logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Komputer nie startuje. Na płycie nie ma baterii BIOS-u. Świeci się dioda.

slawo777 17 Cze 2011 16:38 5949 9
REKLAMA
  • #1 9623244
    slawo777
    Poziom 17  
    Ocena: 45
    Witam, mam taki problem. Chciałem po jakimś czasie nieużywania uruchomić swój stary komputer, ale po wciśnięciu przycisku power na obudowie pc nie startuje. Zdjąłem obudowę i zauważyłem, że dioda na płycie głównej (taka pomarańczowa się świeci, słychać tylko krótkie zgrzytnięcie zasilacza, wentylator na procesorze tylko drgnie na chwilę i tyle. Na płycie głównej nie ma baterii biosu. Zasilacz chodzi jak się połączy zielony kabel z czarnym (wentylator zasilacza pracuje) a po podłączeniu do płyty głównej nie rusza żaden wentylator.
    A teraz specyfikacja kompa:
    1. Płyta główna Gigabyte GA-6VEML
    2. Procesor Intel Pentium III 1,4GHz Tualatin
    3. Pamięć ram 512 MB PC133
    4. Dysk twardy Seagate 20 GB
    5. Napęd CDRom LG
    6. Zasilacz Seventeam 250 W
    Wiem, że zasilacz nie jest jakiś markowy, ale służył mi przez wiele lat i to w cięższej konfiguracji (z dodatkowym dyskiem twardym, kartą tv, kartą graficzną, kartą dźwiękową, śledziem usb, wiem, że to potrzebuje dobrego zasilania, ale zasilacz dawał radę. Teraz jest w konfiguracji jw bez żadnych kart rozszerzeń czy dodatkowych dysków. Mam też inny zasilacz i na nim tylko dioda się zapala na płycie i tyle, wentylatory stoją. Połączenie kabla zielonego i czarnego nie włącza wentylatora w tym zasilaczu.
    Płyta jest sprawna, bo podłączałem ją u kolegi pod jego zasilacz i wszystko jest ok.
    Z góry dziękuję za pomoc.
  • REKLAMA
  • #2 9623281
    marek-zarzycki
    Poziom 27  
    Ocena: 75
    To może być wszystko. Trudno powiedzieć. Ale postaraj się dobrze wyczyścić płytę zanim podłaczysz zasilanie. Mogła być jakoś zawilgocona albo leżeć w zakurzonym miejscu co wpływało na zabrudzenia powodujące mikrozwarcia. Posprawdzaj wtyczki i załóż baterię do biosu.
  • REKLAMA
  • #3 9623390
    daavid117
    Poziom 42  
    Ocena: 167
    No więc podłącz pod jakiś normalny, w 100% pewny zasilacz. To właśnie wygląda na uszkodzenie zasilacza.
  • REKLAMA
  • #4 9623398
    Rembliński
    Poziom 11  
    Ocena: 6
    Sprzęt stary i nieopłacalny w jakiejkolwiek naprawie... Pewnie gdzieś jest wilgoć, albo po prostu wiek dał o sobie znać. Jeśli już chcesz się w tym babrać to komputer sprawdź na innym zasilaczu.
  • #5 9623445
    slawo777
    Poziom 17  
    Ocena: 45
    Pożyczyłem zasilacz Chieftec 400 W od kolegi i komp ładnie uruchomił się. System się załadował bez problemów. Wychodzi na to, że obie te stare zasiłki zepsuły się. Czy da się samemu któryś z nich naprawić, albo sprawdzić co jest nie tak?
  • REKLAMA
  • #6 9623464
    daavid117
    Poziom 42  
    Ocena: 167
    Za 30 - 40zł można kupić używany, markowy zasilacz 300W. Czy naprawdę chcesz sprawdzać i szukać uszkodzeń w i tak tandetnych zasilaczach?
  • #8 9623485
    jankolo
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 587
    Zajrzyj do obydwu i obejrzyj stan kondensatorów elektrolitycznych: wybrzuszenia, barwne wycieki.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z uruchomieniem starego komputera, który nie startuje, mimo że dioda na płycie głównej świeci. Po zbadaniu, okazało się, że na płycie nie ma baterii BIOS-u, a zasilacz wydaje tylko krótkie zgrzytnięcie. Po podłączeniu innego zasilacza (Chieftec 400 W) komputer uruchomił się bez problemów, co sugeruje, że oryginalne zasilacze (Seventeam 250 W) są uszkodzone. Użytkownik pyta o możliwość naprawy zasilaczy i co może być w nich uszkodzone. Odpowiedzi sugerują sprawdzenie kondensatorów elektrolitycznych pod kątem wybrzuszeń i wycieków, a także rozważenie zakupu nowego, używanego zasilacza.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA