logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Alarm CS 9218 - pilot działa tylko z bliska, wymiana baterii nie pomogła

piotrek55 06 Kwi 2004 21:37 1902 18
  • #1 583576
    piotrek55
    Poziom 11  
    Mam problem z alarmem CS 9218.
    Z początku działał pilot tylko z bardzo bliska, wymieniłem baterie i nie pomogło, znalazłem w pilocie jakąś regulację (z wewętrznej części płytki - pod bateriami) i teraz czasami tylko zadziała, dziwne jest to że w obu pilotach jest tak samo
    Jeżeli by ktoś wiedział lub przypuszczał jak rozwiązać ten problem to proszę odpisać
    Z góry dziękuję
  • #2 583902
    Polaris
    Poziom 17  
    Ocena: 69
    Tym trymerkiem należy regulować delikatnie po ułamku obrotu i sprawdzać. Robisz tak

Sprawdzasz działanie
    Przekręcasz tyci tyci wkrętakiem
    Wyjmujesz wkrętak
    Sprawdzasz działanie

i tak do skutku sprawdzając zasięg.

To jest problem w tego typu alarmach, może ktoś ma sposób na zabezpieczenie pilota przed uciekaniem czestotliwości?
  • #3 584017
    wloc
    Poziom 34  
    Ocena: 529
    Niestety tego sie nieprzeskoczy dam ci tylko mala rade jak bedziesz krecil trymerkiem to bardzo w ograniczonym zakresie i wkretakiem dieelektrycznym lub jakims plastikiem
  • #4 585386
    kajetanCES
    Poziom 16  
    Ocena: 36
    Jeśli masz czym sprawdzić to pilot ma nadawć 433 MHz
  • #5 585875
    piotrek55
    Poziom 11  
    Mam pytanie:
    Mianowicie chodzi mi o tą regulację przy pilocie, przekręciłem kika razy i czy teraz jeszcze jest możliwość wyregulowania do odpowiedniej częstotliwości przesówając minimalnymi ruchami, czy ta tregulacja musi się zjadować dokładnie w pierwotnej pozycji (przekręciłem ok 3 razy w prawo) - myślałem że jest ogranicznik a to się kręci cały czas
    :?: :?: :?:

Jeżeli ktoś by miał schemat alramu CS 9218 w <Polnoze Caro PLUS> to wyślij na e-mail (piotrek_150@interia.pl) z góry dziękuję
  • #6 587089
    wloc
    Poziom 34  
    To jest kondensator pojemnosciowy dlatego kreci sie w kolo
  • #7 587606
    Meleks
    Poziom 13  
    Ocena: 3
    Przeniosłem swój post do 'Usterki Samochody'.
  • #8 588027
    Polaris
    Poziom 17  
    Trymer (czyli regulowany kondensator) obraca się dookoła bez ograniczenia jesnak nie jest ważne czy obrócimy go trzy razy w lewo czy pięć w prawo. W pewnym momencie obrotu ma on max pojemności a w pewnym min. Zrób tak jak pisałem wcześniej tylko cierpliwości i zapewne uda się wstroić
  • #9 588130
    Meleks
    Poziom 13  
    Ocena: 3
    Ten trymer nie reguluje częstotliwości nadajnika, tylko dostraja impedancję anteny, która jest zrealizowana ścieżką na PCB.
    Jego nieznaczny wpływ na częstotliwość jest skutkiem wpływu na nią impedancji anteny.
  • #10 588900
    kajetanCES
    Poziom 16  
    No i co z tego wynika? Nie rozmawiamy tu o konstrukcji nadajnika tylko pomagamy człowiekowi w "naprawie" regulacji jego działania a co tak naprawdę robi trymer to teks na innego posta.
  • #11 588966
    piotrek55
    Poziom 11  
    Dzięki za wskazówki. :o

Udało mi się wyregulować pilot. 8) <siedziałem przy tym 4 godziny)
    Ale jak na złość nie otwierają się dwoje dżwi - mianowicie od pasażera i z tyłu za kierowcą. Nie wiem czy może być to w jakiś sposób powiązane z alarmem, czy poprosto w jedenej chwili wysiadły dwa zamki. Jeżeli ktoś przypuszcza czego to może być wina to za pomoc z góry dziękuję 8)
    :?: :?: :?:
  • #12 589210
    kajetanCES
    Poziom 16  
    Jakie to auto i rocznik?
  • #13 589497
    Polaris
    Poziom 17  
    Jednak cierpliwosc się opłaca. Z zamkiem sprawdz sterując nim w jakis inny sposób np: z drzwi kierowcy lub zamykaniem z kabiny itp. Jeśli to nie pomoże to zdejmij tapicerkę z drzwi i sprawdz co pojawia się na przewodach. Siłowniki drzwi mają mało wspólnego z alarmem a najmniej już z pilotem (alarm może sterować zamkiem).
  • #14 591203
    wloc
    Poziom 34  
    Spruboj spryskac zamki npWD po zimie czesto sie zdarza ze sie zacinaja zamki i silownik nie moze dociagnac
  • #15 591441
    bobbik
    Poziom 17  
    Ocena: 41
    cs 9218 to legend? Miałem kiedyś ze dwie sztuki co ściągały tylko z bardzo bliska i była to wina modułu nie pilota
  • #16 591617
    piotrek55
    Poziom 11  
    To jest: Polonez Caro "PLUS"
    I przestały działać drzwi po stronie pasażera, nie działa tak jakby centralny zamek. Pilotem czasami się zdarzy że zmaknie bądź otworzy dwoje drzwi - sprawdzałem te zamki i nic w nich specjalnego nie widać, a otwierać przestało z miesiąc temu najpierw przestały jedne drzwi i tak po kolei. Jaby ktoś wiedział lub przypuszczał jak usunąc tę usterkę to za pomoc z góry dziękuję :)
  • #17 591698
    bobbik
    Poziom 17  
    Ocena: 41
    jeśli coś w drzwiach słychać to spryskaj zamek od środka oliwką, sprawdż
    czy siłowniki lekko chodzą, jeśli nie słychać nic to odłącz od siłownika
    przewody (najczęściej zielony i niebieski) i podłącz je do zasilania
    jeśli nie zareaguja to wymień siłowniki .zacznij sprawdzać od tyłu -
    tam są napewno tylko 2 kable. Jeśli nic nie słychać a siłowniki reagują na krótko to przerwał się przewód słupek-drzwi
  • #18 591872
    wloc
    Poziom 34  
    Sprawdz jaki jest napiecie na niechodzacych silownikach moze ktos nie polutowal tylko skrecil przewody i jast za slaby styk spotkale kilka takich
  • #19 592026
    wojkor
    Poziom 13  
    Ocena: 10
    zacząc trzeba od silowników....jeśli centralny jest juz jakiś czas, prawdopodobnie poluzowały połączenia siłowników z cięgnem zamków, trzeba wyregulować...

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Problem dotyczy alarmu CS 9218 stosowanego w Polonezie Caro "PLUS", gdzie pilot działa tylko z bardzo bliskiej odległości, a wymiana baterii nie poprawiła zasięgu. W pilocie znajduje się regulowany kondensator (trymer), który należy delikatnie i stopniowo regulować, aby dostroić impedancję anteny i poprawić zasięg sygnału. Trymer obraca się bez ograniczeń, a jego regulacja wymaga cierpliwości i precyzji. Pilot nadaje na częstotliwości 433 MHz. Po wyregulowaniu pilota pojawił się problem z centralnym zamkiem – nie działają drzwi od strony pasażera i tylne, co może być spowodowane uszkodzeniem siłowników zamków, przerwami w przewodach lub zacinaniem się mechanizmu. Zaleca się sprawdzenie działania siłowników, pomiar napięcia na przewodach, smarowanie zamków oraz kontrolę połączeń mechanicznych i elektrycznych w drzwiach. Problem z zamkami raczej nie jest bezpośrednio powiązany z pilotem alarmu, choć alarm może sterować centralnym zamkiem.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA