logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Zawieszanie się komputera podczas pierwszego uruchomienia

pentagramsss 08 Lut 2009 12:56 4497 72
Najlepsze odpowiedzi

What can cause a computer to freeze a few minutes after the first cold boot of the day and sometimes show a black screen after reset?

Najbardziej prawdopodobna przyczyna to problem z zasilaniem albo komunikacją dysk–płyta główna, a nie same programy czy same temperatury. W wątku wielokrotnie zalecono sprawdzenie komputera na innym, sprawnym zasilaczu, bo takie objawy często pojawiają się przy „zimnym” starcie uszkodzonego zasilania lub płyty [#6126557][#6126829][#6126706] Zasugerowano też pomiar napięć miernikiem, bo odczyty z programów nie są wiarygodne; autor po pomiarach miał wartości w normie, więc sam wynik nie wykluczył problemu [#6126605][#6129856][#6136804] Później okazało się, że dysk 30 GB jest w tragicznym stanie, ma bad sektory, a do tego wskazano błędy w komunikacji dysk–płyta i zalecenie wymiany taśmy IDE [#6131818][#6136925] Dodatkowo wspomniano, że brak pasty pod chłodzeniem chipsetu mógł podnosić temperaturę i też mógł dokładać się do zwieszania, ale z dalszych testów wynikało, że bardziej podejrzany jest dysk/zasilanie niż sam chipset [#6120415][#6120578]
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA
  • #31 6126846
    pentagramsss
    Poziom 16  
    Ocena: 1
    "Zasilacz posiadam od blisko 3 lat. Początkowo pracował z Athlon 64 3000 i GeForce 6600, obecnie ciągnie od 6 miesięcy E2180 2.0(_at_)2.9, GeForce 8600GT, 4GB 800@870. Brak jakichkolwiek problemów. Ciężko znaleźć jakiekolwiek wady tej konstrukcji biorąc pod uwagę jej cenę i moc linii 12V. Oczywiście są lepsze i lepiej wykonane zasilacze, są jednak znacznie droższe. Zasilacz nie jest najcichszy, ale całkowicie porównywalny z większością nieco droższych zasilaczy."

"Zakupilem do sprzetu: AMD64 x2 4000+ @2,5 Ghz : 2GB DDR 667mhz dual : WD 250GB SATA : 8600GTS : no i do tego obudowa Raidmax Smilodon 612 wb - wiec nie mam zastrzezen do tego zasilacza, kupilem go miesiac temu, stabilnie chodzi, cichy, brac i sie nie bac ;] polecam. elo"

http://www.komputronik.pl/Zasilacze_do_obudow/Modecom_MC_350ATX_2_0_PFC/pelny,id,19656/

to jest jakiś koszmar (zasilacze będą mi się śniły po nocach)

panowie!!! przypomniała mi się ważna sprawa: po rozkręceniu (klika razy) nie tykałem bateryjki od biosu(jest mocno utwierdzona, zabezpieczona) bios sie zresetował
  • REKLAMA
  • #32 6126864
    DriverMSG
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 4833
    Czyli to jest twój dowód na to że zasilacz nigdy się nie zepsuje ?

No to poczytaj tutaj :
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1108422.html
  • #33 6126866
    mat_ed
    Poziom 43  
    Ocena: 266
    Jak wyglądają kondensatory w zasilaczu ?
  • #34 6126871
    NEQROLOG
    Poziom 12  
    Witam , akurat w sobotę robiłem taki zasilacz .
    Kolega jakiś czas temu wymienił kilka podzespołów i komputer zachowywał się jak Twój , ale on to jakiś czas lekceważył , aż doszło do tego że po włączeniu zasilania czekał nawet do 20 minut aż komputer ruszył , a jeśli ruszył to działał dobrze albo wyłączał się " Jak mu się chciało ".
    Okazało się że w zasilaczu "spuchły" dwa kondensatory .
    Trzeba było je wymienić . Jeśli nie masz miernika to nie ufaj programom ani BIOS-owi bo różnie z tym bywa , zależnie od oprogramowania .
    Co do pytania czy taki zasilacz może uszkodzić płytę . Oczywiście .
    Pozdrawiam .
  • #35 6126876
    pentagramsss
    Poziom 16  
    przy podświetleniu latarką są ok. do góry napisałem ważna(a może nie) informacje pogrubioną
  • #36 6126886
    mat_ed
    Poziom 43  
    Masz sprawdzić dokładnie rozkręcając obudowę zasilacza a nie podświetlając latarką.
    Sprawdź także w jakim położeniu jest zworka Clear CMOS najczęściej oznaczona na płycie jako clrcmos.
  • #37 6126888
    pentagramsss
    Poziom 16  
    mat_ed napisał:
    Masz sprawdzić dokładnie rozkręcając obudowę zasilacza a nie podświetlając latarką.

na gwarancji jest..... jest plomba
  • #38 6126896
    mat_ed
    Poziom 43  
    Cytat:
    Sprawdź także w jakim położeniu jest zworka Clear CMOS najczęściej oznaczona na płycie jako clrcmos.
  • REKLAMA
  • #39 6126908
    pentagramsss
    Poziom 16  
    tzn plomb nie widać ....;/ a jak będzie pod obudową?
  • #40 6126925
    mat_ed
    Poziom 43  
    Pod obudową raczej nie powinno być plomby.
    Czekam na odpowiedź co do tej zworki, której położenie masz sprawdzić na płycie głównej.
  • #41 6126960
    pentagramsss
    Poziom 16  
    ghuh zworków nie ma oznaczonych na płycie poszukam opisu mobo
    rozkręciłem zasilacz-wszystko na miejscu (brak opuchnięć)\
    gdzie mogę dostać narzędzia do pomiaru napięć itd?
  • #43 6127150
    mat_ed
    Poziom 43  
    Pobierz sobie manual ze strony producenta płyty głównej tam będziesz miał wszystko opisane.
  • REKLAMA
  • #45 6127433
    pentagramsss
    Poziom 16  
    bios jest ok. odpiąłem napęd DVD (kumpel radził-podobno na tej linii najczęściej dochodzi do sprzeczności) i jest narazie ok.... czy napęd DVD może też wprowadzać jakieś sprzeczności. Gdzieś czytałem że w ustawieniach biosu -> pamięci ram wystarczy coś zmienić
  • #46 6127469
    iron64
    Poziom 41  
    Ocena: 312
    Napęd dvd nie jest winny, potwierdza tylko powolny zgon zasilacza.
  • REKLAMA
  • #47 6127489
    pentagramsss
    Poziom 16  
    jeśli nie kondensatory w zasilaczu to co innego w nim może być nie tak??
  • #48 6127550
    DriverMSG
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 4833
    pentagramsss napisał:
    jeśli nie kondensatory w zasilaczu to co innego w nim może być nie tak??

A sprawdziłeś te kondensatory ? To że nie są wylane ani spuchnięte nie świadczy jeszcze że są 100% sprawne - kondensatory mogę też powysychać lub mieć wadę fabryczną - powody można mnożyć i ten post ciągnąć w nieskończoność takim gdybaniem .

Jak już wcześniej wspomniałem - najszybciej i najprościej wykluczyć tą zagadkę podpinając do komputera inny sprawny zasilacz .
  • #49 6127630
    jankolo
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 583
    DOŚĆ!!
    Kolega pentagramsss przedstawi nam pomiary napięć swojego zasilacza wykonane MIERNIKIEM przy pracującym programie Orthos obciążającym procesor oraz opisze nam jak się zachowuje komputer po zmianie zasilacza. A przy okazji napisze nam, czy ta płyta właśnie pracowała z zasilaczem o którym pisał że się uszkodził.
    Do momentu uzyskania tych informacji proszę kolegów o nie podejmowanie dalszej dyskusji.
  • #50 6127636
    pentagramsss
    Poziom 16  
    kolega wyżej: zasilacz był z inną płytą-ten poprzedni Feel II z PIV 1,5 GHz
    napisałem dysk 20G (przepraszam to jest 2GB) sprawdzę czy na samej 2 będzie się zawieszał... programem jutro przelecę
  • #51 6129040
    pentagramsss
    Poziom 16  
    może elektronika dysku twardego??? :idea::idea::idea::idea::?::?::?:
  • #52 6129175
    mat_ed
    Poziom 43  
    Eh, długo jeszcze zamierzasz ciągnąć ten temat i snuć swoje niesłuszne przypuszczenia ? Odpowiedź dostałeś. Czekamy na wyniki pomiarów napięć wykonane miernikiem.
  • #53 6129847
    pentagramsss
    Poziom 16  
    aha...a jak wyczarować miernik??? a tak serio to skąd mam to wiąść? ;/ nie kupie tego ponieważ mój budżet jest mały
  • #54 6129856
    mat_ed
    Poziom 43  
    Miernik to koszt ~ 15-20zł - miernik za tą cenę w zupełności wystarczy do wykonania pomiarów. Nie wiem czy można w takim układzie mówić o "budżecie".

Gwarantuję,że miernik przyda się w przyszłości.
  • #55 6129876
    pentagramsss
    Poziom 16  
    ok myślałem że to suma z rzędu 80 pln teraz widzę na allegro.... a na tym mierniiku znajduję się dużo oznaczeń..... jakk to stosować?

aha jedna uwaga.. przy innym dysku nic się nie dzieje ..... (2 GB) gdy były dwa wieszał się i tak samo jak był 30G
  • #56 6129911
    mat_ed
    Poziom 43  
    Opis jak wykonać pomiary napięć masz w naszym dziale FAQ.
  • #57 6129941
    pentagramsss
    Poziom 16  
    ok. Czyli rozumiem że jak na innym dysku komputer się nie zawiesza(na tym co teraz mam) od 5 h (2GB)to nic nie znaczy?. Na tamtym już by się powiesił (30GB)...ale ok... porzyczę albo kupie ten miernik ;)
  • #58 6129963
    mat_ed
    Poziom 43  
    Podłącz dysk 30GiB , pobierz program HD Tune i przedstaw screeny z WSZYSTKICH zakładek.
  • #60 6131818
    mat_ed
    Poziom 43  
    Miernik może być.

Dysk jest w tragicznym stanie. Posiada bad sektory, koniecznie podmień taśmę łączącą dysk z płytą główną. Ponadto można snuć przypuszczenia,że zasilacz nie wyrabia. Poza tym, pewnie posiada sporo wolnych sektorów, ale aby to stwierdzić przydałby się skan z programu MHDD - 2x F4.

Możesz także usunąć w Menedżerze urządzeń - kontrolery IDE/ATA/ATAPI podstawowy kanał po czym wykonać restart, wątpię jednak czy to coś zmieni.

Tak więc w dalszym ciągu czekamy na wyniki pomiarów i jeśli możesz wyniki skanu z MHDD - opis w dziale HDD i odzyskiwanie danych w podwieszonym temacie HDD FAQ.

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy zawieszania się komputera podczas pierwszego uruchomienia, najczęściej w ciągu pierwszych 5-10 minut pracy systemu (Linux lub Windows). Komputer po zawieszeniu wymaga resetu, czasem pojawia się czarny ekran, co zmusza do całkowitego wyłączenia i ponownego włączenia. Sprzęt to procesor AMD Athlon 64 3200+, płyta główna Asus A8N-E, 1 GB RAM PC3200 DDR SDRAM, karta graficzna GeForce 6600 GT oraz zasilacz Modecom MC 350 2.0 PFC. Problem pojawił się po wymianie chłodzenia chipsetu, gdzie zamiast pasty termoprzewodzącej użyto taśmy termoprzewodzącej, a temperatura radiatora jest wysoka, choć odczyty temperatur w BIOS i programach są prawidłowe.

W dyskusji wskazywano na możliwe przyczyny: wadliwy zasilacz (choć model jest polecany i sprawdzony u innych użytkowników), uszkodzone lub wyschnięte kondensatory na płycie głównej lub w zasilaczu, nieprawidłowe podłączenie taśmy IDE dysku twardego, a także potencjalne uszkodzenie dysku twardego (bad sektory wykryte programem HD Tune). Zalecano pomiary napięć zasilacza miernikiem cyfrowym podczas obciążenia (program Orthos), które wykazały stabilne napięcia na liniach +5V, +12V i +3,3V. Po wymianie taśmy IDE problem zawieszania się ustał na kilka dni, co sugeruje, że źle podłączona taśma mogła być przyczyną.

Dysk twardy 30 GB wykazywał bad sektory i błędy komunikacji, natomiast na innym dysku 2 GB komputer działał stabilnie. Wskazano, że wadliwy zasilacz może uszkodzić płytę główną, a kondensatory mogą być uszkodzone nawet bez widocznych uszkodzeń mechanicznych. Zalecano także sprawdzenie położenia zworki Clear CMOS na płycie głównej. Po miesiącu od ostatnich testów komputer przestał się uruchamiać (czarny ekran, monitor nie reaguje), a użytkownik podejrzewa uszkodzenie płyty głównej lub chipsetu. Wątpliwości co do zasilacza pozostają, jednak pomiary napięć i wymiana taśmy IDE wskazują na problemy z dyskiem i połączeniami.

Podsumowując, główne przyczyny problemu to: nieprawidłowe chłodzenie chipsetu bez pasty termoprzewodzącej, uszkodzony lub źle podłączony dysk twardy (bad sektory, błędy taśmy IDE), potencjalne problemy z zasilaczem lub kondensatorami, oraz możliwe uszkodzenie płyty głównej. Zalecane są pomiary napięć miernikiem, wymiana taśmy IDE, test dysku programem MHDD, oraz ewentualna wymiana zasilacza na sprawny do testów.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA