logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

eagle, zworki, ścieżki, punkty pytanie o ustawienia

maciejsekula 17 Kwi 2004 19:52 6073 9
REKLAMA
  • #1 599386
    maciejsekula
    Poziom 10  
    MAm pytanie :
    jak zrobić aby program zaprojektwał mi układ z wstawionymi zworkami
    twz co trzeba zrobić i jak ustawić?
    2 mam jeszcze jedno jak zrobic aby można pużniej zmienić grubośc ściężki
    3. Co trzeba zrobic aby na płytce była niejce (punkt) dla zasilania wziete z biblioteki support1
  • REKLAMA
  • #2 599505
    elektryk
    Poziom 42  
    Ocena: 241
    maciejsekula napisał:
    jak zrobić aby program zaprojektwał mi układ z wstawionymi zworkami
    twz co trzeba zrobić i jak ustawić?
    Ja robiłem to przyjmując że jedna z warstw to miedź a druga zworki, tak rysując ścieżki aby tych z drugiej warstwy było jak najmniej.
    maciejsekula napisał:
    2 mam jeszcze jedno jak zrobic aby można pużniej zmienić grubośc ściężki
    Przycisk na pasku Change->Widtch-> wybrać rozmiar a nastąpnie kliknąć na wybraną ścieżke.
    maciejsekula napisał:
    3. Co trzeba zrobic aby na płytce była niejce (punkt) dla zasilania wziete z biblioteki support1
    Umieścić elementu typu złącze albo punkt lutowniczy na schemacie.
  • REKLAMA
  • #3 599571
    maciejsekula
    Poziom 10  
    MAM prośbę do kolegi "elektryka" aby mi powiedział gdzie ijak mam to zmienić
  • REKLAMA
  • #4 599609
    ACULA
    Poziom 34  
    Ocena: 114
    1) niemożliwe w żadnym znanym programie, ewentualnie jak pisze Elektryk, ustawić autoruter na 2-3 warstwy z których jedna jest zworkami, trzeba ustawić wysokie koszty dla tej warstwy aby było jak najmniej
    2) ściągnąć opis i doczytać o przycisku z symbolem klucza ( w końcu to 500kB)
    3)wziąć element i przenieść go na schemat, sam symbol zasilania to nie element np typu pin czy pad, który należy umieścić na schemacie
  • #5 958008
    JarekDex
    Poziom 14  
    Ocena: 6
    Czy w EAGLE'u robiąc płytkę na podstawie schematu ideowego da się wstawić zworkę , ale nie informując o tym schematu ideowego. Bo przecież można bez żadnych problemów wstawić "Holes" (miejsce na śrubę mocującą płytkę) i EAGLE się nie żuca.
  • #6 958081
    ACULA
    Poziom 34  
    Nie rozumiem. Nie wiem jak inni, ale większość chyba rysuje ścieżkę potem w miejscu otworu zworki przechodzi na kolejną warstwę rysuje zworkę, wraca na poprzednią wartwę.
  • #7 958121
    JarekDex
    Poziom 14  
    Chodzi mi o to że trzeba wstawić najpierw zworkę do schematu ideowego żeby pojawiła się w schemacie montarzowym. Tylko to jest bez sensu, po co ma figurować zworka w schemanie ideowym? I tu moje pytanie czy da się wstawić tą zworkę bezpośrednio w schemat montarzowy, bo jak tak robie to mi EAGLE protestuje.
  • REKLAMA
  • #8 958137
    ACULA
    Poziom 34  
    a zrobiłeś sobie element-zworka??
    Po co? zrób ścieżkę na innej warstwie, wtedy eagle traktuje to jako zworkę i nie woła ,że niepołączone. Na wydrukach wychodzą otworki do zworek, na innych wydrukach zworki, na jeszcze innych to i to.

Jeżeli stworzyłeś element "zworka" to KAŻDY element mający połaczenie musi być na schemacie.
    Tak jak chcesz to żaden program nie robi.
  • #9 1313702
    zworys
    Poziom 39  
    Ocena: 573
    Potraktuj rezystor jako zworkę (w fabrycznych konstrukcjach są rezystory o 0 rezystancji a faktycznie są to zworki). Można sobie opisać ten rezystor w charakterystyczny sposób żeby się nie mylił i po problemie.
  • #10 1314968
    JarekDex
    Poziom 14  
    Poradziłem sobie już z tym problemem. Stosuje górną warstwę ścieżek jako zworkę. Wydaje mi się że jest to najlepsza metoda, przynajmniej jak dla mnie. Ale dzięki. :-)

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy sposobów projektowania płytek PCB w programie EAGLE z wykorzystaniem zworków, zmiany grubości ścieżek oraz umieszczania punktów zasilania z biblioteki. W celu wstawienia zworki zaleca się traktowanie jednej z warstw jako warstwy zworkowej, rysowanie ścieżek na tej warstwie oraz minimalizowanie ich ilości poprzez ustawienie wysokich kosztów autorutera dla tej warstwy. Zworki można realizować poprzez ścieżki na innej warstwie, co pozwala uniknąć konieczności umieszczania ich w schemacie ideowym, gdyż program wymaga, aby każdy element na schemacie miał połączenia. Alternatywnie można potraktować zworkę jako rezystor o zerowej rezystancji z odpowiednią nazwą. Zmiana grubości ścieżek odbywa się przez wybranie odpowiedniej opcji w menu Change -> Width i kliknięcie na ścieżkę. Aby na płytce pojawił się punkt zasilania z biblioteki (np. support1), należy umieścić odpowiedni element typu złącze lub punkt lutowniczy na schemacie, ponieważ sam symbol zasilania nie jest elementem fizycznym. Ostatecznie najlepszą praktyką jest stosowanie górnej warstwy ścieżek jako warstwy zworkowej.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA