logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Problem z wyborem technikum. [ kończe gimnazjumm ]

!urban! 03 Mar 2009 21:35 8071 18
  • #1 6232484
    !urban!
    Poziom 17  
    Ocena: 27
    Witam! Niedługo podchodzę do jednego z najtrudniejszych i najważniejszych wyborów w moim życiu. Wybór szkoły po gimnazjum. Jestem za technikum ponieważ liceum jakoś mnie nie kręci i mam umysł ścisły. Teraz nie wiem do jakiego technikum iść. Mieszkam w Łodzi ( woj. łódzkie ) może polecicie jakieś szkoły. Myślałem na razie nad mechatronikiem ( ale wydaje mi się to głupim pomysłem ) , t. elektronik, do gastronomika, t. informatyk. Może mechanik ale nie rajcuje mnie perspektywa mazania się w smarze. Może ktoś poda plusy i minusy kierunków.
  • #2 6232558
    mr.Sławek
    Poziom 32  
    Ocena: 207
    Idz tam gzie jest twoja pasja.
  • #3 6232573
    !urban!
    Poziom 17  
    Tu jest problem. Bo jak bym chciał chodzić gdzie jest moja pasja to bym poszedł do samochodówki, elektronika informatyka i może przy okazji zachaczył o mechatronika.
  • #4 6232682
    Electrical
    Red. Komputery FAQ
    Ocena: 51
    Jak sobie wyobrażasz pomoc w wyborze kierunku?
    Może jakaś wyliczanka?
    I tak wybierzesz tam gdzie najbardziej chcesz iść ;-)
    Nie można ze wszystkiego być bardzo dobrym.... chyba, wybierz kierunek na którym czujesz się pewnie.
  • #5 6232720
    !urban!
    Poziom 17  
    Dobra z innej beczki. Opłacalność zawodów to tych szkołach. Zarobki miejsca pracy itp. Rozglądałem się trochę ale nie mogę do końca zrozumieć czym zajmuje sie mechatronik.
  • #6 6232749
    Electrical
    Red. Komputery FAQ
    Ocena: 51
    Moim zdaniem dla informatyka praca zawsze będzie. Elektronik, elektryk chyba też... w końcu potrzeba specjalistów ;-) (mam taką nadzieje bo to właśnie mój kierunek)
  • #7 6233175
    MacGyver.
    Poziom 21  
    Ocena: 29
    Mechatronika se daruj. Kilkanaście tematów niżej w tym dziale napisałem gdzieś swoje wywody.
  • #8 6233687
    ADI-mistrzu
    Poziom 30  
    Ocena: 308
    To zależy jedynie od Ciebie, jeśli uważasz że interesuje cię informatyka, mechanika i elektronika i byś chętnie się czegoś nauczył o tym, to możesz iść do mechatronika.
    Jeśli coś odpada, to daruj sobie, wykruszając jeden z tych kierunków robisz sobie problemy, w późniejszych latach wykorzystuje się wszystkie dziedziny i jeśli nie masz minimalnej wiedzy w jednej z nich to musisz nadrabiać.

Jest to kierunek bardzo zbliżony do robotyki, budowaniem maszyn, automatyzacją. Kierunek ciekawy, ale owszem wymaga trochę wysiłku i samozorganizowania.

A opłacalność jest proporcjonalna do tego czego się nauczyłeś. To że skończysz technikum jakieś tam, nie znaczy że od razu Cię będą rozchwytywać, daje Ci to stopień mniej do sukcesu.
    To warsztatu wezmą Cię pewnie od ręki, ale gdzie indziej pójdziesz na okres próbny i jak się nie sprawdzisz to to nie przedłużą z Tobą umowy.

Ja jestem w 4 klasie technikum i mam prace w domu, projektuje strony i jakieś układy elektroniczny dla ludzi i nie dlatego że jestem w takim technikum, a dlatego że ktoś kiedyś powiedział klientowi że się tym interesuje i mogę mu pomóc. Wykonałem dla niego urządzenie (był to miernik poziomu płynów) i teraz jestem polecany i mam zamówienia.

Wszystko do Ciebie zależy, zastanów się co Cię tak naprawdę interesuje i czy będziesz potrafił poświęcić na to czas.

Pozdrawiam
  • #9 6234322
    Stary1952
    Poziom 32  
    Ocena: 242
    !urban! napisał:
    Tu jest problem. Bo jak bym chciał chodzić gdzie jest moja pasja to bym poszedł do samochodówki, elektronika informatyka i może przy okazji zachaczył o mechatronika.

Witam .
    Sam sobie odpowiedziałeś , współczesne samochody są " nafaszerowane " elektroniką i nie da się ich już naprawiać za pomocą młotka . Tylko głęboka wiedza w dziedzinie elektroniki , oraz umiejętność obsługi skomplikowanych testerów analizatorów itp itd umożliwia ewentualną naprawę czy diagnozę samochodu . Czasy domorosłych naprawiaczy samochodów powoli się kończą . :D
  • #10 6235717
    !urban!
    Poziom 17  
    Może znów z innej beczki. Samochodówka odpada. Nie chce stać na warsztacie. Możliwe zawody po t. elektroniczym, infromatycznym i mechatroniczynym.

Technikum elektroniczne :

serwis RTV ?

Technik infromatyczny czy jakos tak :

Robienie stronek internetowych jakies bazy danych itp?

Mechatronik :

Nie wiem jaką robote może sobie taki ktoś znaleźć.

Jeżeli o czymś zapomniałem z info. i elektro. to podajcie jeszcze bo pisałem w pośpiechu posta.
  • #11 6236025
    ADI-mistrzu
    Poziom 30  
    Po mechatroniku możesz programować urządzenia sterowanie numerycznie (czyli tokarki, frezarki itp. CNC), możesz pracować w "automatyzacji procesów przemysłowych", czyli np. projektować urządzenia do wytwarzania np. poszczególnych części (ale to już raczej po studiach). Możesz konserwować takie maszyny, programować je. Ogółem to co się rusza i jest maszyną należy do Twojej dziedziny.

Po informatyku możesz zostać także przecież programistą, zarządzać bazami danych itd.

Po elektroniku ? W sumie to i mi ciężko odpowiedzieć, sama z siebie to trochę wąski zakres w dzisiejszych czasach, ale jak dołożyć informatykę to już wchodzisz w świat mikroprocesorów i masz ładne pole do popisu (np. układy sterowania).

Możesz tez iść do Fabryki Samochodów Osobowych i produkować samochody, naciskając 2 przyciski i przekładając blachę z prasy do prasy i także będziesz miał styczność z samochodami, ale to chyba nie to :D
  • #12 6236456
    MasterYoda
    Poziom 1  
    Ja wybrałem mechatronike, z kilku powodów:

1. informatyków jest już pełno
    2. elektroników również
    3. interesuje mnie informatyka elektronika i mechanika
    4. chce mieć dobrze opłacaną prace

musisz wziąć pod uwagę to, że trzeba bardzo uważać na lekcjach chyba że chcesz to nadrabiać. Jeśli nie interesuje cię któraś z dziedzin wymienionych w punkcie trzeci, to sobie to daruj. Jestem w klasie pierwszej i właśnie kończymy elektrykę i zaczynamy elektronikę (na to właśnie czekałem). Jenydym mankamentem jest to (przynajmniej u mnie w szkole) że jest bardzo mało praktyk :( ale jest możliwość wyjzdu (w 4 klasie:/) do Niemiec (siemens) albo Irlandii czy Anglii za darmo dla 10-ciu najlepszych uczniów z klasy.
  • #13 6236778
    !urban!
    Poziom 17  
    Mechatronika wydaje się ciekawa ale moim zdaniem czy jak jest się specjalistą od 4 rzeczy to czy nie jest się specem od wszystkiego i od niczego bo to tak dziwnie mieć tyle połączonych ze sobą dziedzin? Mechatronika wszyscy chwalą ale się zastanawiam czy nie będzie tak że dużo będzie mechatroników i czy nie będzie problemów z robotą.

Przepraszam jeżeli się powtarzam i głupoty gadam ale jestem bardzo ze stresowany bo chce dobrze wybrać i mieć dobrą przyszłość.
  • #14 6237012
    ADI-mistrzu
    Poziom 30  
    My możemy Ci tylko napisać co jak mniej więcej wygląda na kierunkach i po nich, decyzje sam podejmujesz.
    No niby się mówi tak, no ale automatyk jakie ma inne wyjście ?

Czy dużo będzie mechatroników ? Na początku były 2 klasy mechatroniczne po 35 osób, po 4 latach została jedna połączona klasa z 30 osobami :D

Już trochę wiesz o tym i moim zdaniem to by Ci wystarczyło, chyba że masz jakieś konkretne pytania.
  • #15 6237189
    MacGyver.
    Poziom 21  
    Ja nie polecam bo jest bajzel, materiału od groma - przebija chyba wszystkie inne kierunki techników w PL, egzaminy są na zbyt zawyżonym poziomie, no i świeży kierunek oraz nauczyciele nie wiedzą od której strony brać się za to.
  • #16 6237246
    !urban!
    Poziom 17  
    Jutro poszukam ofert pracy dla mechatroników informatyków itp. bo może się okazać że będzie większy wybór stanowisk w jednej branży niż w drugiej.
  • #17 6237423
    mat_ed
    Poziom 43  
    Ocena: 268
    Cytat:

Robienie stronek internetowych jakies bazy danych itp?

Trudno nazwać kogoś po skończonym technikum Informatykiem - to tak na marginesie.
    Co do tych stronek. Zrobił już kolega jakąś ? Czuje się kolega w tym temacie ? Podobnie jeśli chodzi o bazy danych itp.
    Oczywiście nie licz na to,że w technikum (kierunek informatyka) nauczysz się projektować świetne strony czy bazy danych. Max to opanujesz pakiet MS Office.

Wybieranie kierunku, sugerując się tylko płacą jest IMO bez sensu.
    W 80% i tak po skończeniu szkoły będziesz pracował w innym zawodzie.

Krew mnie zalewa jak widzę takie tematy.
    Co się dzieje z tą dzisiejszą "młodzieżą" :(
  • #18 6237499
    MacGyver.
    Poziom 21  
    Stanowczo większy biznes w życiu zrobi się działając sobie prywatnie na rękę a nie tylko machając papierkiem w ręku z tytułem technika informatyka potrafiącego obsługiwać tylko Worda (niestety taka prawda). Polskie szkolnictwo niewiele w nauce zawodu wnosi i tyle.

Najpierw musisz wypracować sobie renomę od najmłodszych lat choćby latając po sąsiadach i naprawiając wszelkie usterki. Później taka zwykła znajomość choćby wiejska może się łatwiej rozkręcić poza jej granicę. Można założyć firmę jakby ktoś miałby się uczepić i biznes na większą skalę.

Szczerze to ja technikum traktuję jako naukę u boku i byleby przebrnąć przez egzaminy bo tak na prawdę jeśli chcesz gdzieś się zatrudnić i mieć wypłatę netto powyżej 2200zł musiałbyś mieć wtyki. Pracodawcy to dziś jedne wielkie cwaniaki. Przytoczę Wam wypowiedź nie tak dawną i prawdziwą: mój wujek rozmawiał sobie z szefową okolicznej firmy, która się żaliła że pracownicy takie lenie, narzekają, mruczą że niezbyt się opłaca. Jednak prawdziwy showtime był po zadaniu pytania "a czy pracodawca wyżyłby bez problemu na pensji takiej jaką ma pracownik?". Chyba nie muszę opisywać bełkotu jaki zaczął się po tym "ano nie da się bo rachunki drogie, jedzenie też w górę...".

Taka Polska cwana...
  • #19 6240749
    !urban!
    Poziom 17  
    [quote="mat_ed"]
    Cytat:

Krew mnie zalewa jak widzę takie tematy.
    Co się dzieje z tą dzisiejszą "młodzieżą" :(

Bardzo przepraszam. Po prostu szukałem porady bo nie chce źle wybrać. Chyba się zdecyduje na mechatronika temat można zamknąć.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy wyboru technikum po gimnazjum, z uwzględnieniem kierunków takich jak mechatronika, technik elektronik, technik informatyk oraz mechanik. Uczestnicy podkreślają, że wybór powinien opierać się na zainteresowaniach i predyspozycjach, zwłaszcza w dziedzinach ścisłych. Mechatronika łączy elementy mechaniki, elektroniki i informatyki, co wymaga szerokiej wiedzy i samodyscypliny, a jej absolwenci mogą zajmować się programowaniem maszyn CNC, automatyzacją procesów przemysłowych oraz konserwacją urządzeń. Jednakże kierunek ten jest nowy, materiał jest obszerny, a poziom egzaminów wysoki, co może stanowić wyzwanie. Technik informatyk to przede wszystkim podstawy obsługi komputerów, tworzenie prostych stron internetowych i zarządzanie bazami danych, choć nie gwarantuje zaawansowanych umiejętności programistycznych. Technik elektronik ma węższy zakres, ale w połączeniu z informatyką otwiera możliwości pracy z mikroprocesorami i układami sterowania. Praca po tych kierunkach jest możliwa w serwisach RTV, firmach przemysłowych, a także w branży motoryzacyjnej, gdzie elektronika odgrywa coraz większą rolę. Wskazano, że rynek pracy wymaga praktycznych umiejętności i doświadczenia, a sam dyplom technika nie gwarantuje wysokich zarobków bez dodatkowego zaangażowania i renomy. Ostatecznie autor zdecydował się na mechatronikę, doceniając jej interdyscyplinarny charakter i perspektywy rozwoju.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA