logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Podłączenie wciągarki SHZ 600 z wyłącznikami krańcowymi do windy gastronomicznej

malybabelek 10 Lut 2009 21:06 7450 14
  • #1 6131599
    malybabelek
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    Witam serdecznie
    Jestem w trakcie budowy windy ktorej napedem jest wciagarka elektryczna SHZ 600.
    Podpowie lub powie ktos jak podlaczyc taki silnik razem z wylacznikami krancowymi tak aby chodzilo bardziej jak winda a nie jak dzwig?
    Ta winda jezdza tylko garnki i talerze (przepraszam ale nie mam polskich liter, tak na wszelki wypadek zeby moderator nie wyrzucil strony za pisownie)
  • #2 6131719
    satanistik
    Poziom 27  
    Ocena: 758
    ile jest pięter na których zatrzymuje się winda?
    Jaki jest ten silnik w wyciągarce?
    Jeżeli są tylko pozycje góra/dół to proponuję prosty przerzutnik bistabilny na przekaźnikach i wyłączniki krańcowe odcinające przekaźniki sterujące silnikiem.
    Dwa przekaźniki jeden do jazdy w górę a drugi w dół odłączane odpowiednimi krańcówkami + wyłącznik przeciw przeciążeniowy gdyby krańcówka uległa uszkodzeniu.
  • #3 6132132
    malybabelek
    Poziom 10  
    pietra sa tylko dwa
    silnik 1050W dopuszczalne warunki pracy S3 25% - 10 min
    droga jaka musi pokonac z pietra na pietro to 2,8 metra wiec jakies 35 sekund z podwojna lina.
    Az takim elektrykiem nie jestem, wiesz gdzie znajde jakies schematy podlaczenia co jak z czym spiac?
  • #4 6132883
    sasza1949
    Poziom 15  
    Ocena: 29
    malybabelek napisał:
    Witam serdecznie
    Jestem w trakcie budowy windy ktorej napedem jest wciagarka elektryczna SHZ 600.
    Podpowie lub powie ktos jak podlaczyc taki silnik razem z wylacznikami krancowymi tak aby chodzilo bardziej jak winda a nie jak dzwig?
    Ta winda jezdza tylko garnki i talerze (przepraszam ale nie mam polskich liter, tak na wszelki wypadek zeby moderator nie wyrzucil strony za pisownie)

Kolego a gdzie bezpieczeństwo obsługi. Windy tzw.potrawowe muszą być zabezpieczone kontaktem przed ruszeniem /przywołaniem/ gdy masz otwarte okno.Każdy dźwig wciągarka stacjonarna podlega pod dozór.
  • #5 6133530
    malybabelek
    Poziom 10  
    Dzieki saszka za porade, uswiadomiles mnie calkowicie a ja nie zdawalem sobie z tego calkowicie sprawy... podrawiam
  • #6 6137884
    EAndrzej
    Poziom 21  
    Ocena: 67
    A zgłosiłeś swoją windę w UDT. Możesz oczywiście nie zgłaszać ale w razie wypadku – kryminał.
  • #7 6138589
    malybabelek
    Poziom 10  
    Czy wy powazni jestescie? Robie sobie winde, sam dla siebie!!! Gdybym chcial ja wszedzie zglaszac to kazalbym ja tam firmie za 30 tys. postawic.
  • #8 6138686
    janhen
    Poziom 22  
    Ocena: 151
    Witam
    Problem nie tylko z montażem wyłączników krańcowych.Ale także z układem hamowania .Po każdym przejeździe klatka będzie zatrzymywać się w innym miejscu (nie na tym samym poziomie).Pozdrawiam
  • #9 6139012
    malybabelek
    Poziom 10  
    Tez i nad tym myslalem, sama klatka wazy (pusta) ok. 60kg tak naprawde nie musi sie zatrzymywac z dokladnoscia co do milimetra a naczynia stoja na wysuwanych szfladach wiec ulatwia to sprawe.
    Na chwile obecna jedyny problem to podlaczenie silnika
  • #10 6139887
    MadPan
    Poziom 17  
    Ocena: 27
    Bezpośrednio tego nie połączysz. Będziesz potrzebował kilku przekaźników i minimum dwa styczniki z blokadą mechaniczną (w sensie, że jak jeden się załączy, to drugi będzie mechanicznie zablokowany i nie załączy). krańcówki najlepiej jak będą pracowały na stykach NC, czyli gdy kabina na takiego wjedzie, to rozłączy. Wpięty on być powinien w obwód przekaźnika, który jest wyzwalany przyciskiem w kasecie przyzywowej. Jeden styk NO przekaźnika równolegle z tym przyciskiem (żeby sam się podtrzymał), drugi styk do sterowania stycznikiem. Drugi taki komplet dla drugiego piętra i stycznika i powinno działać.
    Rozumiem że jesteś świadom, tego co robisz i solidnie rozbudujesz obwód bezpieczeństwa - pamiętaj że ta wciągarka ma 600kg udźwigu.
    Jedna uwaga - dźwig podlega dozorowi technicznemu, ale jeśli Twój wynalazek nie ma prowadnic - nie jest dźwigiem, ale nie wiem jak ze sprawami dozorowymi. Przy takiej prędkości pozycjonowanie będzie więcej niż zadowalające.
  • #11 6142077
    malybabelek
    Poziom 10  
    Zmontowane jest to tak ze w rogach stoja cztery slupy stalowe o przekroju kwadratowym solidnie zamocowane, sam kosz ma w kazdym gornym i dolnym rogu 2 rolki prowadzace ( tzn ze na koszu jest zamocnowanych 16 rolek prowadzacych) wciagarki specjalnie nie mocowalem centralnie w osi zeby przez caly czas rolki delikatnie opieraly sie o profile stalowe. Linka ma 4,5 mm grubosci a wszystko jesli bedzie zaladowane na maxa nie przekroczy 150 kg.
    Sadze jednak ze bez konkretnego schematu podlaczenia sie nie obejdzie
  • #13 6143204
    MadPan
    Poziom 17  
    Ocena: 27
    Styki K1 i K2 to jak rozumiem styki pomocnicze styczników Q1 i Q2? W takim rozwiązaniu należy uważać przy doborze styczników, bo nie każdy ma pomocniczą parę NO NC i albo trzeba dokupić nadstawki, albo dołożyć przekaźniki. W obwód obok STOPU bezwzględnie włączyłbym jeszcze kontakty drzwi i jeszcze jedną krańcówkę powyżej górnego piętra żeby w przypadku awarii tej pierwszej nie nawinąć kabiny na wciągarkę.
  • #14 6143281
    malybabelek
    Poziom 10  
    Mniej wiecej ogarniam to rozumem, ale rozumiem ze sa to przyciski dla jednego pierta i potrzeba dwie takie instalacje?
    Gdzie mozna takie czesci kupic, jaki moze byc szacowany koszt ?
    Przy wciagarce sa takie widelki ktora prowadza line one sa polaczone z automatycznym wylacznikiem ktory odcina prad w chwili gdy lina podjedzie za wysoko. Moze to wystarczy zamiast kolejnego gornego ogranicznika?
  • #15 6156315
    satanistik
    Poziom 27  
    Ocena: 758
    Wydaje mi się że jeżeli nawet kolega kipi "takie coś" to nie bardzo będzie kolega wiedział jak to podłączyć i to jeszcze tak aby było bezpieczne. Sądzę że koszty naprawy szkód powstałych na skutek dochodzenia metodą prób i błędów do odpowiedniego rozwiązania lub awarii będą większe niż weźmie elektryk za poskładanie takiej prościutkiej instalacji.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy podłączenia elektrycznej wciągarki SHZ 600 jako napędu windy gastronomicznej przewożącej naczynia między dwoma piętrami. Silnik o mocy 1050 W i dopuszczalnym cyklu pracy S3 25% wymaga zastosowania układu sterowania z wyłącznikami krańcowymi, które powinny działać na stykach NC, odcinając zasilanie przy osiągnięciu krańców. Proponowane rozwiązanie to użycie dwóch styczników z blokadą mechaniczną oraz przekaźników bistabilnych do sterowania kierunkiem jazdy (góra/dół). Podkreślono konieczność zabezpieczeń bezpieczeństwa, takich jak kontakty drzwi i wyłączniki przeciążeniowe, a także uwzględnienie hamowania i precyzyjnego zatrzymania kabiny, choć dokładność co do milimetra nie jest wymagana ze względu na konstrukcję windy i sposób mocowania prowadnic. Zwrócono uwagę na wymogi dozoru technicznego (UDT) dla dźwigów i konieczność zgłoszenia urządzenia, mimo że konstrukcja może nie spełniać definicji dźwigu ze względu na brak prowadnic. Autor poszukuje schematów elektrycznych i informacji o zakupie części, a uczestnicy dyskusji sugerują, że montaż i podłączenie powinno być wykonane przez elektryka ze względu na bezpieczeństwo i złożoność układu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA