Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

GDN20/30 - pomoc z dobraniem membrany.

teknologik 24 Jan 2009 10:52 1485 10
    teknologik
    Level 2  
    Witam.

Otóż szukam membrany do GDN20/30, głośnik jest dość głęboki, bo ma około 60mm wysokości, na stxie znalazłem tylko membranę o głębokości 43mm, na allegro 39mm... Czy w ogólne znajdę membranę do tych głośników? Chodzi tutaj o regenerację, w TYM temacie doczytałem się, że lepiej nie szukać membrany tylko wymienić zawieszenie górne, niestety moja membrana jest w opłakanym stanie (wyjęte z piwnicy, cała pognieciona.
    Może da gdzieś się kupić membranę na zamówienie? Może lepiej już kupić nowy głośnik i go podmienić?

Tylko bez takich "poszukaj na google", szukałem, może jednak ktoś znajdzie lepiej ode mnie, nie jestem leniwy tylko po prostu nie mogę znaleźć tego czego chce.

Pozdrawiam
    SUMMER
    Level 11  
    ja bym polecił kupic nowy głośnik jak nie ma membrany a jak kupować to tylko oryginalne bo te chińskie badziestwo będzie pierdzieć
    ml
    Level 29  
    Przypuszczam, ze oryginalnych membran i zawieszeń sie już nie kupi. Te głośniki naprawiałem na membranach stx - karkas cewki starczał na styk. Działaja ale trudno mi porównać z oryginałem bo takowych w pełni sprawnych nie miałem
    parish
    VIP Meritorious for electroda.pl
    Podpowiem koledze stroną (firmą) w której sam się zaopatruje.

www.umifon.pl

Wystarczy zapytać o dobór membrany. Są to oryginalne membrany z Wrześni.
    ronin-80
    Level 11  
    miałem ten sam problem z wysokoscia membrany u mnie w gdn 20 brakowalo jakies 4mm do cewki pojechałem na wolumen i gosc ktory naprawia glosniki powiedzial mi ze byly 2 rodzaje koszy w gdn 20 jedne wyzsze drugie niskie orginalna membrana ma 40 mm wysokosci jedyne rozwiazanie to przedluzyc cewke membrany z umifona i pabela tez maja 40mm wysokosci
    Q-mac
    Level 26  
    GDN 20/30 jest akurat bardzo wyjątkowy, ale mi również udało się zastosować membranę z STX. Co do Umifona, sami produkują te membrany, ale są praktycznie identyczne z Tosilowskimi
    lElektryk
    Level 18  
    Ja jakoś nie miałem problemu z membraną do niego. Kupiłem u mnie na giełdzie elektronicznej we Wrocławiu Fakt, leży ona tylko, tylko na karkasie, ale gra i to całkiem ładnie, no i 45w całodziennego grania spokojnie przyjęły ;) Wygląda to tak: (rozklejony, przez jakiś czas był bez kopułki i coś mu wpadło do oka)

Pozdrawiam
    teknologik
    Level 2  
    Nie zakładając nowego tematu chciałbym spytać z w związku tymi głośnikami.

Otóż podłączyłem je do wzmaka (aida aws 105, zawsze coś :P) sprawdzić, czy działają, i GDNy grały lecz wwysokotonówki milczały, nawet na maksymalnej mocy. Sprawdzałem, i wszystko jest podłączone tak jak należy (w kolumnie też). GDNy są bez zawieszeń, grały strasznie stłumiono i bez góry, wiem że to pewnie wina zawieszeń, ale czemu w takim razie GDW milczały? Może są spalone? Taki przypadek jest w obu kolumnach, obie mają skruszone zawieszenia górne GDNów.

Dziękuje za wszystkie odpowiedzi.
    parish
    VIP Meritorious for electroda.pl
    odłącz GDW i sprawdź każdy z osobna. tylko delikatnie. Albo jak masz miernik, użyj go w celu sprawdzenia zamknięcia obwodu na cewce.
    teknologik
    Level 2  
    Otóż podłączając metodą "na styk" głośniczek do plusa i masy, pozostawiając podłączony do kolumny (nie chciało odlutować ;p) grała góra ale... z GDNa :), sam GDW siedział cicho, a to do niego podłączone były przewody, więc chyba GDW zdechł, ale obwód był zamknięty, skoro leciała muzyka z GDN.

Leciały tylko wysokie tony, więc kolumna ma sprawne układy.