logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

PHILIPS fw350c - CD zatrzymuje się podczas odtwarzania, co sprawdzić?

zippermann 01 Lip 2004 23:06 2394 11
REKLAMA
  • #1 721833
    zippermann
    Poziom 15  
    Ocena: 11
    Witam!
    Mam mały problem z w/w wieżą. Mianowicie: Podczas odtwarzania, CD zatrzymuje się co jakiś czas na chwilkę po czym odtwarza dalej. Laser jest nieoznaczony, nie wiem co mam zrobić. Szukać usterki w elektronice, czy w laserze??

Jeżeli laser, to jaki? Gdzie najlepiej i najtaniej kupić??
  • REKLAMA
  • #2 722103
    hefid
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 6165
    A użyłeś przycisku SZUKAJ ?
  • #3 722408
    zippermann
    Poziom 15  
    Tak, użyłem, ale about tego modelu nic nie znalazłem co by mi pomogło.
  • REKLAMA
  • #5 723533
    zippermann
    Poziom 15  
    Znasz cenę tego laserka? A może jakieś miejsce w okolicach Białegostoku/Łomży gdzie można go kupić???
  • #6 723604
    soundman
    Poziom 17  
    Ocena: 12
    a morze[h] najpierw go wyczyścisz 8)
  • #7 724584
    zippermann
    Poziom 15  
    Nie no, od czyszczenia to ja zacząłem:) Najpierw płyta czyszcząca, potem spraye i inne metody, żadnej poprawy. Próbowałem regulować i też nie pomogło.
  • REKLAMA
  • #8 724885
    soundman
    Poziom 17  
    Ocena: 12
    a to wporządku myslałem ze Ty tak odrazu na wymiane :D
    Pisz wszystkie posty zgodnie z zasadami polskiej pisowni.[h]
  • #9 725560
    denooky
    Poziom 20  
    Ocena: 26
    Mam te same problemy z Philips FW390C. Tez czyscilem soczewke i nic... tak mysle, ze to wina zabrudzonego mechanizmu, chyba zajrze do niej jeszcze raz. Pozdrawiam
  • #10 2817683
    arawan
    Poziom 17  
    Ocena: 65
    Witam. Ja też mam problem z tą wieżą. Po około minucie płyta zaczyna obracać się raz w jedną, a raz w drugą stronę. Po wyłączeniu na kilka minut jest dokładnie to samo. Czyszczenie nie pomaga. Zastanawiam się nad przedmuchaniem lustra i wewnętrznej strony soczewki sprężonym powietrzem. Regulacja na płytce lasera też nic nie dała, więc chyba nowy laser...:-(
  • REKLAMA
  • #11 2817924
    Kamiloliwa
    Poziom 20  
    Ocena: 38
    spróbuj przeczyścić prowadnice lasera miałem taki sam objaw i to pomogło /jeśli zaraz widzi płytę zaczyna grać i przerywa ja miałem tak !!!!
  • #12 2818120
    arawan
    Poziom 17  
    Ocena: 65
    Dzięki za informację. Sprawdzę to, ale nie wydaje mi się, aby to było rozwiązaniem problemu. U mnie, jak już wieża zaczyna mieć problemy z odczytem płyty i zaczyna "świrować", to laser powoli, ale płynnie przesuwa się na koniec płyty, po czym wraca na jej początek i za chwilę zmieniarka podstawia inną płytkę cd i zawsze jest tak samo, a na wyświetlaczu pojawia się komunikat, że płyta nie jest sfinalizowana, czy coś podobnego. Taki komunikat miało też kilku innych użytkowników.
    Jest taki laser(zamiennik) i znalazłem go w ofercie jednego sklepu internetowego za 35 zł, ale jeśli to jest też wina elektroniki(co raczej wykluczam), to byłby to niepotrzebny wydatek. Jeśli ktoś ma jeszcze jakieś sugestie, to jestem otwarty na propozycje. Tylko nie mówcie mi o kąpieli w ciepłej wodzie i płynie do mycia naczyń, bo i takie "zabiegi" już ktoś opisywał na forum. Sprzęt był prezentem dla kogoś i zależało by mi na tym, aby działał.
    Z góry dziękuję za wszelkie propozycje dotyczące sposobu sprawdzenia usterki i ewentualne sposoby eliminacji problemu.
    Pozdrawiam.

Podsumowanie tematu

✨ Problem z wieżą PHILIPS FW350C polega na przerywającym odtwarzaniu płyt CD – odtwarzanie zatrzymuje się na chwilę, po czym kontynuuje. Próby czyszczenia soczewki lasera (płyta czyszcząca, spraye) oraz regulacji nie przyniosły poprawy. Sugerowano wymianę czytnika laserowego na model CDM12.1 lub zamiennik VAM1201. Użytkownicy wskazują również na możliwość zabrudzenia mechanizmu prowadnic lasera, które warto wyczyścić. W jednym przypadku pojawia się komunikat o płycie niesfinalizowanej, a laser przesuwa się powoli na koniec płyty i wraca na początek, co może wskazywać na uszkodzenie lasera lub mechanizmu. Próby regulacji elektroniki nie przyniosły efektu, co sugeruje konieczność wymiany lasera. Cena zamiennika lasera to około 35 zł, dostępność lokalna jest niepewna, poszukiwane są miejsca zakupu w okolicach Białegostoku i Łomży. Czyszczenie mechanizmu i prowadnic lasera jest zalecane jako wstępny krok przed wymianą.
REKLAMA