logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

J 35 - prąd spoczynkowy, dlaczego nie mogę ustawić 100mA?

darkus12 15 Lut 2009 15:44 4012 14
REKLAMA
  • #1 6153821
    darkus12
    Poziom 18  
    Ocena: 63
    Witam wszystkich na forum. 2 lata temu kupiłem 2 te wzmacniacze i przez to, że nie miałem jeszcze takiego doświadczenia, coś źle podłączyłem, tu coś spaliłem, więc odstawiłem je do piwnicy. Niedawno postanowiłem je poskładać na nowo, i bez żadnego problemu wszystkie części załatwiłem i zmontowałem płytkę, przy uruchamianiu też nie było problemu, wzmacniacz od razu działał, próbowałem już na kolumnach i fajnie gra, tylko jedno mnie zastanawia. Czemu prąd spoczynkowy mogę ustawić tylko do 23 mA, a nie tak jak w instrukcji na 100 mA, napięcie zasilające to +/- 37 V. Jeśli ktoś wie coś na ten temat, niech pisze. z góry dzięki. pozdrawiam Darkus.
  • REKLAMA
  • #2 6154072
    Xweldog
    Poziom 31  
    Ocena: 106
    Witam
    Zacznijmy od tego, po co on jest potrzebny. Jeżeli weźmie się npn i pnp, zewrze emitery i bazy i a kolektory podłączy pod Uz ( odpowiednio ) - to żaden nie będzie przewodził. By bipolarny zaczął przewodzić, musi mieć między BE powyżej 0,6V. Połączone tak dwa ok. 1,2V.
    Ale, na chraktrystykach widać, że początek przewodzenia jest b.nieliniowy a 0,6V dopiero "liznęło". Trzeba ustawić trochę więcej, by wejść w odcinek bardziej liniowy. Bo poniżej i na samym początku będą największe zniekształcenia. Zwiększając prąd spoczynkowy wchodzimy "głębiej", będą mniejsze zniekształcenia - ale końcówka będzie się bardziej grzała.
    Nie ma jednej, uniwersalnej wartości tego prądu dla wszystkich koncówek. Zależy od zastosowanych konkretnie tranzystorów.
  • #3 6158717
    darkus12
    Poziom 18  
    no ja dałem KD502, typowy zamiennik dla 2N3055. i na tym koncza sie wszystkie zmiany jakie wprowadziłem, chce tylko wiedziec czy taki mały prod niema negatywnego wpływu na kolumny czy wzmacniacz. bo sam wzmacniacz chodzi bez zarzutu, głosnik wymiata, tylko zastanawia mnie ten prad, czy moze on taki byc. aha, jak wspomniałes o temperaturze, to niema ona gwałtownego wzrostu. pozdrawiam Darkus
  • REKLAMA
  • #4 6159356
    Xweldog
    Poziom 31  
    Na kolumny ect. nie ma. Ale, jest podejrzanie mały, co może skutkować zniekształceniami b.małych sygnałów ( wzmacnianych w początkowym odcinku ustawionego tym prądem punktu pracy tr. ). Ge akustyczny i oscyloskop lub słuchawki i posłuchać b.cichej muzy. Dodawać prąd tak, by nie było zniekształceń. Ale uwaga - nie przedobrzyć. Będą się grzały "na luzie" a przy graniu na full mogą paść.
    2N3055 są zwane "szlagierem ub.wieku". Pierwsze na świecie tr. mające b.dużą β przy dużym Ic. Licencję kupiła masa firm na całym świecie. Najbardziej odbiegały od wzorca węgierskie Tungsram, najlepsze były Motorola i Fairchild. KD były takie sobie. Trzeba było wybierać. Jedne potrafiły mieć przy Ic 5A β 2 a inne β 10.
  • #5 6164324
    darkus12
    Poziom 18  
    ze znieksztalceniami tez jest fajna zabawa:) bo narazie napedzam nim suba niestety jeszcze tylko przez korektor, bo filtr akrywny jest w zamówieniu, i na tym korektorze tylko na niskich czestotliwosciach i przy niskiej wartosci dzieku te znieksztalcenia są, a przy wiekrzej mocy juz znikaja. a jak ten wzmacniacz podpinam odrazu do mixera, na całe pasmo i podpinak kolumne szerokopasmowa, to zniekształcen niema wogóle. bardzo dziwny przypadek:) pozdrawiam Darkus
  • #6 6166031
    Xweldog
    Poziom 31  
    Te zniekształcenia nadal są - tylko w dużych sygnałach po prostu ich nie słychać.
    Przeczytaj pierwszą odpowiedź. Pnp / npn mają zwarte bazy i emitery - poniżej 0,6V żaden nie przewodzi. Jednego "ruszy" amplituda dopiero powyżej 0,6V a drugiego poniżej. A co będzie z amplitudami poniżej 0,6V ? "Nie zauważą" jej. A np. 0,9V ? Część poniżej 0,6V zostanie pominięta a wzmocnione dopiero 0,3, dopiero to, co przekracza próg 0,6. Dlatego każda koncówka gra, jak jej dać duży sygnał. Ale, zniekształcenia od za małego prądu spoczynkowego słychać i widać ( na oscyloskopie ) tylko dla małych.
  • #7 6167924
    darkus12
    Poziom 18  
    to co mam zrobic zeby niebeło zadnych zniekształcen? bo wzmacniaczyk ma fajnego kopniaka tylko te pierdzenie... chciał bym sie go pozbyc...
  • #8 6168220
    Xweldog
    Poziom 31  
    Od strony teoretycznej, trzeba spolaryzować wstępnie końcówki tak, by każdy tranzystor miał ok. 0,7V. Dla dwóch, ok. 1,4V. Nie wiem, jak jest w Twym wzmaku. Ale najczęściej bazy rozdziela się dwoma diodami + peerek. Tu firmy stosują różne rozwiązania a każde sprowadza się do tego samego - do spolaryzowania wstępnego. Może być termistor, tranzystor w bazie którego ustawia się na jego CE ok. 1,4V.
    Tu musi być element reagujący na temperturę. Gdyż, ustawi się np. 1,42V, wzmak nie zniekształca - ale podczas pracy, końcówka się rozgrzewa i tranzystory zmieniają charakterystyki. Przy przykładowym 1,42V prąd spoczynkowy będzie np. 100mA. Ale, jak się nagrzeją - to wzrośnie. Często tak bardzo, że wzmak chwilę pogra i padną końcówki. Układ między bazami ma nie tylko zapewnić wstępną polaryzację taką, by nie było zniekształceń ale też zmiejszać ją w zal. od temperatury końcówek. Czułe na temp. elementy tego układu muszą być umieszczone na - lub chociaż w pobliżu radiatorów.
  • #9 6168845
    darkus12
    Poziom 18  
    no zbytnio nic z tego nierozumie, a niebedzie to spowodowanie napieciem +/- 37 V, a nie tak jak jest napisane +/- 40 ?
  • REKLAMA
  • #10 6169755
    Xweldog
    Poziom 31  
    Pytasz, co zrobić, by nie było zniekształceń - a nie podajesz schematu. No to opisuję mechanizm, który jest taki sam we wszystkich tego typu wzmakach. Uz ma tu nie wiele do rzeczy. Reguluje się elementami pomiędzy bazami tr. końcowych.
  • REKLAMA
  • #11 6180346
    darkus12
    Poziom 18  
    no schemat jest na linku. http://jabel.com.pl/files/instrukcje/J-035.pdf to jest pierwszy wzmacniacz j 35 który zlozyłem i który dziala, wiec zbytnio niewiem jak działaja te wzmacniacze na tranzystorach, jesli chodzi o zagłebianie sie w szczegóły.
  • #12 6180632
    Xweldog
    Poziom 31  
    Prąd spoczynkowy ustala T5 a reg. peerek w jego bazie. Dodawaj go powoli aż znikną zniekształcenia. Ten prąd powoduje na bazach Upolaryzujące. Ale, nie mierzy się tego U tylko ten prąd. Ustaw np. 60mA i sprawdż, czy końcówka nie grzeje się za bardzo a zniekształceń już nie ma. Jak będą słyszalne - dodaj prądu. Ale uważaj - nie za dużo bo padnie końcówka.
  • #13 6184746
    darkus12
    Poziom 18  
    własnie w tym problem ze w zaden sposób nieda sie zwiekrzyc tego pradu. niby zmienia sie go potencjometrem R 15 ale w moim przypadku zmienia sie tylko od 19 do 25 mA. i sam jez niewiem co robic
  • #15 6189144
    darkus12
    Poziom 18  
    zniekształcen sie juz pozbyłem na dobre, pomogły stare sposoby od tatusia:) on robił te wzmacniacze 20 lat temu:) a prad udalo mi sie podniesc do 35 mA i to zdaniem taty wystarcza, teraz pozostaje złozyc jeszcze 3 te cuda, do obudowy i dac na elke. tylko to moze troche potrwac, dzieki za pomoc. jak bede miał okazje to sie odwdziecze. pozdrawiam :)

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy problemu z ustawieniem prądu spoczynkowego w wzmacniaczu J 35, gdzie użytkownik nie może zwiększyć prądu powyżej około 23-25 mA, mimo że instrukcja przewiduje 100 mA przy zasilaniu +/- 37 V. Wyjaśniono, że prąd spoczynkowy ustawia się poprzez polaryzację wstępną tranzystorów końcowych (npn i pnp), która powinna wynosić około 1,4 V między bazami, co zapewnia liniowy obszar pracy i minimalizuje zniekształcenia sygnału, zwłaszcza przy niskich poziomach. Zbyt niski prąd spoczynkowy powoduje zniekształcenia, które są słyszalne przy cichych sygnałach, a ich eliminacja wymaga stopniowego zwiększania prądu do momentu zaniku zniekształceń, przy jednoczesnym kontrolowaniu nagrzewania tranzystorów końcowych. Wzmacniacz wykorzystuje tranzystory KD502 jako zamiennik 2N3055, które mają różne parametry wzmocnienia prądowego (β). Problem z niemożnością zwiększenia prądu spoczynkowego może wynikać z uszkodzenia elementów w układzie polaryzacji, takich jak rezystory R12 (150k) lub 2,2k w bazie tranzystora T5, który reguluje prąd spoczynkowy. Zaleca się ich pomiar i ewentualną wymianę lub wymianę samego tranzystora T5. Użytkownik ostatecznie podniósł prąd do 35 mA, co według doświadczonego źródła jest wystarczające, a zniekształcenia zostały wyeliminowane. Schemat wzmacniacza J 35 jest dostępny pod wskazanym linkiem i prąd spoczynkowy reguluje potencjometr R15. Napięcie zasilania +/- 37 V nie powinno być przyczyną problemu, gdyż regulacja prądu spoczynkowego odbywa się przez elementy polaryzujące bazę tranzystorów końcowych, a nie bezpośrednio przez napięcie zasilania.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA