logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jakie midbasy w kolumnach ZgC-30-4-56? Regeneracja i zakup membran

DJ_Czyżyk 25 Sty 2006 13:41 3752 17
REKLAMA
  • #1 2217384
    DJ_Czyżyk
    Poziom 18  
    Ocena: 2
    Witam!
    Potrzebuję informacji jakie midbasy siedza w tych kolumnach?
    Impedancja 4Ohm moc znamionowa 30W.
    Nie chce wyjmowac glosnikow bo pianka resora przykleila sie do pierscienia ozdobnego a nie chce zdemolowac totalnie pianki...
    Potrzebuje rady jak zregenerowac te glosniki bo one sa jakies glebsze od innych...
    Gdzie mozna kupic membrany z resorami donich?
    Pomocy!
    Załączniki:
    • Jakie midbasy w kolumnach ZgC-30-4-56? Regeneracja i zakup membran 060125_133946.jpg (45.15 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 2217468
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • Pomocny post
    #3 2217536
    md
    Poziom 41  
    Ocena: 791
    Wymontuj wysokotonowy, weź w rękę lusterko i małą latarkę i po sprawie. Nie muszę chyba pisać, że lusterko wkładasz w otwór po wysokotonowym, co pozwoli na uniknięcie demontazu niskotonowego.
  • Pomocny post
    #4 2217608
    marniu
    Poziom 25  
    Ocena: 55
    Witam zdaje się że tam jest GDN20/30 a swoją drogą to jakos kiepsko ten głosnik jest przykręcony skoro przesunął sie po pierścieniem !

pozdr. marniu
  • Pomocny post
    #5 2217870
    Medeis
    Poziom 21  
    Ocena: 18
    Heh...

W moich siedział GDN20/30. Co do wykrecenia glosnika nisko... to jest on przykrecony od spodu do tego pierscienia, a dopiero pierscien tymi czterema srubami do obudowy, wiec smialo mozesz go wykrecic i zawieszeniu nic sie nie stanie :D (przynajmniej tak powinno byc/ u mnie tak bylo ;) )

Pozdrawiam
  • #6 2217910
    J. S.
    Poziom 27  
    Ocena: 18
    Tam siedzą bodajże GDN 20/30/2 4 Ohm i GDWK 9/40/1 4 Ohm. Trudno znaleźć membrany zamienne, bo są strasznie wysokie. No chyba, że samo zawieszenie wymienić. Wklep "ZgC-30" w wyszukiwarkę i wyskoczy Ci z tuzin postów o tych kolumnach...
  • REKLAMA
  • #7 2218002
    marniu
    Poziom 25  
    Ocena: 55
    Medeis w twoich i byc może ale nie w tych , wyraznie widac że pierścień jest od nowszych modeli , tu jest na 100% głośnik przykręcony do obudowy a nastepnie pierścień !
    nie rozumiem jednego autor chce zregenerowac nie wykręcając głośnika dobrze rozumie to !
    zobacz tu www.umifon.pl lub www.pabel.pl nie wiem czy działa ta stronka bo ktos powiedział że zmienili adres jej
    pozdr. marniu
  • #8 2218015
    DJ_Czyżyk
    Poziom 18  
    Dzieki!
    Wiem bez rozkrecania ze siedzi GDN 20/30 :D
    Ale jeszcze chcialem sie upewnic co do tej trzeciej cyferki - sposob z lusterkiem i ....... CHYBA jest 20/30/1...
    Teraz powiedzcie mi prosze jak je zregenerowac???
    One sa jakby glebsze od nowszych modeli 20cm albo mi sie zdaje. Boje sie ze kupie membrane z resorem i nie da sie zamontowac...
    Doradzie mi cos, bo wiem ze wymiana samego zawieszenia gornego nie jest najlepszym wyjsciem, pomijajac nawet wzgledy estetyczne...
    Pozdrawiam, Andrzej!
    Teraz moim problemem sa czescie zeby mi pasowaly do nich bo to mocno stary model...
    Pozdro!
  • #9 2218139
    micho a
    Poziom 35  
    Ocena: 138
    żadna membrama ani z stx ani z gięldy nie pasuje bo jest za płytka i nie sięgnie cewki sprawdziłem osobiście ..............kup membrame np z stxa i wymień tylko pianke na gume i tyle .........
  • REKLAMA
  • #10 2218994
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #11 2219295
    DJ_Czyżyk
    Poziom 18  
    No wiec tak...
    Unifom ma membrany glebokie do 20cm na piance zawiecho ale SZTUKA kosztuje 23zl i jeszcze przesylka wiec strasznie drogo!! :( Czy to nie przesada?? :/
    To jest jedna opcja - wymiana na kompletny zestaw.

Nie wiem czy dobrze rozumiem, ale wnioskuje ze micho a radzi nam kupic membr+res i rozwalac aby uzyskac sam resor...Nie lepiej kupic resor tylko? :D

Czekam jeszcze na jakies porady!!! Bo jesli nie to jak narazie widze mozliwosc nastepujaca:
    - kupic SAM resor
    - zregenerowac nim
    - ew. membrane pojechac cienka warstwa czarnej farby w spray'u
    Ale to tylko pobiezny plan narazie sie wstrzymam chwilowo...
    Pozdrawiam!
  • #12 2219922
    GZK
    Poziom 12  
    a ja proponuje kupic płytką membranę i wymienic samą górę, natomiast jesli chodzi o to czy dosięgnie do cewki czy nie to jest taki sposób który ja sam stosowałem w moim GDN'ine, nalezy tak usunąć najpierw zawieszenie górne, zeby nie sypalo sie a nastepnie sciągnąć kapsel - kiedy go sciogniemy musimy uwazac zeby nic nie naleceilo do srodka zedne okrochy starego zawieszenia górnego i inne...
    następnie konieczna jest staranność i spore szczęście(doswiadczenie też:)) przy usuwniu membrany, warto ją najpierw obciąc w miarę mozliwości wokoło aby został jak najmniejszy jej kawałek wokoło karkasu cewki (zapewne papierowego w tym przypadku) potem musisz usunąc tą ostatnią cześć gdzie łączy sie membrana z cewką tak aby jej nie uszkodzić. potem mozemy ją przedłuzyc za pomocoą papierowego rulonika przyklejonego do cewki.

jezeli kogos bardziej to interesuje to proszę napisac postaram sie zamiescic jutro jakeis zdjęcia to mój opis będzie bardziej zrozumiały
  • Pomocny post
    #13 2220143
    Grabo
    Poziom 17  
    Ocena: 10
    A po co wymieniać dobrą membrane na jakąś nieoryginalna? Jeśli wymienisz tylko górne zawieszenie będzie to układ podobny do oryginalnego... nowa membrana i to pewnie jeszcze na gumie, to już zupełnie inny głośnik. Ja w swoich kolumnach wymieniłem 4 resory górne i nie było żadnego problemu z centrowaniem. Zreszta nie rozumiem jaka to różnica, bo przy wymianie całej membrany też trzeba centrować...
  • REKLAMA
  • #15 2225862
    DJ_Czyżyk
    Poziom 18  
    A jak wyglada sprawa z poprawnym ustawieniem cewki?
    W przypadku gdy zawieszenie dolne pozostaje nieruszane?(cewka cala)
    Chodzi mi o oba przypadki - wymiane resora i wymiane membrany+resora(bo lezy u mnie od wczoraj GDN 20/40 do wymiany calosci...)
    W tym 20/40 nie ma zupelnie pianki (wypadla) i jak sie rusza za srodeczek membrany to cos gdzies trze(taki "gluchy" skrobiacy dzwiek) i jest tylko jedno idealne polozenie kiedy pracuje uklad cichutko.
    POMOCY!!!
    Moze jakies porady co do zmiany resorow w 20/30?
    UTRZYMANIA CEWKI W DOBRYM POLOZENIU?
    Mile rowniez widziane linki.
    Pozdrawiam ,Andrzej :)
  • Pomocny post
    #16 2226480
    M.a.r.c.i.n
    Poziom 2  
    Cytat:
    A jak wyglada sprawa z poprawnym ustawieniem cewki?

Myślę, że można unieruchomić cewkę za pomocą grubej kartki papieru włożonej do środka głośnika.
    http://www.diyaudio.pl/articles.php?id=14 na tej stronce jest opisany cały proces regeneracji.
  • #17 2226582
    DJ_Czyżyk
    Poziom 18  
    Wiem :)
    Ta stronke z diy audio znam juz.
    Ale tam jest opisana totalna regeneracja glosnka, natomiast centrowaniu cewki i wogole klejeniu membrany(resora zawiecha gornego do kosza) jest poswiecone przez to niewiele miejsca :(
    Dobra sproboje cewke doprowadzic do pionu metoda rulonu... A jesli bede wklejal tylko zawieszenie???
    I jak wycetrowac calos przy klejeniu zawiecha do kosza? Na oko, nie ma innej metody?
    Pozdrawiam!
    P.S.
    W tym 20/40 cos(chyba cewka czy cos...) tak jakby troche szura/grzechocze (zawiecha gornego nie ma wcale...) czy to normalne czy cos z cewka poszlo?
    Dodam ze qmpel gral troche na taki troche rozwalonym tym zawieszeniu gornym...Zastanawiam sie czy wklejac membrane nowa czy rozebrac go totalnie...?
  • #18 2226685
    M.a.r.c.i.n
    Poziom 2  
    Cytat:
    I jak wycetrowac calos przy klejeniu zawiecha do kosza? Na oko, nie ma innej metody?

Według mnie najprościej będzie przykleić zawieszenie najpierw do membrany i poczekać aż wyschnie. Później posmarować obficie kosz klejem docisnąć i ustawić tak, aby nie ocierało (butapren nie jest szybkoschnący, więc myślę, że nie będzie problemu)
    Cytat:

W tym 20/40 cos(chyba cewka czy cos...) tak jakby, troche szura/grzechocze (zawiecha górnego nie ma wcale...)

Myślę, że to normalne, zawieszenie nie utrzymuje membrany i cewka ociera o nabiegunnik. Po wklejeniu pianki powinno być ok ok.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
W kolumnach ZgC-30-4-56 stosowane są głośniki średniotonowe GDN 20/30 (prawdopodobnie wersja 20/30/1 lub 20/30/2) o impedancji 4 Ohm i mocy 30W. Głośniki te mają charakterystycznie głęboką membranę, co utrudnia znalezienie zamienników, gdyż standardowe membrany dostępne na rynku są zbyt płytkie i nie dosięgają do cewki. Regeneracja polega przede wszystkim na wymianie górnego zawieszenia (resora) i membrany, jednak wymiana samego zawieszenia jest zalecana jako optymalna ze względu na zachowanie oryginalnych parametrów i estetyki. Demontaż głośnika jest konieczny, mimo obaw o uszkodzenie pianki, gdyż zawieszenie jest przykręcone do pierścienia, który można odkręcić. Do centrowania cewki podczas regeneracji można użyć metody z papierowym rulonikiem lub unieruchomić cewkę grubą kartką papieru. Klejenie zawieszenia do membrany i kosza powinno być wykonane starannie, najlepiej klejem butapren, który pozwala na korektę ustawienia przed wyschnięciem. W przypadku głośnika GDN 20/40, który nie posiada pianki, występuje problem z ocieraniem cewki, co wskazuje na konieczność pełnej regeneracji. Membrany i zawieszenia można kupić m.in. w sklepach internetowych typu Unifon, jednak ceny są wysokie. Alternatywnie można kupić membranę z innego modelu i wymienić tylko piankę na gumę, choć wymaga to doświadczenia i precyzji. Wymiana samego zawieszenia jest często wystarczająca i pozwala zachować oryginalne brzmienie głośnika.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA