Witam, mam taki problem. Chciałem po jakimś czasie nieużywania uruchomić swój stary komputer, ale po wciśnięciu przycisku power na obudowie pc nie startuje. Zdjąłem obudowę i zauważyłem, że dioda na płycie głównej (taka pomarańczowa się świeci, słychać tylko krótkie zgrzytnięcie zasilacza, wentylator na procesorze tylko drgnie na chwilę i tyle. Na płycie głównej nie ma baterii biosu. Zasilacz chodzi jak się połączy zielony kabel z czarnym (wentylator zasilacza pracuje) a po podłączeniu do płyty głównej nie rusza żaden wentylator.
A teraz specyfikacja kompa:
1. Płyta główna Gigabyte GA-6VEML
2. Procesor Intel Pentium III 1,4GHz Tualatin
3. Pamięć ram 512 MB PC133
4. Dysk twardy Seagate 20 GB
5. Napęd CDRom LG
6. Zasilacz Seventeam 250 W
Wiem, że zasilacz nie jest jakiś markowy, ale służył mi przez wiele lat i to w cięższej konfiguracji (z dodatkowym dyskiem twardym, kartą tv, kartą graficzną, kartą dźwiękową, śledziem usb, wiem, że to potrzebuje dobrego zasilania, ale zasilacz dawał radę. Teraz jest w konfiguracji jw bez żadnych kart rozszerzeń czy dodatkowych dysków. Mam też inny zasilacz i na nim tylko dioda się zapala na płycie i tyle, wentylatory stoją. Połączenie kabla zielonego i czarnego nie włącza wentylatora w tym zasilaczu.
Płyta jest sprawna, bo podłączałem ją u kolegi pod jego zasilacz i wszystko jest ok.
Z góry dziękuję za pomoc.
A teraz specyfikacja kompa:
1. Płyta główna Gigabyte GA-6VEML
2. Procesor Intel Pentium III 1,4GHz Tualatin
3. Pamięć ram 512 MB PC133
4. Dysk twardy Seagate 20 GB
5. Napęd CDRom LG
6. Zasilacz Seventeam 250 W
Wiem, że zasilacz nie jest jakiś markowy, ale służył mi przez wiele lat i to w cięższej konfiguracji (z dodatkowym dyskiem twardym, kartą tv, kartą graficzną, kartą dźwiękową, śledziem usb, wiem, że to potrzebuje dobrego zasilania, ale zasilacz dawał radę. Teraz jest w konfiguracji jw bez żadnych kart rozszerzeń czy dodatkowych dysków. Mam też inny zasilacz i na nim tylko dioda się zapala na płycie i tyle, wentylatory stoją. Połączenie kabla zielonego i czarnego nie włącza wentylatora w tym zasilaczu.
Płyta jest sprawna, bo podłączałem ją u kolegi pod jego zasilacz i wszystko jest ok.
Z góry dziękuję za pomoc.