Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

PowerMax Visonic jak zrobić powiadomienie na GSM

Hans26 01 Feb 2009 05:05 3417 20
Optex
    Hans26
    Level 13  
    Witam.

Centralka PowerMax firmy Visonic - jak zrobić powiadomienie na telefon komórkowy GSM?
    Do systemu PowerMax Plus można dokupić dedykowany moduł, a do PowerMax nie, więc czy wystarczy dokupić obojętnie jaki moduł z gniazdem na kartę SIM i już (w centralce jest wolne wyjście PGM - to chyba właśnie do uruchamiania urządzeń zewnętrznych)?

Proszę o porady.
  • Optex
  • Helpful post
    Irek 47
    Level 18  
    Do POWER MAX - a możesz dokupić dedykowany moduł przekaźnikowy LATCH-5PM POL który dołączysz do modułu GSM.
  • Helpful post
    mrozik552
    Level 13  
    Dokładnie, alarm sterujesz z wyjscia sygnalizatora, a ewentualne inne sygnaly, czy załączenie, czy awarie z PGM. Oczywiście odseparuj to wszystko np przekaznikami, no i pamietaj ze najlepiej urzadzenie GSM z własnym zasilaniem i akumulatorem, bo POWER MAX a lepiej nie obciazaj :)
    Irek 47
    Level 18  
    No to już nie mieszaj z przekaźnikami - dedykowany moduł ma 5 przekaźników reagujących na różne zdarzenia alarmowe (nie musisz nic programować), jedynie można pobawić sie wyjściem PGM i oprogramować je jako "napadowy cichy"
    mrozik552
    Level 13  
    jesli potrzebujesz tylko sygnalu alarmowego i jeszcze np. załączenia, czy napadu itp. to po co zbedna kasa na dodatkowy moduł, a przekazniczki to zawsze sie w skrzynce znajda, no chyba ze chcesz miec wszystko dedykowane, tak zawsze najlepiej
  • Optex
    Hans26
    Level 13  
    Właściciel alarmu woli mieć wszystko dedykowane (oczywiście najlepiej bezprzewodowe), moim zadaniem jest rozbudować system o powiadomienie na telefon komórkowy.

Widziałem na stronie producenta moduł TR-GSM czyli LATCH-5PM POL 4 i mam pytanie - jak go podłączyć z modułem GSM, tylko wyjściem 6-go przekaźnika?

Jeżeli TAK to czy nie wystarczy podłączyć się do modułu GSM przez wyjście PGM?
    suworow
    VIP Meritorious for electroda.pl
    Hans26 wrote:
    Właściciel alarmu woli mieć wszystko dedykowane (oczywiście najlepiej bezprzewodowe), moim zadaniem jest rozbudować system o powiadomienie na telefon komórkowy.

Widziałem na stronie producenta moduł TR-GSM czyli LATCH-5PM POL 4 i mam pytanie - jak go podłączyć z modułem GSM, tylko wyjściem 6-go przekaźnika?

Jeżeli TAK to czy nie wystarczy podłączyć się do modułu GSM przez wyjście PGM?

Zdaje się że Twój inwestor chciał wszystkie sygnaly miec oddzielnie (tak pisaleś) a więc pozostałe wyjścia modułu ( nie tylko 6) tez mogą Ci się przydać. Przeznaczenie a nawet zasada dzialania poszczególnych wyjśc jest dość czytelenie opisane w instrukcji. Wystarczy je połaczyc z nadajnikiem.
    Wybacz ale poziom pytań wskazuje że nie tylko nie masz bladego pojęcia o centrali power max (co oczywiście dla osoby znajacej zasady funkcjonowania systemów alarmowych jest do przeskoczenia) ) ale też o takich podstawach pracy systemów alarmowych jak zasada działania wyjśc PGM. To dobrze że nie biosz sie wyzwań, tyle że zanim przstapisz do instalowania komuś czegokolwiek może warto cos na ten temat wiedzieć.? Uczenie sie od podstaw na systemie klienta to w moim odczuciu nie najlepsze rozwiązanie.
    Pozdrawiam
    Hans26
    Level 13  
    Więc po to zadaje to pytanie w dziale początkujący żeby nauczyć się "na stole" a nie u klienta.

Pisałem że inwestor chce powiadomienie na GSM, nie wspominałem że chce mieć wszystkie sygnały oddzielnie.

Czy mógłbym cię prosić o podzielenie się doświadczeniem i opisać po co jest i jak działa wyjście PGM?
    suworow
    Hans ale ty otrzymaleś juz wyczerpujące odpowiedzi na swoje pytanie. Irek odpowiedzial Ci jak zrealziować monitoring za pomocą modułu latch a mrozik podpowiedzial jak to uczynic w wersji zminimalizowanej za pomoca pgm- ów jakimi dysponuje centrala.Tyle że aby zrozumiec te informacje musisz posiadac minimalna postawową wiedzę z zakresu SSWiN oraz elektronik. I z tym jest problem, ponieważ tego typu informacji nie uzyskasz ani z kursów organizowanych przez producentów ani z instrukcji. Organizatorzy kursów jak i autorzy tych instrukcji zakladaja że tego typu wiedze posiadasz. Swego czasu będąc w podobnej systuacji jak TY gdzie chcialem sie dowiedzieć czegoś cna temat sys. alarmowych szukałem na ten temat opracowań, ale takowych od podstaw nie znalazłem.CHyba najlepiej bylo by gdybyś po prostu z kimś troche popracował.
    A wracając do centrali kup na razie sam moduł GSM i jak go bedziesz miał weź jakiś miernik lub przekaźnik i daj znać. Ja ze swojej strony moge obiecać że pomoge Ci zrobic kilka małych pomiarów które wyjaśnia CI jak pracuja PGM--y. i o co w tym chodzi.
    Pozdrawiam

A tak na razie przyjmij że jeden PGM to jedena informacja
    Hans26
    Level 13  
    Rozumiem, że LATCH-5PM POL 4 moduł wymaga osobnego zasilania?

Czy musi być podłączony przez interfejs RS232 (nie wiem czy ta centralka ma go wbudowany - nie zauważyłem takowego) ?
    suworow
    Nie moduł latch nie wymaga oddzielnego zasilania. Montowalem tego raptemm kilka sztuk i to dośc dawno ale o ile pamietam złacze bylo chyba przykryte jakąś plytką. zobacz w instrukcji powinno byc narysowane. Odzielnego zasilania jak slusznie zauważył mrozik wymaga modul GSM ( który kup w zestawie z obudowa wyposazoną w trafo i akumulatorem np 7AH). I jeszcze raz rozwaz slowa mrozika jeżlei kleintowi wystarczy że dostanie sms-a o alarmie w systemie ( bez rozróżnienia czy jest to alarm sabotazowy czy alarm z czujnikow) oraz jakąs druga informacje np napad to moduł jest nie potrzebny. bez modułu o ile podłaczysz nadajnik gsm i centralę pod jeden obwód zasilający możesz też wysterować wprost z nadajnika info o braku 230v. orazinfo o tym żę centrala własnie dokonala żywota. I jeżeli bys zamierzał zainstalować centralę w sterfie opóźnionej to przemyśl dobrze gdzie umieścisz nadajnik GSM bo umieszcanie go tez tam nie bedzie najlepszym pomysłem ( to tak na wszelki wypadek)
    Pozdrawiam
    Hans26
    Level 13  
    Dzięki za odpowiedź, teraz już wszystko jasne.

Centralka już jest zamontowana i system działa od dawna, postaram umieścić się moduł GSM w niedostępnym miejscu.

Mam jeszcze 2 pytania:
    1. Czy wystarczyłby Wewnętrzny komunikator GSM 200 ? ze strony Link

2. Czy ma ktoś instrukcje do Komunikatora GSM-100 lub GSM 200 ?
    suworow
    Tak, wystarczy. cała instrukcja to raptem jedna strona zapelniona obrazkami jak go zamontować.Ja mam wydrukowaną tylko w języku angielskim ( ale w sumie nie ma co tłumaczyć) reszta w instrukcji programowania centrali.
    Tylko jakto sie ma do duyskusji o latch i pgm-ach.
    Pozdrawiam
    Hans26
    Level 13  
    Jeżeli możesz to prześlij mi zdjęcie lub w jakimkolwiek formacie tą instrukcję.

Wewnętrzny komunikator GSM 200 tak się ma do dyskusji, że załatwiłby całą sprawę bo jest chyba bezprzewodowy?
    Hans26
    Level 13  
    To komunikator GSM 200 załatwia całą sprawę czy nie?
    suworow
    Tak,
    to dedykowany sprzet dla visonica poruzumiewający sie z nim po szynie, a więc załatwia sprawę. Jeżli pytasz czy to dobre rozwiązanie to nie wiem bo nigdy go nie stosowałem, nie liczylbym tez na zbyt wielkie wsparcie ze strony visonica, predzej juz ktos tu na forum. Teoretycznie ( patrząc w instrukcję) jego instalacja i oprogramowanie jest proste, niemniej róznie
    bywa. Przed zakupem sprawdź czy bedzie wspólpracowal z nowszymi kartami sim
    Pozdrawiam
    Hans26
    Level 13  
    Czegoś tu nie rozumiem, jeżeli załatwia całą sprawę to dlaczego tego nie napisałeś w pierwszym swoim poście?
    Irek 47
    Level 18  
    Witam ponownie. Hans 26 podejżewam że mylisz dwie sprawy. Myślę że temat powinno się rozpatrzeć jako (1) "powiadomienie z POWER MAX -a na GSM" lub (2) "powiadomienie przez POWER MAX -a na GSM". W pierwszym przypadku wystarczy że posiadasz linię tlf, wpinasz ją do centralki, programujesz odpowiednio komunikator i zadedykowane przez Ciebie zdarzenia są przesłane pod wskazane numery - czy to na stacjonarne, czy GSM. W drugim przypadku jest Ci potrzebny moduł przekaźnikowy (wymieniony we wcześniejszych postach), oraz moduł powiadamiania GSM, jakiś zasilacz z akumulatorem, no i oczywiście karta SIM. Jak napiszesz w googlach "powiadomienie o alarmach przez GSM" znajdziesz sporo firm sprzedających takowe urządzenia. Jeżeli wyrazisz chęć, to możemy poplotkować na priva, lub telefonicznie. Mogę pomóc wytłumaczyć problem szczegółowo.
    suworow
    Sorry ale i ja trochę zakręciłem Odpowiadając na pytanie Hansa " czy moduł gsm 200 wystarczy" odpisałem tak mając na uwadze że uzycie tego urzadzenia eliminuje potrzebę zastosowania modułu latch. Zasugerowany pytaniem nie wrócilem do informacji że mamy doczynienia z power max bez plusów i pro.
    Hans26
    Level 13  
    Faktycznie Panie "suworow" jesteś nieźle zakręcony !!!!
    Nie umiesz odpowiedzieć na proste pytania i pomóc początkującym to nie zaśmiecaj forum swoimi postami.
    Wywyższać możesz się tam gdzie wiesz o co chodzi i jak kiedykolwiek komuś pomożesz w co szczerze wątpię, ale życzę powodzenia.