logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Schemat obwodów wyjściowych spawarki IGBT MMA 20-300 A

stalin2 29 Gru 2024 14:18 1461 14
REKLAMA
  • #1 21367275
    stalin2
    Poziom 18  
    Ocena: 76
    Witam
    Szukam schematu spawarki chińskiej z trafo toroidalnym nawiniętym drutem aluminiowym w folii miedzianej, izolowanym taśmą kuponową.
    Problem jest taki, że skróciłem uzwojenie wtórne, żeby uzyskać mniejsze napięcie wyjściowe, i włączyłem spawarkę. Nie pracuje, tylko włącza się i wyłącza wkoło.
    Interesuje mnie schemat obwodów wyjściowych i kontroli prądu i napięcia.

Moduł elektroniczny z transformatorem toroidalnym nawiniętym drutem miedzianym. Spawarka inwertorowa MMA-300 z dodatkowymi akcesoriami
  • REKLAMA
  • #2 21367436
    Wertyuud
    Poziom 22  
    Ocena: 60
    stalin2 napisał:
    Problem jest taki, że skróciłem uzwojenie wtórne, żeby uzyskać mniejsze napięcie wyjściowe, i włączyłem spawarkę. Nie pracuje, tylko włącza się i wyłącza wkoło.

Ograniczenie napięcia wyjściowego pracuje w pętli sprzężenia zwrotnego. Jeśli zmniejszyłeś liczbę zwojów, to układ będzie próbował to skompensować poprzez zwiększenie wypełnienia przebiegu. Może to spowodować włączenie się zabezpieczenia nadprądowego kluczy i wyłączenie układu. Po jakimś czasie cykl się powtarza.

stalin2 napisał:
    Interesuje mnie schemat obwodów wyjściowych i kontroli prądu i napięcia.

Czy możesz odczytać oznaczenia układów scalonych na tej mniejszej płytce PCB?
    Z tego zdjęcia, które podałeś, to zgaduję, że to może być jakiś wariant na SG3525. Wiele tych spawarek to są kopie z drobnymi modyfikacjami. Raczej na pewno nie znajdziemy schematu tego konkretnego modelu (chyba że jakieś odręczne szkice gdzieś na rosyjskich forach), ale i tak może znajdzie się coś pomocnego. Przykładowo https://obrazki.elektroda.pl/4327599500_1359037195.jpg

Dodatkowo napisz, jakie parametry chcesz osiągnąć.
  • REKLAMA
  • #3 21367588
    stalin2
    Poziom 18  
    W jednej takiej spawarce chciałem skrócić wtórne, żeby zrobić mocny prostownik 14,6 V.
    Natomiast w drugiej wycięte uzwojenie wtórne zastąpić kilkoma pojedynczymi, równolegle podłączonymi, stanowiącymi jeden zwój z drutu nawojowego tak, aby opasać cały rdzeń ferrytowy.
    Ten jeden zwój nie będzie podłączony do żadnych diod, ma zasilać zgrzewarkę do blach.

Co prawda po wypruciu podwójnego uzwojenia wtórnego i zastąpieniu go dwoma cienkimi przewodami spawarka dalej nie pracuje, tylko włącza się i wyłącza – ale mogłem coś pomylić z tymi cienkimi dwoma przewodami zamiast wtórnego, albo za krótki lub pomyliłem początek z końcem któregoś. W każdym razie kupiłem kolejną spawarkę, to obejrzę trafo i zobaczę, czy czegoś nie pomyliłem.

Lecz interesuje mnie zamiana dwóch grubych aluminiowych przewodów w miedzianej folii na 2 cienkie miedziane – czy ich indukcyjność nie ma wpływu?
    Jak już to ruszy, to jeszcze muszę znaleźć, w które miejsce się wpiąć z przełącznikiem, żeby to szło włączać podczas zgrzewania – start jak w TIG lub MIG.
  • #4 21367955
    Wertyuud
    Poziom 22  
    Ocena: 60
    stalin2 napisał:
    Natomiast w drugiej wycięte uzwojenie wtórne zastąpić kilkoma pojedynczymi, równolegle podłączonymi, stanowiącymi jeden zwój z drutu nawojowego tak, aby opasać cały rdzeń ferrytowy.
    Ten jeden zwój nie będzie podłączony do żadnych diod, ma zasilać zgrzewarkę do blach.

Moim zdaniem to się nie uda. Zazwyczaj za transformatorem jest indukcyjność i diody po to aby ułatwić regulację i wygładzenie tętnień prądu. W pierwszym cyklu układ gromadzi energię w dławiku, a w kolejnym energia jest przekazywana do łuku spawalniczego. Z tego co widzę w twojej spawarce brakuje dławika wyjściowego, ale to jest produkt z najniżej półki, więc jest jak jest. Z tego co rozumiem to planujesz zrobić kilka grubych zwoi jak w klasycznej zgrzewarce transformatorowej. Jeżeli tak zrobisz, to tranzystory kluczujące, będą "widziały" na swoich zaciskach zwarcie, co w najlepszym wypadku skończy się natychmiastowym włączeniem zabezpieczenia nadprądowego, a w najgorszym ich ekspolozją.

stalin2 napisał:
    Co prawda po wypruciu podwójnego uzwojenia wtórnego i zastąpieniu go dwoma cienkimi przewodami spawarka dalej nie pracuje tylko włącza się i wyłącza

Tak jak pisałem wcześniej, spawarka może próbować regulować napięcie jałowe, a jak przezwoiłeś transformator, to może to wyłączać się awaryjnie. Mogą też aktywować się obwody np. anti-stick itp.

stalin2 napisał:
    Lecz interesuję mnie zamiana dwóch grubych aluminiowych przewodów w miedzianej folii na 2 cienkie miedziane - czy ich indukcyjność niema wpływu ?

Ich grubość nie ma większego wpływu na indukcyjność, co najwyżej straty. Dlaczego chcesz dać cienkie druty? Do testów tylko?

stalin2 napisał:
    W jednej takiej spawarce chciałem skrócić wtórne żeby zrobić mocny prostownik 14,6V

Ten pomysł może być jeszcze realny w porównaniu do zgrzewarki do blach, choć ładowanie akumulatorów spawarką to też jest szalony pomysł. Musiałbyś zobaczyć jakie układy są zastosowane na PCB i porównać ze znanymi schematami spawarek. W ten sposób prawdopodobnie udałoby się dojść co jest z czym podłączone i jak działa, wtedy modyfikacja sprowadziłaby się do zmiany dzielnika napięcia. Aczkolwiek mam wątpliwości co do działania tej spawarki, bo z jakiegoś powodu nie widać tutaj dławika wyjściowego, co sugeruje, że jej regulacja może być kiepska.

stalin2 napisał:
    kupiłem kolejną spawarkę

Skoro masz pieniądze na spawarki, to czemu zamiast spawarek nie kupisz właściwych komponentów do zadania i nie pójdziesz w sprawdzone rozwiązania, zamiast walczyć z tym badziewiem? Do zgrzewarki do blach bez problemu można kupić sterowniki i do tego jakiś transformator z mikrofalówki, czy migomatu. Tak samo do prostownika na pewno znajdą się lepsze rozwiązania.
  • REKLAMA
  • #5 21367996
    stalin2
    Poziom 18  
    Wertyuud napisał:
    Skoro masz pieniądze na spawarki, to czemu zamiast spawarek nie kupisz właściwych komponentów do zadania i nie pójdziesz w sprawdzone rozwiązania, zamiast walczyć z tym badziewiem? Do zgrzewarki do blach bez problemu można kupić sterowniki i do tego jakiś transformator z mikrofalówki, czy migomatu. Tak samo do prostownika na pewno znajdą się lepsze rozwiązania.

Pierwotnym planem była budowa lekkiej zgrzewarki inwerterowej, natomiast spawarki tego typu można kupić w granicach 100 zł, a tego typu zgrzewarka kosztuje 1500 zł.
    W tych tanich spawarkach jest przekładnik prądowy na uzwojeniu pierwotnym.
    Podczas zgrzewania pracy powinna być kontrola prądu.

Wertyuud napisał:
    Ich grubość nie ma większego wpływu na indukcyjność, co najwyżej straty. Dlaczego chcesz dać cienkie druty? Do testów tylko?

Cienkie druty zamiast wtórnego - żeby utrzymać spawarkę przy życiu, a w transformatorze było miejsce na gruby zwój wtórnego do zgrzewarki.
  • #6 21373912
    stalin2
    Poziom 18  
    >>21367955
    Zmiana koncepcji, ale trafo zostaje opisane z tym uzwojeniem do zgrzewarki,
    natomiast trafo byłoby zasilone jednym impulsem przez triak BTA100 z tych kondensatorów, co są w tej spawarce na stronie pierwotnej.
    Pytanie, czy taki transformator ferrytowy przeniesie taką moc, jeden impuls na wtórne?
    Wiadomo, BTA100, jak się spali, to go zastąpię np. stycznikiem czy elektromagnesem z rozrusznika.

Falownik IG5A
    Zrób konfigurację dla programu DriveView 7
    dla podłączonego czujnika 0 do 10 V, 0 bar do 10 bar.
    Silnik ma się włączać, jak ciśnienie spadnie do 2,5 i niżej bar, z mocą 60%.

Silnik ma zwalniać do uzyskania ciśnienia 3,5 bar i wyłączyć się przy 3,6 bar i tryb snu.
  • #7 21524122
    stalin2
    Poziom 18  
    W sumie nawinąłem 1 zwój, składający się z równolegle połączonych grubych i cienkich drutów, mało miejsca jest w tym ferrycie.
    Brzeszczot rozgrzewa do czerwoności aż świeci na tej odległości, ale to uzwojenie jest gorące.

Zbliżenie na uzwojenie z grubego i cienkiego drutu miedzianego podłączone do dwóch śrub w urządzeniu elektronicznym.
  • #8 21524164
    SQ5AZP
    Poziom 34  
    Ocena: 472
    A co zdziwiony? młody zawsze zdziwiony! Masz blachę o grubości circa 0,5 mm szerokości 12 mm która świeci? I powinna świecić i to jasno jeżeli chcesz punktówkę z tego zrobić! Uzwoić trzeba licą z drutów 0,25 mm o przekroju 50-250 mm2! Wszystko zależy od mocy spawarki. Nadmieniam że prąd zgrzewu mierzymy w kA.
  • #9 21524206
    stalin2
    Poziom 18  
    Mnie to nie dziwi, tylko ciekawi, czy będzie miało większą moc od 3 trafo z mikrofalówek w szeregu, które obecnie używam do zgrzewarki punktowej do wyciągania blach młotkiem udarowym.

Jedynie się dowiedziałem, że trafo w tej MMA musi mieć uzwojenie wtórne, bo za diodami jest układ pomiarowy. Planuję to uzwojenie usunąć i zastąpić cienkim drutem, tak aby zrobić w ferrytcie więcej miejsca na wtórne zgrzewarki.
  • #10 21524263
    SQ5AZP
    Poziom 34  
    A to problem sobie policzyć na podstawie tabliczki znamionowej urzadzenia??? Przeciętne urządzenie inwertorowe zasilane z sieci 230VAC może mieć maksymalną moc (w zależności od zainstalowanych zabezpieczeń ) 16x230=3,68kVA lub 25x230=5,75kVA. A jest to moc tzw. doprowadzona do urządzenia.
  • REKLAMA
  • #11 21524382
    stalin2
    Poziom 18  
    Moc jest zależna od rozkładu, opasania trafo zwojem, tak żeby ferryt nie pękł.

3× 700 W trafo z mikrofali po 2 zwoje – za mało mocy i nieporęczne, ciężkie.
  • #12 21524567
    SQ5AZP
    Poziom 34  
    1. Bajki.
    2. Bzdura. Zwiększ liczbę zwojów do trzech, masz za małe napięcie. Możesz również połączyć sekcje wtórne szeregowo, a pierwotne - równolegle (istotna zgodność kierunków nawinięcia uzwojeń).
    Moc chwilowa tego układu to 4600 VA!
    3. Żebyś się nie zdziwił. Deklarację do UE składa importer, a nie chiński producent!

Zamiast ganiać po forach, może pora nad książką fałdów przysiąść?
  • #13 21524610
    stalin2
    Poziom 18  
    Za moich czasów w szkole nie śniło się o przetwornicach impulsowych .

odp:
    1. Bajki
    2.Bzdura

do zgrzewarki potrzebny mi jest 1 zwój
    tam jest 2x 7 zwoi na na prostownik dwudiodowy i daje 70V do spawania
  • #14 21524632
    SQ5AZP
    Poziom 34  
    >>21524610
    stalin2 napisał:
    Za moich czasów w szkole nie śniło się o przetwornicach impulsowych .

To musiałeś do dziwnej szkoły chodzić, bo w technikum Kasprzaka omawiano zasilacze o takiej budowie już w połowie lat 60-tych! A na początku 70-tych stosowano je powszechnie na kolei i tramwajach. (oświetlenie, nagłośnienie, łączność.

stalin2 napisał:
    moc jest zależna od rozkładu , opasania trafo zwojem , tak żeby feryt nie pękł

3x 700W trafo z mikrofali po 2 zwoje za mało mocy i nie poręczne . ciężkie.

tabliczka znamionowa chińskiej spawarki tyle prawdy powie co tusk

A od kiedy to zwojem opasuje się transformator, a nie kolumnę rdzenia? Przyczyną pekania materiałów spiekanych jest zazwyczaj grzanie w nierównomiernym stopniu i dlatego stosuje się pokładki tak żeby uzwojenia nie stykały sięz rdzeniem bezpośrednio.

A czy w p.2 twojej wypowiedzi mowa była o trafo impulsowym? Nawet nie potrafisz wykorzystać trzeciego zakresu pracy transformatora
  • #15 21524651
    stalin2
    Poziom 18  
    T.M.E. W Cieszynie

cyt. "A czy w p.2 twojej wypowiedzi mowa była o trafo impulsowym?"

Zakładam że spawarka z toroidalnym transformatorem ferrytowym działa jak przetwornica impulsowa na tranzystorach dwóch tranzystorach IGBT
    ze zmiennym wypełnieniem przy zwiększaniu mocy

jaki chcesz wykorzystywać trzeci zakres pracy transformatora ? - przemagnesowanie ?

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy schematu obwodów wyjściowych i kontroli prądu oraz napięcia w chińskiej spawarce IGBT MMA 20-300 A z transformatorem toroidalnym nawiniętym drutem aluminiowym w folii miedzianej, izolowanym taśmą kuponową. Użytkownik próbował zmniejszyć napięcie wyjściowe przez skrócenie uzwojenia wtórnego, co spowodowało cykliczne włączanie i wyłączanie urządzenia, prawdopodobnie z powodu aktywacji zabezpieczeń nadprądowych i pętli sprzężenia zwrotnego regulującej wypełnienie impulsów. Wskazano, że spawarki tego typu często bazują na układzie sterującym SG3525 lub jego wariantach, jednak schemat konkretnego modelu jest trudny do znalezienia.

Poruszono problem braku dławika wyjściowego, który jest istotny dla gromadzenia i przekazywania energii do łuku spawalniczego, a jego brak może powodować uszkodzenia tranzystorów kluczujących. Próby zastąpienia grubych aluminiowych przewodów wtórnego cienkimi miedzianymi drutami budzą wątpliwości co do wpływu na indukcyjność i działanie układu pomiarowego prądu. Wspomniano, że w spawarkach inwerterowych stosowany jest przekładnik prądowy na uzwojeniu pierwotnym do kontroli prądu podczas pracy.

Dyskutowano także o planach budowy lekkiej zgrzewarki inwerterowej z wykorzystaniem jednego zwoju na ferrytowym rdzeniu, zasilanej impulsowo przez triak BTA100, oraz o problemach z mocą i konstrukcją transformatora. Podkreślono, że moc i parametry transformatora zależą od liczby zwojów, ich układu oraz właściwego opasania rdzenia, a także od zabezpieczeń i charakterystyki układu sterującego. Wskazano, że spawarki niskobudżetowe mają ograniczenia konstrukcyjne i mogą nie posiadać wszystkich elementów typowych dla profesjonalnych urządzeń.

W dyskusji pojawiły się uwagi dotyczące technik nawijania transformatorów, wykorzystania trzeciego zakresu pracy transformatora oraz różnic między tradycyjnymi transformatorami a przetwornicami impulsowymi z tranzystorami IGBT. Poruszono także kwestie praktyczne dotyczące wymiany elementów i adaptacji spawarki do innych zastosowań, takich jak zgrzewarka punktowa.

Podsumowując, problemem jest brak dostępnego schematu konkretnego modelu spawarki, wpływ modyfikacji uzwojenia wtórnego na działanie układu sterującego i zabezpieczeń, a także wyzwania związane z budową i adaptacją transformatora toroidalnego do innych zastosowań spawalniczych i zgrzewczych.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA