logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zaprogramować centralę CA-10 P i moduł GSM LT-2S do powiadomień SMS?

The Rage 12 Lip 2009 10:02 4315 7
  • #1 6768325
    The Rage
    Poziom 2  
    Witam serdecznie,

zacznę od tego, iż jestem początkującym w dziedzinie systemów alarmowych. Potrzebuję pomocy w zaprogramowaniu centralki CA-10 P oraz modułu GSM-LT 2S. Urządzenia miałyby zostać wykorzystane do ochrony domku jednorodzinnego (dwukondygnacyjnego) z szerokim wykorzystaniem możliwości powiadamiania o zdarzeniach na telefon komórkowy. Wstępnie zaprojektowany rozkład urządzeń widoczny jest na załączonych schematach. Od systemu oczekuję przede wszystkim możliwości powiadamiania o zdarzeniach, raportowania oraz sterowania wyjściem z poziomu telefony komórkowego (sms). Będę wdzięczny za wszelkie sugestie.

PARTER

PIĘTRO

Z instrukcjami się zapoznałem i próbowałem postępować zgodnie z nimi podczas programowania centralki i modułu. Niestety nie dołączyłem ostatnio moich plików konfiguracyjnych. Link poniżej:

http://rapidshare.com/files/254839823/CA-10-LT-2S.zip.html

Problem polega na tym, iż nie jestem specjalista w tej dziedzienie. Proszę o wszelkie opinię na temat projektu oraz załączonych plików knfiguracyjnych z programy dload10.
    Chciałbym jedynie wykluczyć popełnienie głupich błędów i dowiedzieć się czy system będzie działał w takiej konfiguracji.
  • Pomocny post
    #2 6768346
    Krzysiek_Gd
    Poziom 15  
    Ocena: 22
    Ja bym zaczął od tego, że troszkę dużo masz tu czujników jak na CA10, druga sprawa to ustawienie czujników PIR w większości są umiejscowione na przeciw okien - nie jest to najlepsze miejsce. proponuje przejrzeć wcześniejsze tematy i na pewno znajdziesz tam dużo informacji na ten temat. Jeżeli liczysz na rozbudowane powiadomienie to musisz zainwestować co najmniej w INTEGRĘ 64 i wystarczy LT-1S (64 komunikaty sms).
  • #3 6768807
    crunky
    Poziom 32  
    Ocena: 88
    Kolego, nie poprawiłeś się. Po pierwsze do CA10 jak już pisał poprzednik nie podepniesz takiej ilości czujek. Po drugie zarobisz się przy montażu takiej ilości kontaktronów. Z tym najdłużej schodzi. I po trzecie to są elementarne błędy na tym projekcie w rozmieszczeniu czujników.
  • #4 6769573
    The Rage
    Poziom 2  
    Wielkie dzięki za wasze opinie. Projekt rozmieszczenia elementów w systemie już poprawiam. Rozumiem, że błędem było jedynie rozmieszczenie czujek ruchu i zbyt duża ilość kontaktronów. A co do centralki to robię przesiadkę na INTEGRĘ 128-WRL.
  • Pomocny post
    #5 6769640
    BENO99
    Poziom 26  
    Ocena: 32
    The Rage napisał:
    Rozumiem, że błędem było jedynie rozmieszczenie czujek ruchu .

Witam.
    A czujki wykrywania gazów masz umieszczone chociaż na zalecanych wysokościach bo z rozmieszczenia na planie raczej to nie wynika ?

Pozdrawiam
  • #6 6769767
    The Rage
    Poziom 2  
    BENO99 dzięki za podpowiedź. Już wiem LPG i TCM mają być przy podłodze, natomiast zrezygnowałem z DG-1 CO. Zamiast nich wykorzystam sufitowe czujki ADR-20R.
  • #7 6802919
    The Rage
    Poziom 2  
    Zgodnie z propozycjami forumowiczów dokonałem kilku koniecznych zmian w systemie. Po pierwsze wykorzystałem centralkę Satel Integra 128WRL, pliki konfiguracyjne w załączniku. Po drugie lekko zmodyfikowałem sam projekt systemu.

PARTER

PIĘTRO

Bardzo proszę o opinię czy tak zaprojektowany system spełniałby postawione przed nim wymagania, z góry dziękuję za odpowiedzi.
    Załączniki:
    • Integra128WRL.zip (683.18 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • Pomocny post
    #8 6817191
    Piotrek_gda
    Poziom 15  
    Ocena: 7
    Po pierwsze proszę potraktować poniższe uwagi jako subiektywne spojrzenie na sprawę. Po drugie gratulacje za profesjonalne podejście do tematu – nie wszyscy instalatorzy robią projekty tego typu, często wcielają w życie to co im się w głowach urodzi nie utrwalając tego na papierze. Po trzecie mam nadzieje że moje uwagi się przydadzą – chociaż troszkę 

PARTER

1) Czujka w pomieszczeniu Nr1 nie będzie prawidłowo spełniała swojej roli. Jej rola jak się domyślam to uzupełnienie ochrony kontaktrona na drzwiach. Osoba wchodząca zasłonięta będzie przez drzwi co w przypadku pominięcia kontaktronu opóźni wywołanie alarmu. Proponuję przeniesienie czujki w przeciwległy róg No1. W tym miejscu czujka będzie również zapewniać odpowiednią ochronę przed wejściem z garażu. Innym rozwiązaniem byłoby pominiecie czujki i zamontowanie kontaktronów na drzwiach wewnętrznych do domu No2 i drzwiach do garażu No4.

Manipulator – sugeruję zmianę umieszczenia manipulatora. Obecna lokalizacja umożliwia podgląd hasła przez osoby wchodzące za domownikiem. Lepszym byłoby umieszczenie manipulatora zaraz za wejściem po lewej stronie tak by pierwsza osoba odwróciła się po wejściu w celu podania hasła. W takim przypadku niwelujemy możliwość podejrzenia hasła przez osoby niepowołane.

2) Czujka w garażu w obecnym miejscu niestety nie będzie spełniała swojej roli. Czujka w tym pomieszczeniu będzie przede wszystkim miała za zadanie ochronę przeciwległej ściany na której znajduje się okno. Proponuję przenieść czujkę w przeciwległy róg. Będzie on wtedy również chroniła bramę garażową gdyby ktoś chciał wejść z pominięciem kontaktrona. Sugerowany punkt montażu oznaczono jako No3
    Kontaktron na bramę garażową to z pewnością nie K-1 proszę zmienić na metalowy do bram garażowych i zmienić jego położenie na jeden z rogów tej bramy!!!

3) Byłbym ostrożny przy montażu czujki w pomieszczeniu Nr 8 gdyż domyślam się iż jest to łazienka. Zwróć uwagę by nie montować czujki nad brodzikiem czy wanną ze względu na wilgotność. Chociaż z drugiej strony u mnie już z 6 lat w łazience czujka sufitowa załącza światło i nic jej się nie stało od tej wilgoci 

4) w pomieszczeniu Nr 10 (kotłownia) zwróć uwagę na przewód wentylacyjny czujka nie powinna być zamontowana w bliskiej odległości od kratki wentylacyjnej. W przeciwnym razie mogą pojawić się fałszywe alarmy. (Ta uwaga dotyczy również innych pomieszczeń np. Kuchnia gdzie przewód wentylacyjny również może „przeszkadzać).

5) Sygnalizator – Zastosowanie jednego sygnalizatora na niskiej wysokości bez podtrzymania bateryjnego to zbyt mało. Proponuje zastosować drugi sygnalizator np. pomiędzy oknami na piętrze lub zastosowanie sygnalizatora z zasilaniem awaryjnym (SD3001, SPLZ-1011, SP-4002/4006)

PIĘTRO

6) Zastanawia mnie pomieszczenie Nr16.

a) Jeżeli jest to jakiś balkon to proponuje zastosować kontaktron na drzwiach będzie on bardziej wskazany niż kontaktrony na oknach pietra. Czujka w holu na piętrze chroni przed wejściem z tego pomieszczenia a wykorzystać ją będzie można wyłącznie w pełnym czuwaniu. W czuwaniu nocnym wejście od strony pomieszczenia 16 jest niechronione.
    b) Jeżeli jest to skos do którego nie ma dostępu z zewnątrz zastosowanie czujki ruchu zastosowanie będzie miało tylko jako uzupełnienie kontaktronu w pełnym czuwaniu.

7) Czujka TCM - należy pamiętać by znajdowała się w pobliżu otworów którymi można „wstrzyknąć” chloroform (okna, drzwi, kratki wentylacyjne)

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Początkujący użytkownik systemów alarmowych prosił o pomoc w zaprogramowaniu centrali CA-10 P oraz modułu GSM LT-2S do powiadomień SMS w domu jednorodzinnym. Wskazano, że centrala CA-10 P nie obsłuży tak dużej liczby czujników, a rozmieszczenie czujek PIR i kontaktronów wymaga korekty. Zalecano rozważenie centrali Satel Integra 64 lub 128-WRL z modułem LT-1S dla lepszego wsparcia powiadomień SMS i większej liczby komunikatów. Autor zdecydował się na przesiadkę na Integra 128-WRL i zmodyfikował projekt rozmieszczenia czujników, rezygnując z czujek DG-1 CO na rzecz sufitowych ADR-20R oraz poprawiając lokalizację czujek gazu LPG i TCM zgodnie z zaleceniami. Wskazano również na konieczność optymalnego rozmieszczenia czujek ruchu i kontaktronów, a także na poprawne umieszczenie manipulatora. Projekt systemu został udostępniony do oceny, podkreślając profesjonalne podejście do planowania instalacji alarmowej z funkcją powiadomień SMS i zdalnego sterowania wyjściami.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA