logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Modernizacja zgrzewarki: regulacja mocy i zabezpieczenie taśmy kanthalowej

art711 23 Lut 2009 20:36 1152 0
REKLAMA
  • #1 6194394
    art711
    Poziom 11  
    Witam
    Modernizuję układ zgrzewarki i mam mały problem. Układ jest następujący:
    2 listwy zasilane osobno, 2x taśma kanthalowa 2,5 Ohma, zasilanie 48 V prądu zmiennego.
    Potrzebuję wyzwolenie zasilania na określony czas regulację mocy oraz zabezpieczenie zwarciowe. Transformatory 2x220/24 zasilone są z transformatora bezpieczeństwa . Regulacja mocy na jednej i na drugiej niezależna, czas jednakowy.
    Chodzi o jak najprostrzy układ. Z czasem nie ma problemu 555 :) natomiast jest problem z regulacją fazową.
    U2008 głupieje przy takim zasilaniu , może po stronie wtórnej ? Tylko jak go załączać. Grzanie działa przez około 0,5 sek. potem przerwa 0,5 sek. i znowu grzanie ( ten czas też nie jest sztywny i cały cykl może trwać 0,5 sek do 2 sek.) Nie wiem jak zachowa się transformator po regulacji ze strony pierwotnej z tak częstym załączaniem ? Układ chodzi 12h/24h 300 dni w roku. Chyba będzie trzeba zrobić zasilacz ( ogromny ) prądu stałego i sterować czasem i PWM. To chyba byłoby najstabilniejsze.
    Może ktoś robił podobny układ, poprosiłbym o wskazówki.
    Pozdrawiam

wypróbowałem !!!
    czas - 555
    regulacja prądu - wykrywanie zera i regulacja fazowa 555 :) ............ zostaje końcówka mocy i zabezpieczenie :(
  • REKLAMA
REKLAMA