stalin2 napisał: Natomiast w drugiej wycięte uzwojenie wtórne zastąpić kilkoma pojedynczymi, równolegle podłączonymi, stanowiącymi jeden zwój z drutu nawojowego tak, aby opasać cały rdzeń ferrytowy.
Ten jeden zwój nie będzie podłączony do żadnych diod, ma zasilać zgrzewarkę do blach.
Moim zdaniem to się nie uda. Zazwyczaj za transformatorem jest indukcyjność i diody po to aby ułatwić regulację i wygładzenie tętnień prądu. W pierwszym cyklu układ gromadzi energię w dławiku, a w kolejnym energia jest przekazywana do łuku spawalniczego. Z tego co widzę w twojej spawarce brakuje dławika wyjściowego, ale to jest produkt z najniżej półki, więc jest jak jest. Z tego co rozumiem to planujesz zrobić kilka grubych zwoi jak w klasycznej zgrzewarce transformatorowej. Jeżeli tak zrobisz, to tranzystory kluczujące, będą "widziały" na swoich zaciskach zwarcie, co w najlepszym wypadku skończy się natychmiastowym włączeniem zabezpieczenia nadprądowego, a w najgorszym ich ekspolozją.
stalin2 napisał: Co prawda po wypruciu podwójnego uzwojenia wtórnego i zastąpieniu go dwoma cienkimi przewodami spawarka dalej nie pracuje tylko włącza się i wyłącza
Tak jak pisałem wcześniej, spawarka może próbować regulować napięcie jałowe, a jak przezwoiłeś transformator, to może to wyłączać się awaryjnie. Mogą też aktywować się obwody np. anti-stick itp.
stalin2 napisał: Lecz interesuję mnie zamiana dwóch grubych aluminiowych przewodów w miedzianej folii na 2 cienkie miedziane - czy ich indukcyjność niema wpływu ?
Ich grubość nie ma większego wpływu na indukcyjność, co najwyżej straty. Dlaczego chcesz dać cienkie druty? Do testów tylko?
stalin2 napisał: W jednej takiej spawarce chciałem skrócić wtórne żeby zrobić mocny prostownik 14,6V
Ten pomysł może być jeszcze realny w porównaniu do zgrzewarki do blach, choć ładowanie akumulatorów spawarką to też jest szalony pomysł. Musiałbyś zobaczyć jakie układy są zastosowane na PCB i porównać ze znanymi schematami spawarek. W ten sposób prawdopodobnie udałoby się dojść co jest z czym podłączone i jak działa, wtedy modyfikacja sprowadziłaby się do zmiany dzielnika napięcia. Aczkolwiek mam wątpliwości co do działania tej spawarki, bo z jakiegoś powodu nie widać tutaj dławika wyjściowego, co sugeruje, że jej regulacja może być kiepska.
stalin2 napisał: kupiłem kolejną spawarkę
Skoro masz pieniądze na spawarki, to czemu zamiast spawarek nie kupisz właściwych komponentów do zadania i nie pójdziesz w sprawdzone rozwiązania, zamiast walczyć z tym badziewiem? Do zgrzewarki do blach bez problemu można kupić sterowniki i do tego jakiś transformator z mikrofalówki, czy migomatu. Tak samo do prostownika na pewno znajdą się lepsze rozwiązania.