logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

PC nie uruchamia się poprawnie, wiatraki działają, brak startu systemu

VIPERo 08 Lut 2009 20:18 1146 13
REKLAMA
  • #1 6122600
    VIPERo
    Poziom 11  
    Od dłuższego czasu mam problem z uruchamianiem komputera PC. Szczerze mówiąc już się troche przyzwyczaiłem i jakoś z tym żyję lecz ostatnio już mnie poważnie zdenerwował (2 godziny pstrykania i nic..) Najśmieszniejsze jest to, że dzień później odpalił za pierwszym razem (chyba się przestraszył bo miałem zamiar już szukać nowszego..:-)

Problem wygląda tak: Włączam zasilanie na obudowie, zasilacz odpala wszystkie wiatraki chodzą, dioda power się pali ale nie startuje system, nie rusza chyba wcale dysk..
    Wyłączam, próbuje raz jeszcze i tak w kółko aż do skutku.. Jak się uda to słychać jak ruszają dyski mignie diona na cd romie i wszystko jest ok.
    Problem tyczy się tylko samego uruchomienia.
    Komputer stał zawsze bez obudowy i sporo wyłowił kurzu myslałem więc że może to powoduje jakieś zwarcie czy coś, ostatnio nawet rozmontowałem i wszystko dobrze odkurzyłem, niestety bez zmian, podobnie nic nie mogaga poruszanie całą obudową a nid ociskania przy uruchamianiu podzespołów, wg mnie to chyba jakiś wewnętrzny problem z płytą ale czy na pewno już się nic nie da zrobić i czas zmienić na inny..? Może spotkaliście się już z podobnym problemem i jakoś go rozwiązaliście..
    Komputerek to Athlon na płycie JETWAY. Kiedyś podejrzewałem zasilacz lecz wymieniłem przy okazji awarii starego i problem nie ustąpił więc zasilacz odpada..

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 6122642
    mat_ed
    Poziom 43  
    Ocena: 268
    Sprawdź kondensatory na płycie głównej i zasilaczu. Uszkodzone wyglądają tak:
    PC nie uruchamia się poprawnie, wiatraki działają, brak startu systemu

Napisz dokładnie jakim zasilaczem dysponujesz -marka,model,moc i dokładną konfigurację komputera.

Na przyszłość. Nie wiatraki a wentylatory.
    Wiatraki to są na młynie.
  • #3 6122713
    dzwiedziu
    Poziom 18  
    Ocena: 35
    Sprawdż zasilanie dysku.
    Czy wtyczka z zasilania jest sprawna, jeśli to molex to piny we wtyczce zasilacza lubią się tak rozszerzyć że niema poprawnego połączenia (co było przyczyną uszkodzenia dysku w starym moim kompie - objawy były takie same jak u Ciebie).
    W twardym dysku sprawdż czy gniazdo zasilania nie ma zimnych lutów.
    Być może Masz już dysk uszkodzony.
    Sprawdż w biosie czy wykrywa dysk za każdym razem.
  • REKLAMA
  • #4 6122756
    VIPERo
    Poziom 11  
    Właśnie sprawdziłem i faktycznie chyba 2 kondensatory przy gnieździe AGP poszły..
    Da się to jakoś samemu wymienić i dokupić takie bez problemu?

Dzięki za szybką odpowiedź i dobre porady :)
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #6 6122889
    VIPERo
    Poziom 11  
    Jeszcze raz dzięki za pomoc, jutro za dnia biorę się za wylutowywanie.
    Zasilacz teraz mam inny, problem ten wystąpił jeszcze wcześniej na tamtym starym zasilaczu który wymieniłem więc jest szansa, że na tym będzie ok..
  • #7 6122903
    mat_ed
    Poziom 43  
    Napisz jeszcze jaki masz ten zasilacz -marka,model,moc.
    Pamiętaj aby wymienić wszystkie kondensatory w gałęzi tj. połączone + z tymi uszkodzonymi.
  • #8 6122974
    VIPERo
    Poziom 11  
    Tak wiem już czytałem, myślę że dam radę :)
    Ten zasilacz aktualny to RUBIKON 300 Watt, procesor Athlon 1GHz więc powinien wystarczyć. Wcześniejszy to też była chyba 300 setka ale już firmy nie pamiętam..
  • #9 6123013
    mat_ed
    Poziom 43  
    Rubikon to tak naprawdę atrapa zasilacza. Proponuję jednak wymianę zasilacza także.
  • #10 6123025
    dzwiedziu
    Poziom 18  
    Ale zasilacz też rozbież i zobacz stan kondensatorów.
    A tak na marginesie to zasilacz mógł by być lepszy.
  • #11 6123081
    VIPERo
    Poziom 11  
    Lepszy w sensie firmy czy mocy? Z tego co pamiętam (a kiedyś się interesowałem więcej niż obecnie) Do tego procesora nie trzeba było mocniejszego, co innego w tych szybszych nowszych Sempronach czy jak im tam..

Z ciekawości robiorę i sprawdzę, dziś już nie pora na to jutro zobaczę wszystko i może po drodze kupie gdzieś te kondensatory, jak sprawnie pójdzie już jutro napiszę jakie efekty tego naprawiania..
  • #12 6123116
    mat_ed
    Poziom 43  
    Lepszy w sensie firmy i mocy. W dziale FAQ jest czarna lista zasilaczy,możesz przeczytać.
  • #13 6123161
    dzwiedziu
    Poziom 18  
    Chodzi nam o to że zasilacz dobry, renomowanych firm, to podstawa . Bo twój niby ma 300 watt a w praktyce będzie miał dużo mniej. To tak jakbyś miał bmw z silnikiem 126p. W sumie to starszy sprzęt, zasilacz firmowy byłby więcej wart niż cały komputer.
  • #14 6123210
    VIPERo
    Poziom 11  
    Faktycznie ten rubikon cudem techniki nie jest zdaje sobie z tego sprawę, jednak w mój nic nie warty komputer nie zamierzam już inwestować (poza tymi kondensatorami za pare zł) bo do wymiany nadawało by się praktycznie wszystko :)
    Spróbuje wymienić te kondensatory i jeśli będzie działał to nic nie bedę w nim juz modernizował bo tak na prawde nie ma co.. Inwestować w sam zsilacz też nie ma sensu bo komputer już swoje lata ma i i tak przymierzam się do czegoś szybszego.. Chociaż do niternetu itp jest w porządku to przy jakiś tam programach widać już niedobór mocy a więc pomecze go jeszcze tak jak jest i tyle..

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy komputera PC, który nie uruchamia się poprawnie – po włączeniu zasilania wentylatory działają, dioda power świeci, ale system nie startuje, a dysk twardy nie rusza. Objaw pojawia się losowo, czasem po długim „pstrykania” komputer w końcu się uruchamia. Po demontażu i oczyszczeniu z kurzu problem nie ustąpił. Diagnoza wskazała uszkodzone kondensatory elektrolityczne przy gnieździe AGP na płycie głównej. Zalecane jest ich wymienienie, przy czym należy wymienić wszystkie kondensatory połączone w gałęzi z uszkodzonymi. Wymiana kondensatorów jest możliwa samodzielnie, a ich zakup nie stanowi problemu. Zasilacz aktualnie używany to Rubikon 300 W, który jest oceniany jako niskiej jakości i niewystarczający, co może wpływać na stabilność systemu. Wskazane jest rozważenie wymiany zasilacza na model renomowanej firmy o odpowiedniej mocy, jednak ze względu na wiek komputera i planowaną modernizację, inwestycja w zasilacz nie jest priorytetem. Warto również sprawdzić zasilanie dysku twardego, wtyczki oraz wykrywalność dysku w BIOS-ie, aby wykluczyć problemy z dyskiem lub połączeniami.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA