logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jaki wyłącznik do prysznica AquaSan zgodnie z instrukcją?

heros5 05 Lut 2009 12:27 5462 11
REKLAMA
  • #1 6105801
    heros5
    Poziom 10  
    Ocena: 2
    Posiadam prysznic Aquasan i mam pytanie.W instrukcji przyłączeniowej oprócz różnicówki wymagane jest podłączenie przez wyłącznik, którym należy odłączyć prysznic po zakończeniu użytkowania. Jaki powinienem zamontować wyłącznik.
  • REKLAMA
  • #2 6106067
    owenpe
    Poziom 17  
    Ocena: 11
    Pewnie wystarczy zwykła eska. Nie wiem na jaki prąd, ale powinno to być gdzieś w instrukcji.
  • #3 6106248
    Magister_123
    Poziom 36  
    Ocena: 967
    owenpe napisał:
    Pewnie wystarczy zwykła eska. Nie wiem na jaki prąd, ale powinno to być gdzieś w instrukcji.

Chodzi tu o zwykły wyłącznik klawiszowy a nie ''S''ke. Wyobrażasz sobie żeby po każdym prysznicu latać do rozdzielnicy i wyłączać kabinę? Zero komfortu.
    Wydaje Mi się że najlepszym miejscem będzie usadowienie go obok głównego wyłącznika światła od łazienki. Wystarczy że użyjesz zwykłego jednobiegunowego wyłącznika a jeśli chcesz montować wewnątrz łazienki to hermetyczny.
  • #4 6106707
    heros5
    Poziom 10  
    Również myślałem o zwykłym klawiszowym,ale moc parownika wynosi 3000W, tylko że radio,wentylator,oświetlenie zasilane jest napięciem 12V i teraz niewiem czy ta moc parowika jest uzyskiwana przez jakąś przetwornicę czy bezpośrednio z sieci. Bo w takim przypadku klawiszowy raczej nie wytrzyma.
  • REKLAMA
  • #6 6106883
    heros5
    Poziom 10  
    Narazie jestem poza domem, ale w sobotę zerknę do instrus
    cji ponownie, bo wczesniej nic nie znalazłem
  • REKLAMA
  • #7 6107097
    owenpe
    Poziom 17  
    Ocena: 11
    Magister_123 napisał:
    owenpe napisał:

Chodzi tu o zwykły wyłącznik klawiszowy a nie ''S''ke. Wyobrażasz sobie żeby po każdym prysznicu latać do rozdzielnicy i wyłączać kabinę? Zero komfortu.

No zgadzam się, że w przypadku samej eski będzie zero komfortu:) Ale myślałem, że trzeba to jakoś zabezpieczyć i dlatego wspomniałem o esce. Wyłącznik klawiszowy jest dla mnie oczywisty ze względów o których piszesz powyżej:) Tak więc moja koncepcja była następująca: eska na zabezpieczenie i klawiszowy gdzieś w łazience:) Może się źle wcześniej wyraziłem...
  • REKLAMA
  • #8 6107180
    Łukasz-O
    Admin Elektroenergetyka
    Ocena: 4278
    Musisz dokładnie napisać co jest w instrukcji.
    Nie chcę się czepiać :) ale wyłącznik jest konkretnym słowem mającym określone swoje znaczenie.
    To co koledzy nazywają "wyłącznikiem klawiszowym" ja nazwałbym łącznikiem klawiszowym.
    Wyłącznik, rozłącznik, odłącznik no i łącznik - każdy z nich służy do czego innego ;)
  • #9 6107312
    heros5
    Poziom 10  
    Dziękuje za pomoc, jak wrócę do domu sprawdzę w dokumentacji i później się odezwę.
  • #10 6113137
    heros5
    Poziom 10  
    Witam ponownie.Poniżej zamieszczam parametry elektryczne prysznica. proszę o sugestie jaki mam zainstalować wyłącznik zasilania . W instrukcji jest podana następująca informacja. "Gniazdko elektryczne:przewód powinien być trójżyłowy o przekroju nie mniejszym niż 2,5mm2 i posiadać poprawnie wykonane i skuteczne uziemienie;gniazdko powinno być wyposażone w wyłącznik zasilania, którym można odłączyć napięcie po użyciu kabiny prysznicowej

Dodano po 5 [minuty]:

https://obrazki.elektroda.pl/29_1233950166.jpg
  • #11 6114837
    Magister_123
    Poziom 36  
    Ocena: 967
    Witam. Ja jednak został bym przy łączniku pojedynczym. Znalazłem Ospela o prądzie In=16A. Tobie potrzebne jest około 13A więc masz 3A zapasu.
    A przy samej zmianie pozycji łącznika na ON nic się szczególnego i groźnego nie dzieje dla łącznika(minimalny łuk na stykach lub jego brak). Dlaczego brak!? Parownik załącza się dopiero po uruchomieniu sterownika w kabinie i wyboru opcji ''Sauna'' lub podobnej.
    Prąd 13A też nie będzie płynąc cały czas. Z czasem po włączeniu i uruchomieniu parownika sama rezystancja płyty grzejnej wrośnie (wraz z temperaturą) i prąd również zmaleje.
    Pozdrawiam
  • #12 6115103
    heros5
    Poziom 10  
    Dziękuje za pomoc

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono temat doboru odpowiedniego wyłącznika do prysznica AquaSan zgodnie z instrukcją, która wymaga zastosowania wyłącznika zasilania umożliwiającego odłączenie napięcia po zakończeniu użytkowania. Zalecane jest użycie wyłącznika jednobiegunowego, najlepiej hermetycznego, umieszczonego w pobliżu głównego wyłącznika światła w łazience dla wygody użytkowania. Wskazano, że wyłącznik klawiszowy (łącznik) jest bardziej praktyczny niż tzw. "eska" (bezpiecznik topikowy), który zapewnia zabezpieczenie, ale nie komfort obsługi. Przy doborze wyłącznika należy uwzględnić moc parownika wynoszącą około 3000 W, co przekłada się na prąd około 13 A. Zaproponowano łącznik pojedynczy o prądzie znamionowym 16 A, co daje zapas bezpieczeństwa. Zwrócono uwagę na różnicę między wyłącznikiem, rozłącznikiem, odłącznikiem i łącznikiem, podkreślając konieczność precyzyjnego określenia wymagań z instrukcji. Wskazano również na konieczność sprawdzenia tabliczki znamionowej i dokumentacji technicznej prysznica w celu potwierdzenia parametrów elektrycznych i doboru odpowiedniego wyłącznika.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA