logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak obliczyć kondensator do kompensacji mocy biernej dla 15 świetlówek 58W?

Awdek 03 Mar 2009 20:43 23069 17
REKLAMA
  • #1 6232153
    Awdek
    Poziom 11  
    Ocena: 11
    Witajcie
    Mam pewien problem i proszę was o pomoc.
    a mianowicie potrzebuje aby mi ktoś obliczył kondensator
    do kompensacji mocy biernej. Jest to kaseton który składa się z
    15 świetlówek 58W a cos fi dławika wynosi 0,49.
  • REKLAMA
  • #2 6232378
    Rzuuf
    Poziom 43  
    Ocena: 1699
    Witam!
    Regułą jest, że oprawa świetlówkowa ma już wbudowany kondensator dla kompensacji mocy biernej, więc - niezależnie od cos fi dławika, cała oprawa ma cos fi zbliżony do 1.
    Oprawy ze statecznikami elektronicznymi wcale nie obciążają sieci mocą bierną, więc dla nich żadna kompensacja cosinusa nie jest potrzebna.
    Jeżeli jednak ten cały kaseton nie był wyposażony w "legalne" oprawy, to całość można skompensować 1 kondensatorem o pojemności ok. 41uF. Kondensator MUSI być przewidziany na napięcie ZMIENNE 250V.
    Możesz również zastosować 3 kondensatory 14uF połączone równolegle, takie:
    http://www.bazarek.pl/search.php/fraza,Kondensator+rozruchowy/ - po 9.- zł.
  • #3 6232566
    Awdek
    Poziom 11  
    Witam!!!!

A możesz mi napisać jak to obliczyłeś 41uF

Dodano po 55 [minuty]:

ze przy statecznikach elektronicznych nie trzeba robic kompensacji to ja wiem gdyż własnie owe stateczniki mają cos o,96 no ale niestety są to drogie stateczniki w porównaniu z magnetykami ale nie oto chodzi a chodzi oto jak policzyłeś te 41uF wiem jak policzyć wszystkie wzory ale własnie nie wiem jak się liczy ten kondesator
    JESZCZE RAZ PROSZĘ O POMOC
  • #4 6233226
    Rzuuf
    Poziom 43  
    Hmmmm, dopadła mnie wątpliwość.
    Czy ten cos fi=0,49 to dotyczy tylko statecznika, czy CAŁEJ oprawy (świetlówka + statecznik)?
    Bo jeśli dotyczy "kompletu", to wynik mojego obliczenia jest błędny.
    Inna rzecz, że taka wartość cos fi wydaje mi się stanowczo za mała, jak dla układu statecznik - świetlówka, a za duża jak dla samego statecznika!

Znalazłem tabelę wartości kondensatorów w zależności od mocy świetlówki i widzę, że moje obliczenie było z błędem.
    Tu masz link:
    http://www.warlight.pl/karta.php?ID_KARTA=47&ID_kat=18&ID_podkat=55
  • REKLAMA
  • #6 6239319
    Rzuuf
    Poziom 43  
    Jeżeli ten cos(fi) dotyczy tylko statecznika, to ten statecznik jest BARDZO stratny: prawie połowa przepływającej mocy to są straty!
    "Idealny" statecznik powinien mieć cos(fi) równy ZERO, ale ponieważ ideałów nie ma w przyrodzie (za wyjatkien kobiet), więc wartość cos(fi) równa np. 0,2 oznaczała by, że 20% przepływającej mocy zamienia się w nim na ciepło.
    Nie będę powtarzał obliczeń z niepewnymi założeniami (jaka wartość prądu? jaki spadek napięcia na lampie?), myślę, że link, który Ci podałem wyżej, wystarczająco rozwiązuje Twój problem.
  • REKLAMA
  • #7 6240061
    Awdek
    Poziom 11  
    Witaj!!!
    chyba nie masz racji ponieważ cos fi sie podnosi blizej jedynki tak jak to jest przy statecznikach elektronicznych jest tam cos fi 0,96
    magnetyki własnie mają to do siebie ze cos fi jest poniżej 0,50 i trzeba podniesć ten cos kondensatorem
  • #8 6240212
    Rzuuf
    Poziom 43  
    "Czysty" element bierny (obojętnie: indukcyjny lub pojemnościowy) ma cos(fi)=0 (ZERO), jeżeli jest elementem bezstratnym, wtedy cała pobrana w jednej połówce sinusoidy energia - "wraca" do sieci w drugiej połówce. Gdyby element był stratny, to część energii została by pobrana i przetworzona - np. na ciepło.
    Cos(fi)=1 jest dla elementów, gdzie cała pobrana energia została na coś przetworzona i "nie wraca" do sieci NIC.
    W statecznikach elektronicznych ten cos(fi)=0,98 wynika z zastosowanych elementów PRZECIWZAKŁÓCENIOWYCH, które są przed prostownikiem. Prostownik nie pozwala na "cofanie się" energii. Bez tych elemetów - to jest dławik i kondensator - cos(fi) statecznika elektronicznego jest 1.
    Sens kompensacji cosinusa jest w tym, że zbędne obciążenie przewodów (i spadki napięcia na nich!) są tym wieksze, im niższy cos(fi). Przy cos(fi)=0,5 płynie w sieci 2 razy wiekszy prąd, niż potrzebny dla wykonania pracy (lub przetworzenia na ciepło i światło). Licznik jednak zlicza energię czynną, a więc tylko tą, która "pracuje".

Jako ciekawostka: cos(fi) kondensatorów używanych do kompensacji cosinusa jest poniżej 0,02! Po prostu, takie kondensatory są elementami bardzo MAŁO STRATNYMI.
  • #10 6240915
    Rzuuf
    Poziom 43  
    Tak wynika z tabelki.
    Nie znajduję uzasadnienia, dla jej podważenia.

Znalazłem też źródło mojego błędu: przyjąłem, że spadek napięcia na świetlówce jest 115V, a w rzeczywistości jest ok. 90V, i nie pomnożyłem przez Pi (pośpiech?). Po powtórnym przeliczeniu wynik jest zbieżny (101uF)
  • #11 6240961
    czesiu
    Poziom 38  
    Ocena: 827
    Jeżeli przyjąć że cos(fi) dotyczy całej oprawy to mi z obliczeń wyszło koło 95uf. Ale jeżeli tylko dławika, to wtedy połowę mniej. Może ktoś ma taką świetlówkę i zerknie.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #15 6241448
    czesiu
    Poziom 38  
    Ocena: 827
    Awdek napisał:
    A co powiesz o tym wzorze
    c= p*(tg1-tg2)/w*u^2

Dodano po 14 [minuty]:

znalazłem go na internecie

Wzór jak najbardziej prawidłowy, tylko zapis powinien wyglądać tak:
    c= p*(tg1-tg2)/(w*u^2)
  • #17 7234428
    artura2
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    No mikro to 10^-6 wiec tak to ten kondensator 77uF....A jeśli chodzi o tg1 to pewnie 1 , p to moc ale w????Chyba że p to pi ,w to moc , u to napięcie...to odnosnie
    Awdek napisał:
    A co powiesz o tym wzorze
    c= p*(tg1-tg2)/w*u^2

znalazłem go na internecie
  • #18 7234724
    Wirone
    Poziom 1  
    Jeśli chodzi o dobór elementów do kompensacji mocy biernej to kiedyś, już jakiś czas temu, korzystałem z tych materiałów, może coś się przyda..
    Załączniki:
    • Dobór filtrów (Piróg).pdf (1.51 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Dobór filtrów.jpg (255.17 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy obliczenia wartości kondensatora do kompensacji mocy biernej dla kasetonu z 15 świetlówkami o mocy 58W każda, gdzie cos φ dławika wynosi 0,49. Wskazano, że oprawy świetlówkowe zwykle mają wbudowaną kompensację mocy biernej, a stateczniki elektroniczne cechują się cos φ bliskim 1, więc dla nich kompensacja nie jest potrzebna. W przypadku stateczników magnetycznych o cos φ około 0,5 kompensacja jest wskazana. Podano, że dla całego kasetonu potrzebny jest kondensator o pojemności około 100-105 µF, co potwierdzają tabele doboru kondensatorów w zależności od mocy świetlówek. Wzór na pojemność kondensatora do kompensacji to c = P * (tg φ1 - tg φ2) / (ω * U²), gdzie P to moc czynna, tg φ1 i tg φ2 to tangensy kąta fazowego przed i po kompensacji, ω to pulsacja sieci, a U to napięcie. Dyskutowano również o interpretacji wartości cos φ i jej wpływie na straty w stateczniku. Kondensator powinien być przystosowany do napięcia zmiennego 250V. Podano przykładowe rozwiązania z kondensatorami połączonymi równolegle oraz linki do tabel i wzorów pomocniczych.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA