logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

WSK 175 - Odprężnik zapłonu z zasilaniem bateryjnym (grzanie cewki zapłonowej)

shel82 19 Wrz 2017 12:04 1578 9
  • #1 16707705
    shel82
    Poziom 18  
    Ocena: 116
    Witam, posiadam/zakupiłem WSK 175 z przerobionym układem zapłonowym (uproszczonym moim zdaniem nieprawidłowo) + z akumulatora podłączony jest bezpośrednio przez kluczyk/stacyjkę do jednego z dwóch wyprowadzeń cewki butelkowej, a drugie złącze podpięte jest bezpośrednio do przerywacza, co powoduje grzanie się cewki zapłonowej przy zwartych platynkach i włączonym zapłonie (silnik nie pracuje).
    Szukam prostego i sprawdzonego rozwiązania tego problemu chyba, bo macie jakieś inne pomysły?
  • #2 16707718
    stanislaw1954
    Poziom 43  
    Ocena: 4607
    shel82 napisał:
    co powoduje grzanie się cewki zapłonowej przy zwartych platynkach i włączonym zapłonie (silnik nie pracuje).
    Przecież to jak najbardziej normalny objaw. Jak silnik nie pracuje to się wyłącza zapłon i po kłopocie. A co to za odprężnik w tytule?
  • #3 16707725
    rafcio_21
    Poziom 29  
    Ocena: 292
    Możesz kombinować z jakimś modułem zapłonowym i zamiast przerywacza czujnik halla ale to znacznie komplikuje cały układ kiedyś tak przeramialem MZ 150 . A prościej będzie pamiętać żeby na bardzo długo nie zostawiać włączonego zapłonu wtedy nie będzie grzania cewki .
  • #4 16707841
    shel82
    Poziom 18  
    stanislaw1954 napisał:
    Przecież to jak najbardziej normalny objaw. Jak silnik nie pracuje to się wyłącza zapłon i po kłopocie.

Hmm problem w tym, że już dwie cewki spaliłem tzn. jedną ja jakiś czas temu, a wczoraj podczas przeglądu diagnosta spalił drugą, bo badał światła itd. na wyłączonym silniku z włączonym zapłonem - ja w tym czasie nieświadomy opłacałem kwity ;)

W przyszłości chciałbym uniknąć takich niespodzianek. ..
  • #6 16707952
    shel82
    Poziom 18  
    rafcio_21 napisał:
    Możesz zastosować coś takiego
    https://goo.gl/images/vGRKtT
    Nie posiada przerywacza.

Zastanawiałem się nad takim zapłonem, ale chyba zastosuję coś opartego na Arduino jak mam komplikować sobie układ, bo wtedy będzie można zastosować prawdziwą mapę zapłonową.

Myślałem, że może ktoś uporał się z tym problemem w jakiś prostszy sposób. ..
  • #7 16707983
    rafcio_21
    Poziom 29  
    Ocena: 292
    Kiedyś kombinowałem do MZ z zapłonem , znalazłem jakiś schemat z tranzystorem do tego na laminacie wielkości przerywacza umieściłem diodę nadawczą i odbiorczą podczerwieni . Obwód podczerwieni przerywała podkładka zamocowana na wale z wyciętymi ząbkami . Działało to całkiem przyzwoicie nie miałem z tym problemów jedynie trochę było kombinowania z wycinaniem ząbków w odpowiednich miejscach żeby zapłon był w odpowiednim miejscu.
  • #8 16708790
    kierbedz4
    Poziom 36  
    Ocena: 1006
    Brak mi informacji instalacja 6V czy 12V? Pierwsza seria tych motocykli pracowała z napięciem 12V Przy instalacji 12V można zrobić przetwornicę o napięciu wyjściowym około 250V ładującą kondesator 1uF i rozładowywać tyrystorem przez cewkę zapłonową.Styki przerywacza sterowały by bramką tyrystora. Można było za niewielkie pieniądze nabyć kompletne urządzenie od Rosjan oferujące je na bazarach pod nazwą Elektronika.Miałem to urządzenie zamontowane w maluchu i dobrze się sprawowało.Przerwa na świecach wynosiła do 1.2 mm.W kraju takie urządzenie było produkowane do montażu w pierwszych modelach Fiata 125
  • #9 16709587
    shel82
    Poziom 18  
    kierbedz4 napisał:
    Brak mi informacji instalacja 6V czy 12V? Pierwsza seria tych motocykli pracowała z napięciem 12V Przy instalacji 12V można zrobić przetwornicę o napięciu wyjściowym około 250V ładującą kondesator 1uF i rozładowywać tyrystorem przez cewkę zapłonową.Styki przerywacza sterowały by bramką tyrystora. Można było za niewielkie pieniądze nabyć kompletne urządzenie od Rosjan oferujące je na bazarach pod nazwą Elektronika.Miałem to urządzenie zamontowane w maluchu i dobrze się sprawowało.Przerwa na świecach wynosiła do 1.2 mm.W kraju takie urządzenie było produkowane do montażu w pierwszych modelach Fiata 125

Instalacja 12V, rozwiązanie z kondensatorem i tyrystorem wydaje się być ok (typowy elektryzator ;) ), pytanie co kryje się po nazwą elektronika sprzedawana przez Rosjan, bo to mnie zafrapowało?
  • Pomocny post
    #10 16710778
    kierbedz4
    Poziom 36  
    Ocena: 1006
    To jest nazwa tego urządzenia a zwie się ELEKTRONIKA ale przy tej nazwie jest cyfra chyba 6.Taki model tego urządzenia wykonałem sam i przetestowałem na ww Fiacie 125 Opis takiego urządzenia był zamieszczony w książce ELektryka w moim samochodzie.W jednym ze starych egzemplarzy Młody Technik był też opisany tego typu moduł zapłonowy podobny do tego z książki do motocykla WSK 125 We Fiacie do którego zamontowałem ww moduł napięcie na świecach miało wartość około 25000V gdyż cewka w chwili otwarcia tyrystora otrzymywała z przetwornicy impulsie około 250V z naładowanego kondesatora.Sam przerywacz stanowił tylko sterowanie układem i nie występowało podpalanie styków

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik posiada WSK 175 z przerobionym układem zapłonowym, który powoduje przegrzewanie cewki zapłonowej przy włączonym zapłonie i wyłączonym silniku. W odpowiedziach zasugerowano kilka rozwiązań, w tym zastosowanie modułu zapłonowego z czujnikiem Halla, co może skomplikować układ, oraz unikanie długotrwałego włączania zapłonu. Inna propozycja dotyczyła użycia układu opartego na Arduino, co umożliwiłoby zastosowanie mapy zapłonowej. Użytkownik rozważał również wykorzystanie przetwornicy i tyrystora do poprawy działania zapłonu, co zostało potwierdzone przez innych uczestników dyskusji, którzy mieli pozytywne doświadczenia z podobnymi rozwiązaniami.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA