Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Sterownik mikroklimatu (temp wilg co2)

michal5123 22 Feb 2009 13:17 4319 7
SterControl
    michal5123
    Level 10  
    Witam, nie jestem zorientowany w temacie wiec postanowiłem się po pytać. Mam następujący problem potrzebuje sterownik do sterowania wentylatorami i klimatyzatorem w pieczarkarni. Pieczarki są dosyć czułe na zmiany temperatury, wilgotności i CO2.Więc na lepiej to by chyba było jak by się spało w pieczarkarni, ale są przecież sterowniki do takich rzeczy. Wiem, że są gotowe sterowniki do pieczarkarni, ale nie wiem ile kosztują i wolałbym się troszkę pomęczyć a przy okazji nauczyć czegoś pożytecznego. Zapewne można by było te gotowe zastąpić innymi sterownikami z podobnymi funkcjami i przypuszczalnie tańszymi. Zastanawiałem się nad sterownikami LOGO! SIMENS jednak nie wiem czy do końca by spełniał moje oczekiwania.Rysunek jak mniej więcej wygląda poniżej.

Sterownik mikroklimatu (temp wilg co2)
    WEJJŚCIA
    1. TD – temperatura zewnątrz (na dworze)
    2. WD – wilgotność zewnątrz (na dworze)
    3. CO2D – co2 zewnątrz (na dworze)
    4. TWD – temperatura wewnątrz dół
    5. WŚ – wilgotność wewnątrz (w środku)
    6. CO2Ś – CO2 wewnątrz (w środku)
    7. TK – temperatura kostki
    8. TWG – temperatura wewnątrz góra
    WYJŚCIA
    1. WY - wyciąg (wyciąganie powietrza z hali)
    2. WI -klimatyzator (zbijanie wilgotności-temperatury)
    3. MI -mieszacz (mieszanie powietrza w hali)
    4. NA -nawiew (wdmuchiwanie powietrza do hali)
    5. Czerwona DIODA
    ZADANIA PODSTAWOWE (przykładowe wartości)
    1. TWD < o 2°C TWG załączenie MI
    2. TK > 27°C > 30°C miganie diody
    3. TK > 30°C świecenie diody
    4. TWG > 25°C załączenie NA ≡ TD < TWG (≡tylko wtedy gdy)
    5. TWG > 25°C załączenie WI ≡ TD >TWG
    6. WŚ > 70% załączenie NA ≡WD < WŚ
    7. WŚ > 70% załączenie WY ≡WD > WŚ
    8. WŚ > 80% załączenie WI
    9. Co2Ś > 1200 załączenie NA ≡ CO2Ś > CO2D
    MILE WIDZIANE CECHY
    - Możliwość wyświetlania na ekraniku wartości z poszczególnych czujników,
    - Możliwość dołączenia czujnika (w przyszłości)°C, co2, wilgotności,
    -Możliwość podłączenia do komputera w przyszłości,
    - Czujniki, CO2 nie są bezwzględnie konieczne, chociaż mile widziane,
    - Możliwość szybkiej zmiany parametrów (np. załączania MI)bez potrzeby programowania od początku
    [/img]
  • SterControl
    bodd
    Level 12  
    Witam.
    Z tego co widzę to potrzebujesz trochę wejść analogowych wiec prosty sterownik (LOGO) itp. odpada.Na twoim miejscu poszukałbym mniej znanych ale tańszych sterowników (np. easy Moeller ,Fatek ).No i pozostaje problem wizualizacji.
    Swoja droga uważam że najtaniej i chyba najlepiej jest użyć prostego mikroprocesora plus duży wyświetlacz prostego mikroprocesora plus duży wyswietlacz mikroprocesora. Ja bym osobiście to tak zrobił dla siebie. Dla klienta sterownik.
  • SterControl
    Chris_W

Level 39  
    Z tymi wymaganiami - to tylko dedykowane są w stanie sprostać. Chyba że sam coś zrobisz na bazie komputera z kartami I/O - (jakiś stary laptop).
    michal5123
    Level 10  
    czyli byś proponował coś takiego [url=http://www.allegro.pl/item566071114_uc_modul_atmega32_avr_brd_iii_usb_atmel_atmega.html lub [url=http://www.allegro.pl/item569843854_atmel_avr_zl3avr_zestaw_startowy_atmega.html i to programujesz za pomocą Bascomie i wszystko powinno działać pod wejścia podłączasz czujniki a jak się podłącza np wentylator pod ten moduł?? bo chyba 230V i np 1 A przez moduł nie idzie??
    michal5123
    Level 10  
    Poprzedni post już jest troszkę nie aktualny, już wiem że do tego można wykorzystać przekaźniki lub triaki. W takim razie te moduły z allegro są mi potrzebne aby podłączyć czujniki i napisać program aby go wgrać później w zrobiony sterownik?
    bodd
    Level 12  
    Witam.
    Takie lub inne. Ja osobiście sprecyzowałbym zadania sterownika a później zastanowiłbym sie nad wykonaniem własnej płytki.Swoja droga co do tego co proponujesz dokładając niewiele masz może prosty ale fabryczny sterownik. Aby napisać program i go wgrać wcale nie potrzebujesz zestawu uruchomieniowego za kilkaset złotych.
    kubai
    Level 14  
    bodd wrote:
    Witam.
    Z tego co widzę to potrzebujesz trochę wejść analogowych wiec prosty sterownik (LOGO) itp. odpada.Na twoim miejscu poszukałbym mniej znanych ale tańszych sterowników (np. easy Moeller ,Fatek ).No i pozostaje problem wizualizacji.
    Easy Moellera są odpowiednikiem Logo Siemensa i jak masz kupować moduły z wejściami analogowymi to taniej wyjdzie kupić po prostu sterownik, który jest rozwiązaniem dużo lepszym niż przekaźnik programowalny (więcej pamięci, większe możliwości itp.)

Przy takiej liczbie wejść analogowych rezystancyjnych (zakładam, że czujki temp. to NTC, żeby zredukować koszty) moim zdaniem należy użyć sterowników dedykowanych do klimatyzacji np. Carel.
    Gryszka B
    Level 17  
    Witam
    Podepnę się pod temat
    Potrzebuje samego sterownika CO2
    Funkcje sterownika:

- zbijanie poziomu CO2 za pomocą wentylacji o płynnie zmienianej wydajności za pomocą falownika lub siłowników otwierających wloty (wyjście 0-10v)

- zbijanie poziomu CO2 za pomocą płynnie regulowanego przebiegu PWM (przekaźnik 230V)

- zbijanie poziomu CO2 za pomocą przekaźnika włączanego progowo

- zwiększanie poziomu CO2 za pomocą wentylacji o płynnie zmienianej wydajności (wyjście 0-10v)

- zwiększanie poziomu CO2 za pomocą płynnie regulowanego przebiegu PWM (przekaźnik 230V)

- zwiększanie poziomu CO2 za pomocą przekaźnika włączanego progowo