logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jaka antena pokojowa do TV po rezygnacji z kablówki? Model, producent?

ketiw 05 Kwi 2004 11:59 2297 11
REKLAMA
  • #1 580793
    ketiw
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Witam,
    Pozbyłem się ostatnio kablówki blokowej i mam pytanie jaką zastosować antene do TV (raczej pokojowa ze wzgledu na problem z prowadzeniem kabla) aby oglądać programy w miare mozliwości prosze o podanie modelu lub producenta itp
    dzieki za pomoc
  • REKLAMA
  • #2 580825
    rtv.service
    Poziom 29  
    Ocena: 130
    ...antena pokojowa... Raczej nienajlepszy pomysl. Morze jednak wiencej odwagi, i zmajstrowacz cosz nazewnoncz :P ...
  • REKLAMA
  • #3 580857
    tolko
    Poziom 16  
    Ocena: 4
    Proponowałbym lepiej antenę szerokopasmową ze wzmacniaczem.Z kupnem nie powinno być problemu.
  • REKLAMA
  • #4 580861
    ketiw
    Poziom 11  
    rtv.service napisał:
    ...antena pokojowa... Raczej nienajlepszy pomysl. Morze jednak więcej odwagi, i zmajstrowacz cosz nazewnoncz :P ...

co szanowny kolega by proponował bo w tej materi jestem zupełnym laikiem :roll:
  • #5 581385
    adi-niunio
    Poziom 23  
    Ocena: 33
    no widziałem anteny przypięte na wysokośći balkonów (1, 2 piętro) , więc możesz też przyczepić tam zwykłą siatkówke, mają szerokie pasmo i radio też na nich odbierzesz. Mają wbudowane wzmacniacze, do tego troche kabla i zasilacz, najlepiej regulowany.
  • REKLAMA
  • #6 581410
    DiZMar
    Poziom 43  
    Ocena: 6571
    To zależy na którym piętrze mieszkasz. Domyślam ię, że to budynek wielorodzinny czyli blok. No i jak daleko do nadajnika. Jeżeli twoje mieszkanie poniżej połówy budnku, a okno nie jest od strony nadajnika, lub zasłania inny budynek to wybij sobie pokojową. Pozostaje tylko balkon albo nawet dach. Jeżeli jesteś na najwyższym pietrze to być może pokojówka cię zadowoli, (antena albo inna pokojówka nie antena).-przepraszam ale trochę humoru nie zaszkodzi..

----------------------------------
    Pozdrowienia z Podlasia
    (nie mylić z woj.podlaskim
  • #7 582040
    Majger
    Poziom 19  
    Ocena: 24
    Są też dobre anteny pokojowe (aktywne).Mam taką made in Italy pod tytułem Margherita uno i powiem szczerze,że nieźle ,,ściąga''.
    Tylko że IIIp. i 70km. od nadajnika(w linii prostej)
    Wszystko zależy od Twoich wymagań co do jakości odbioru,jednak tak jak koledzy polecałbym ,,siatkówkę'' lub jakiś tuner FTA.
  • #8 582145
    _SPAYDER_
    Poziom 12  
    zawsze lepiej uzywac anteny zewnetrznej. wszystko zalezy od tego jak daleko masz nadajnik i co chcesz odbierac.
  • #9 582168
    kordzio
    Poziom 18  
    zrobiłeś błąd nie należało pozbywać się kablówki. Nigdy na żadnej antenie indywidualnej nie będziesz miał tylu programów i tej jakości jak z kabla,nawet tych z podstawowego abonamentu jeżeli założysz sam siatkową antenę to koszt będzie w granicach 60-90 zł i efekt chyba będzie marny. Satelita to koszt 500-600 zł i z polskich do oglądania TVN,TVN 7,TV POLONIA,POLSAT,POLSAT 2,TELE 5,I i kilka innych typu MANGO ,musisz też brać pod uwagę to że w razie uszkodzenia po roku serwis jest w twoim zakresie. Możesz też podpisać umowę z CYFRĄ lub POLSATEM ale miesięczne opłaty to w granicach 30-100 zł w zależności od operatora i abonamentu, masz wtedy bardzo dobry odbiór lecz to rozwiązanie też ma wady :
    1. płacisz i też nie masz wszystkich kanałów np. w Polsacie brak TVP 1,TVP 2 w Cyfrze programów Polsatu.
    2. jeżeli masz w domu 2 TV to możesz oglądać na nich jednocześnie tylko ten sam program.
    Moja dobra rada przeproś się z kablówką.
    pozdrawiam
  • #10 584602
    timi1
    Poziom 12  
    Ocena: 10
    Jestem w podobnej sytuacji co 'ketiw'. Zrobiłem sobie taką antenke (załącznik).

Sama konstrukcja jest prosciutka, można wyciąć z kawałka blachy (sprawdziłem że działa też wynalazek z foli aluminiowej :D ). Dałem jeszcze do tej antenki symetryzator i wzmacniacz, i wszystko byłoby dobrze gdyby nie .....

... 1 problem - w zależności co się chce oglądać trzeba przestawiać antene :? odbiera 1,2,polsat lub tvn w innym polozeniu (90 stopni w bok :) ).. jest ustawienie pośrednie, ale śnieży i są odbicia, w zwiazku z tym mam pytanie - jak zrobić najprostszą zwrotnice, ewentualnie może macie jakieś inne pomysły ?
    Załączniki:
    • antena.jpg (10.73 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #11 585800
    kasprzyk
    Specjalista elektryk
    Ocena: 670
    Cześć
    w zależności od tego jakie kolega "ketiw" ma wymagania, - może interesuje go tylko 1 i 2-ka TVP - to post kolegi "kordzio" obrazuje całą sytuację jaka teraz jest na naszym rynku.
    nalezy pamietać o problemach, jakie stwarza spółdzielnia mieszkaniowa czy zarządca budynku w sytuacjach kiedy wystawiamy swoje anteny - elewacja budynku, dach - a nawet balkonów się czepiają
    może jednak niższy pakiet z kablówki???
    miałem klientów, którzy pozakładali anteny "siatki" w mieszkaniach w środku - dla niektórtych i to jest dobre rozwiązanie
    pozdrawiam
  • #12 586000
    artjab
    Poziom 20  
    Ocena: 4
    U mnie jest możliwość wykupienia tańszego pakietu w kablówce. Jest 6 programów TVP1,2,3 Polsat TVPolonia, TVN. Kosztuje to miesięcznie ok 5zł. Nie pamiętam dokładnie bo jest wliczone do czynszu.

Podsumowanie tematu

✨ Po rezygnacji z kablówki dyskusja koncentruje się na wyborze anteny pokojowej do odbioru telewizji. Zalecane są anteny szerokopasmowe z wbudowanym wzmacniaczem, np. anteny typu "siatkówka", które można zamontować na balkonie lub przy oknie, co ułatwia uniknięcie prowadzenia długiego kabla. Wskazuje się, że anteny pokojowe mają ograniczoną skuteczność, szczególnie w blokach i przy dużej odległości od nadajnika. Przykładem aktywnej anteny pokojowej jest model Margherita uno produkcji włoskiej, który dobrze odbiera sygnał do 70 km od nadajnika. Wskazano również na problemy z koniecznością regulacji kierunku anteny dla różnych kanałów oraz na ograniczenia jakości i liczby programów w porównaniu do kablówki lub satelity. Rozważane są alternatywy takie jak tuner FTA lub powrót do kablówki, która oferuje stabilniejszy odbiór i większą liczbę kanałów. Poruszono także kwestie formalne związane z montażem anten na elewacji czy balkonie w budynkach wielorodzinnych.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA