logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Zawieszanie się komputera podczas pierwszego uruchomienia

pentagramsss 08 Lut 2009 12:56 4500 72
Najlepsze odpowiedzi

What can cause a computer to freeze a few minutes after the first cold boot of the day and sometimes show a black screen after reset?

Najbardziej prawdopodobna przyczyna to problem z zasilaniem albo komunikacją dysk–płyta główna, a nie same programy czy same temperatury. W wątku wielokrotnie zalecono sprawdzenie komputera na innym, sprawnym zasilaczu, bo takie objawy często pojawiają się przy „zimnym” starcie uszkodzonego zasilania lub płyty [#6126557][#6126829][#6126706] Zasugerowano też pomiar napięć miernikiem, bo odczyty z programów nie są wiarygodne; autor po pomiarach miał wartości w normie, więc sam wynik nie wykluczył problemu [#6126605][#6129856][#6136804] Później okazało się, że dysk 30 GB jest w tragicznym stanie, ma bad sektory, a do tego wskazano błędy w komunikacji dysk–płyta i zalecenie wymiany taśmy IDE [#6131818][#6136925] Dodatkowo wspomniano, że brak pasty pod chłodzeniem chipsetu mógł podnosić temperaturę i też mógł dokładać się do zwieszania, ale z dalszych testów wynikało, że bardziej podejrzany jest dysk/zasilanie niż sam chipset [#6120415][#6120578]
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA
  • #61 6131894
    pentagramsss
    Poziom 16  
    Ocena: 1
    MHDD - 2x F4( skąd program wziąśc?) a po czym twierdzisz że są bad sectory? powiedz tylko które zdjęcie.. pierwsze?
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #65 6135838
    pentagramsss
    Poziom 16  
    mat_ed napisał:
    Eh, pierwszy link z google po wpisaniu modelu:
    http://roter.com.pl/index/download/miernik_dt830d_m_.pdf

Przeczytaj instrukcję.

tak...
    o to mi chodzi ale..:
    "5. Gniazdo 10A: gniazdo pomiarowe dla zakresu 10A, czerwony przewód "+"
    4.Gniazdo wejsciowe: czerwony przewód "+" pomiar V, A "

w 5 czy 4 czerwony przewód. Na instrukcji jest jeszcze innaczej napisane
  • #66 6135847
    mat_ed
    Poziom 43  
    Ocena: 266
    W 4
  • #67 6136804
    pentagramsss
    Poziom 16  
    Zrobiłem test miernikiem:
    bez stresu(po 5 minutach od uruchomienia komputera):

+5V(molex): 5,12V
    +12V(molex): 12,33V
    +3,3V: 3,33V
    +12V( 4 PIN): 12,32V

w czasie stresu(podczas 1h pracy programu orthos):

+5V(molex): 5,13V
    +12V(molex): 12,31V
    +3,3V: 3,34V
    +12V( 4 PIN): 12,27V

oczywiście wartości się zmieniały, ale w bardzo nie wielkim stopniu.. najwięcej zmian dochodziło na lini +12V(4 pin).

Moim zdaniem przyczyna jest głupia: zle umieszczona taśma od dysku-ponieważ po 5h pracy nie było żadnej zawiechy(od wczoraj) a wczoraj przekładałem taśmy.
  • #68 6136864
    DriverMSG
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 4833
    Moim zdaniem temat zaczyna się rozłazić - podobno problemy były z wystartowaniem komputera , więc po co nam pomiar napięć 5 minut po jego uruchomieniu ?
  • #69 6136896
    pentagramsss
    Poziom 16  
    hmmm... to jest tak(albo było tak): uruchamiam SO i gdy już się załadował włączyłem przeglądarkę i wtedy zawiecha... zdarzyło się kilka razy że po 10 minutach zawiesił się.. ale najczęściej podczas ładowania SO. Źle podłączona taśma nie ma znaczenia? dlaczego nie zawiesił mi się wczoraj wieczorem i dzisiaj(6 razy uruchamiałem)?
  • #70 6136925
    mat_ed
    Poziom 43  
    Taśmy to wymień na nowe, jest sporo błędów w komunikacji dysk -> płyta główna, o czym zresztą pisałem we wcześniejszym poście.

Nie SO tylko OS.
  • REKLAMA
  • #71 6136949
    pentagramsss
    Poziom 16  
    SO-system operacyjny ;p OS -operating system ;p
    dobrze wymienie taśmy i jeszcze będę obserwował napięcia(szczególnie podczas startu)

czyli rozumiem że źle włożona taśma jak najbardziej może być przyczyną?
  • #72 6136985
    mat_ed
    Poziom 43  
    Pewnie może.
  • #73 6268384
    pentagramsss
    Poziom 16  
    Po miesiącu nic się nie działo, a dzisiaj nie odpala tzn. czarny ekran i monitor się nie załącza (mruga dioda) .
    Napięcia mierzyłem i są ok. mam gwarancje na płytę główną do 21 marca, ale ja odkupiłem od kolegi to-czy musi on iść do sklepu czy ja też mogę jeśli posiadam paragon itd?
    Moim zdaniem do płyta główna, a dokładniej chipset.

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy zawieszania się komputera podczas pierwszego uruchomienia, najczęściej w ciągu pierwszych 5-10 minut pracy systemu (Linux lub Windows). Komputer po zawieszeniu wymaga resetu, czasem pojawia się czarny ekran, co zmusza do całkowitego wyłączenia i ponownego włączenia. Sprzęt to procesor AMD Athlon 64 3200+, płyta główna Asus A8N-E, 1 GB RAM PC3200 DDR SDRAM, karta graficzna GeForce 6600 GT oraz zasilacz Modecom MC 350 2.0 PFC. Problem pojawił się po wymianie chłodzenia chipsetu, gdzie zamiast pasty termoprzewodzącej użyto taśmy termoprzewodzącej, a temperatura radiatora jest wysoka, choć odczyty temperatur w BIOS i programach są prawidłowe.

W dyskusji wskazywano na możliwe przyczyny: wadliwy zasilacz (choć model jest polecany i sprawdzony u innych użytkowników), uszkodzone lub wyschnięte kondensatory na płycie głównej lub w zasilaczu, nieprawidłowe podłączenie taśmy IDE dysku twardego, a także potencjalne uszkodzenie dysku twardego (bad sektory wykryte programem HD Tune). Zalecano pomiary napięć zasilacza miernikiem cyfrowym podczas obciążenia (program Orthos), które wykazały stabilne napięcia na liniach +5V, +12V i +3,3V. Po wymianie taśmy IDE problem zawieszania się ustał na kilka dni, co sugeruje, że źle podłączona taśma mogła być przyczyną.

Dysk twardy 30 GB wykazywał bad sektory i błędy komunikacji, natomiast na innym dysku 2 GB komputer działał stabilnie. Wskazano, że wadliwy zasilacz może uszkodzić płytę główną, a kondensatory mogą być uszkodzone nawet bez widocznych uszkodzeń mechanicznych. Zalecano także sprawdzenie położenia zworki Clear CMOS na płycie głównej. Po miesiącu od ostatnich testów komputer przestał się uruchamiać (czarny ekran, monitor nie reaguje), a użytkownik podejrzewa uszkodzenie płyty głównej lub chipsetu. Wątpliwości co do zasilacza pozostają, jednak pomiary napięć i wymiana taśmy IDE wskazują na problemy z dyskiem i połączeniami.

Podsumowując, główne przyczyny problemu to: nieprawidłowe chłodzenie chipsetu bez pasty termoprzewodzącej, uszkodzony lub źle podłączony dysk twardy (bad sektory, błędy taśmy IDE), potencjalne problemy z zasilaczem lub kondensatorami, oraz możliwe uszkodzenie płyty głównej. Zalecane są pomiary napięć miernikiem, wymiana taśmy IDE, test dysku programem MHDD, oraz ewentualna wymiana zasilacza na sprawny do testów.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA