chodzi. Ten drugi link jest dużo lepszy i powinien pomóc koledze Lichy_.
  • #16 9599481
    Lichy_
    Poziom 9  
    Czytam próbuje usiłuje ale w kilka chwil nie stanę się ekspertem w sprawie zapłonów. Z wielką chęcią pozostanę na zapłonie bateryjnym. Ustalmy jeden cel chce się pozbyć przerywacza mechanicznego. Co do mojej wiedzy gdybym ją posiadał w stopniu zadowalającym pewnie nie zakładałbym tego tematu tylko już dawno zrobiłbym układ.
  • #17 9599642
    kybernetes
    Poziom 39  
    Ocena: 1485
    A więc tak - na gotowca zrobionego "pod ciebie" nie licz. Koledzy wyżej dali ci kilka tematów do przeczytania i skorzystania z zawartych tam informacji. Przeczytaj je, zrozum jak działa układ zapłonu i wtedy zadaj konkretne pytanie i wierzę, że znajdziesz odpowiedź. Konkretne pytanie to takie które precyzyjnie określi problem i twoje oczekiwania. Najlepiej w punktach.

Wiedzy nikt z urodzenia nie posiada a zapłon to nie żadna filozofia - 2 godzinki na googlu i wiesz co z czym i jak.
  • #18 9599663
    Lichy_
    Poziom 9  
    Trafna uwaga, pędzę czytać.

Czytałem, usiłowałem się zrozumieć ale nic z tego nie wyszło, może dla elektronika wszystko jest jasne ja nim nie jestem. Trudno dzięki za pomoc.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik planuje zbudować układ zapłonowy do motocykla WSK 175, oparty na czujniku Halla i module zapłonowym, zasilanym napięciem 12V. W dyskusji poruszono kwestie dotyczące umiejscowienia magnesu trwałego na wale oraz stabilności zamocowania czujnika Halla. Uczestnicy forum sugerują wzorowanie się na rozwiązaniach z zapłonu ETZ oraz zwracają uwagę na różnice w przestrzeni montażowej w zależności od modelu motocykla. Wskazano na potrzebę zrozumienia działania układów zapłonowych, w tym różnic między zapłonem tyrystorowym a tranzystorowym. Użytkownik wyraża chęć pozbycia się przerywacza mechanicznego, jednak przyznaje, że brakuje mu wiedzy teoretycznej w tej dziedzinie.
REKLAMA