Pracowałem przez kilka lat na Elwikach oto ich podstawowe wady:
1.drogie groty
2.bardzo nietrwałe groty
3.krucha obudowa
4.włączniki sieciowe się sypią
5.zgrubienie na grocie ogranicza możliwości " manewrowe"
6.bardzo drogie stacje
Żal to mówić ale nawet najtańsza stacja Xytronic 369 za 160 zł jest o niebo lepsza.
Tak potwierdzam, Elwik z początku wydaje się dobrym wyborem, ale po miesiącu używania, a właściwie nieużywania podczas grzania wypala się dość szybko. a jeszcze szybciej, jak zostawisz lutowie na grocie. w pracy działam na elwiku, bo takie zakupił szef. nieraz elwik dostał wiązankę ode mnie .osobiście mam też Xytronic 369 za trochę więcej, bo 145 zł, ale to nieporównywalne zalety. polecam
Polecam SODR*TEK by PACE stacja ST25, droga ale używam już 4 rok intensywnie (tj. średnio 4-6godzin dziennie) i jedynie groty wymieniam raz na rok.Elwik nie jest taki zły jak się pamięta by go wyłączyć po użyciu. Po za tym do PACE są świetne groty minifala którymi bardzo przyjemnie lutuje się wszelkiego rodzaju SMD nawet o najmniejszym rastrze wystarczy zastosować dobry topnik w paście np ALPHA RMA7 FLUX GEL.
Mamy w firmie 6szt tych LERT 24. Najstarsza ma jeszcze regulacje PWM (zamiast termostatu) i nie jest nigdzie popekana, no i dziala do dzis. Wole dac 150zl za LERT'a i 100zl za trafo do niego, jak kupowac jakiegos chinola, czy cos...
Jesteś szczęsliwy. Też mam LERT24 i dzięki niej mam z czym chodzić do spowiedzi.
Albo odlutują się od plytki przewody termopary, albo grzałki.
A Aoyue grzeje i grzeje....
Planuje zakup stacji lutowniczej. Wstepnie zdecydowalem sie na Xytronica. W sklepie z ponizszego linku sprzedaja kilka modeli, ktore by mi odpowiadaly.
http://www.ndn.com.pl/index.php?id_dzialu=20&id_firmy=12 Myslalem o modelu 136ESD. Jest tam tez model 169, o ktorym bardzo trudno znalezc jakiekolwiek informacje. Wiadomo, ze ma inna (nowsza?) koncowke o wiekszej mocy, ale nie wiadomo nawet czy pasuja do niej standardowe groty. Strona www Xytronica nie byla aktualizowana chyba od 4 lat wiec nie jest zbyt aktualnym zrodlem informacji.
Co wedlug Was powinienem wybrac? Oplaca sie "zaryzykowac" i doplacic kilkadziesiat zlotych do teoretycznie nowszego modelu 169?
Mam jeszcze pytanie co do kupna grotu. Jaka srednice powinien miec grot do mini fali? Pytam bo mozna troche taniej kupic groty w tej firmie
http://www.kamyk-lutownice.pl/produkty/groty-do-lutownic-grzalkowych,2.html No chyba, ze produkuja oni jakies badziewie i nie ma sensu sobie zawracac glowy ta oferta...
Z gory dzieki za wszelka pomoc
136ESD- jest wystarczająca ( mocowo też)
Jeśli 60W to za mało można pokusić się o kupno 169.
Osobiście kupiłbym 136ESD + kilka różnych grotów.
Warto sprawdzić aktualne ceny bo w NDN jest dziwnie taniej niż w http://www.biall.com.pl/category,1,1,1,$210.html .
Zazwyczaj w NDN było drożej.
Jaką średnice powinien mieć grot do mini fali? - zależy jaki raster scalaków i w jakiej technologii ( na początek kup sobie jakiś średni rozmiar).
✨ Dyskusja dotyczy wyboru stacji lutowniczej w budżecie do 250 zł. Wiele opinii negatywnie ocenia stację ELWIK LERT24 ze względu na drogie i nietrwałe groty, kruchą obudowę oraz awaryjne włączniki sieciowe. Użytkownicy polecają natomiast stacje marki Xytronic, zwłaszcza modele 136ESD (60W) oraz 369, które cechują się lepszą trwałością i korzystniejszym stosunkiem jakości do ceny. Wspomniano także o stacji SODR*TEK by PACE ST25, która jest droższa, ale bardzo wytrzymała przy intensywnym użytkowaniu, z wymianą grotów raz na rok. Poruszono temat grotu do mini fali, gdzie zaleca się dobór średnicy grotów w zależności od rastra scalaków i technologii lutowania. Wskazano również na konieczność wyłączania stacji po użyciu, co wpływa na trwałość grotów, zwłaszcza w modelach ELWIK. Wskazano sklepy internetowe (NDN, Biall) jako źródła zakupu, z uwagą na różnice cenowe i dostępność grotów. Wygenerowane przez model językowy.