logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak działa układ sieci IT? Zasady zasilania urządzeń jednofazowych i trójfazowych

swlz 28 Lut 2009 20:31 12671 8
REKLAMA
  • #1 6218624
    swlz
    Poziom 10  
    Ocena: 2
    Witam,

nie jestem elektrykiem (mam zamiar zostać) można by rzec że jeszcze raczkuje, stąd moje pytanie (mogą się wydać dla elektryków głupie)

1. W jaki sposób urządzenia w układzie IT oddają prąd elektryczny do elektrowni ;) , chodzi o to ,że brak tam przewodu N , jak urządzenia trójfazowe mogą działać bez różnicy potencjałów, czy można za pomocą sieci IT zasilać urządzenia jednofazowe , jeśli tak , to jak?
    Z schematu sieci IT czytam że *cześć przewodząca dostępna* jest uziemione PE (NIE PEN) i że nie jest to *część czynna*.

2. (najgłupsze) prąd trójfazowy 3 x faza (220V) = 400 v - jak to?

Proszę o łopatologiczną odpowiedź ekspertów .
  • REKLAMA
  • #2 6218738
    Krzyś33
    Poziom 25  
    Ocena: 104
    Wiesz chodzi w tym wszystkim o przesunięcia fazowe między napięciami (i równiez prądami) ale nie jest to tak łatwo wytłumaczyc w kilku słowach i skoro chcesz być elektrykiem (dobrym) to najlepiej poczytaj o tym w odpowiedniej literaturze.Pozdrawiam i życzę powodzenia
  • #3 6218751
    arusm
    Poziom 13  
    Ocena: 6
    add. 2
    napięcie na jednej fazie to 230V i jest to napięcie pomiędzy przewodem fazowym a N, natomiast napięcie między fazowe jest to napięcie pomiędzy poszczególnymi fazami, które są przesunięte między sobą w fazie o 120st.
    400V=230*√3
  • REKLAMA
  • #4 6218824
    swlz
    Poziom 10  
    arusm - rozwinąłem twój post literaturze technicznej i już wiem w którym kościele biją .... dzwony

dzięki
  • REKLAMA
  • #5 6221854
    miru81
    Poziom 10  
    Witam

Prąd płynie do elektrowni (transformatora) poprzez przewody fazowe, zmienia kierunek wraz z czestotliwoscia. W tym samym czasie przez L1 plynie do odbiornika a przez L2 do elektrowni (transformatora). Musisz przeanalizowac sinusoidy, to łatwiej zrozumiesz. W IT występuje róznica potencjałów tak samo jak w innych układach. np pomiędzy poszczególnymi fazami.
    pozdro miru
  • REKLAMA
  • #6 6222371
    swlz
    Poziom 10  
    Już coś tam rozumiem, w Norwegi (pracowałem tam przy prądzie) mają w domach układ IT, podobno bezpieczny , zastanawiam się czy w takim układzie jaki mam w domu TN-C , 3 fazy i jeżeli podłącze np. żarówkę do dwóch faz to się zapali, wg. mnie nie bo transformator nie jest w systemie IT.

Jak działa układ sieci IT? Zasady zasilania urządzeń jednofazowych i trójfazowych
  • #7 6222448
    Krzyś33
    Poziom 25  
    Ocena: 104
    Jeżeli tak podłączysz to się przepali ponieważ otrzyma 400V. pozdrawiam
  • #8 6223888
    swlz
    Poziom 10  
    Pomęczę jeszcze trochę

Na Wiki znalazłem coś takiego:

Cytat:
    Jeśli chodzi o układ sieciowy TN-C, w którym nie ma osobnego przewodu ochronnego PE, tylko wspólny przewód ochronno-neutralny PEN, to norma PN-IEC 60364-5-53:1999 pkt 531.2.1.5 mówi: Zastosowanie urządzenia ochronnego różnicowoprądowego włączonego w obwody, niemające przewodu ochronnego, nie może być uznane za skuteczny środek ochrony przed dotykiem pośrednim, nawet w przypadku, gdy znamionowy różnicowy prąd zadziałania nie przekracza 30 mA.

Czy odnosi się to również do Sieci TN-C-S która to wywodzi się z TN-C ?
  • #9 6223933
    Akrzy74
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 1502
    Odpowiedź brzmi- Nie

Wszystko zostało wyjaśnione, więc temat zamykam.

Podsumowanie tematu

✨ Układ sieci IT charakteryzuje się brakiem przewodu neutralnego (N) oraz uziemieniem części przewodzącej dostępnej (PE, nie PEN), co wpływa na sposób zasilania urządzeń jednofazowych i trójfazowych. Prąd w układzie IT płynie przez przewody fazowe, a różnica potencjałów występuje między poszczególnymi fazami, które są przesunięte fazowo o 120°. Napięcie międzyfazowe wynosi około 400 V i jest obliczane jako 230 V (napięcie fazowe) pomnożone przez pierwiastek z 3. Urządzenia trójfazowe działają dzięki przesunięciom fazowym, a w sieci IT możliwe jest zasilanie urządzeń jednofazowych, jednak bez przewodu neutralnego ich podłączenie wymaga odpowiedniego uziemienia i zrozumienia różnic potencjałów. W sieciach TN-C i TN-C-S, które różnią się od IT, podłączenie urządzenia między dwie fazy skutkuje napięciem 400 V, co może spowodować przepalenie urządzenia. Sieć IT jest stosowana m.in. w Norwegii ze względu na zwiększone bezpieczeństwo. Temat różnic między układami IT a TN-C-S został wyjaśniony i zamknięty.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA