logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Zamiennik dla Tonsil GDM 12/60 z lepszym zawieszeniem, SPL >90dB, 1000-6000Hz

Ścibioor 29 10 Mar 2009 19:22 6039 29
REKLAMA
  • #1 6263562
    Ścibioor 29
    Poziom 17  
    Ocena: 16
    Witam.

Potrzebuje dobrać do zestawu 3-way głośnik średniotonowy.

Potrzebuje coś takiego:
    - średnica około 12cm
    - SPL powyżej 90db
    - pasmo jakie potrzebuje to 1000- 6000Hz

Najlepszym dla mnie rozwiązaniem jest Tonsil GDM 12/60 lecz ma on zawieszenie piankowe, za którym nie przepadam.
    Czy taki głosnik http://www.stx.pl/index.php?vMenu=2&vMenuItem=1&vSubPage=553&vItemDB=itemdb nadawałby się jako zamiennik tego Tonsila?

Jeśli nie to czy jest coś podobnego w tym przedziale cenowym?

Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 6263892
    Maciek Góźdź
    Poziom 18  
    Ocena: 12
    Wstaw tego tonsila. teraz są wytrzymalsze zawieszenia piankowe niż kiedyś, a poza tym guma tez ma swoja wytrzymałość i sie niszczy, jak zależy ci na wytrzymałości to najlepiej coś na sztywnym zawieszeniu, ale ten tonsil naprawdę wytrzyma długo.
  • #3 6264247
    Ścibioor 29
    Poziom 17  
    Na aukcjach alle... widziałem kilka takich regenerowanych tonsili lecz na gumowym zawieszeniu. Czy taka zmiana znacznie wpływa na brzmienie tego głośnika? jest sens kupować takie wynalazki?
  • Pomocny post
    #4 6264281
    Bubles
    Poziom 12  
    Ocena: 2
    Oryginalnie jest pianka, prawda? Zamieniając na gumę zmienią się właściwości głośnika...

Co do odpowiedzi na Twoje pytanie, nie ma sensu kupować takich wynalazków.

Kup piankowego, znajdź oryginał albo daruj Sobie...
  • #5 6264288
    Maciek Góźdź
    Poziom 18  
    Ocena: 12
    Jak ma nie oryginalną membranę to lepiej nie kupuj.
  • REKLAMA
  • #6 6264365
    Bubles
    Poziom 12  
    Maciek Góźdź napisał:
    Jak ma nie oryginalną membranę to lepiej nie kupuj.

Membrana nie oryginalna, zawieszenie guma, cewka kręcona ręcznie :P Jedyne co oryginalne to kosz... (Alledrogo rządzi)

Tak nawiasem, te kolumny do których Ci potrzebny GDM to co to? DIY? Czy jakieś Tonsile? Bo ciężkawo się domyślić po pierwszym poście... ^^
  • #7 6265273
    Reymar.T
    Poziom 13  
    Ocena: 1
    Możesz spokojnie zamiast Tonsila zamontować stxaGDM 12-60-8. Kilka razy zmieniałem w Altusach 110 te średnie. STX gra lepiej od tonsila nawet bez ruszania zwrotnicy.
    Miałem problem z jednym klientem z altonami 80, który kręcił nosem, że kopułka jest niesrebrna ale po porównaniu do drugiej sprawnej sztuki tonsila nie miał już zastrzeżeń co do jej wyglądu i zdecydował się na głośniki STXa. Po kilku tygodniach zmienił również gdn y na STXy.
  • #8 6265819
    Ścibioor 29
    Poziom 17  
    Witam.

Głośniczek jest mi potrzebny do DIY ale podobnych do Altusów 110 (te same głosniki co oryginalnie lecz niemam jeszcze GDMa). Zwrotnica oryginalna z altusów.

Widzę dwie sprzeczne odpowiedzi :(
    Z jednej strony piszą, że STX jest do niczego w porównaniu z Tonsilem a z drugiej, że można śmiało go montować.
    Wypowiedz Reymar.T daje nadzieję, że ten STX będzie do zaakceptowania, lecz inni pisza inaczej.
    Czy Reymar.T myli sie co do tego STXa?
  • #9 6265848
    Bubles
    Poziom 12  
    No cóż. Porównując noty obu głośników (Ten STX i GDM 12/60) Wydają się być bardzo podobne.

Tyle że ja się przyzwyczaiłem że Tonsil zawsze podaje prawdziwe dane swoich głośników ^^. Więc jemu ufam. Nie zawyża wyników jak to ma miejsce u 'niektórych' producentów. Nie jestem pewien jak to jest z STX, nie będę ocieniał książki po okładce. Choć czytałem dużo opinii że STX jest git...

Skoro to DIY to spróbuj wstawić tego STX. Zawsze jak będziesz przy kasie możesz spróbować włożyć co innego =].
  • #10 6267472
    Ścibioor 29
    Poziom 17  
    Reymar.T napisał:
    Możesz spokojnie zamiast Tonsila zamontować stxaGDM 12-60-8. Kilka razy zmieniałem w Altusach 110 te średnie. STX gra lepiej od tonsila nawet bez ruszania zwrotnicy.

A jak przedstawia sie sprawa ich efektywności? Mi najbardziej zależy, aby miał spory SPL najlepiej koło 91db.
  • #11 6267547
    Bubles
    Poziom 12  
    Przecież kolega Reymar.T mówi o tym STX co podałeś link w pierwszym poście xD.

Jego SPL według tego co tam pisze wynosi 92db...
  • #12 6267648
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • Pomocny post
    #13 6270100
    Reymar.T
    Poziom 13  
    STX polecam bo sprawdzone w ALTUS 100 i ALTON 80.

Cytat:
    Kup NAJLEPIEJ tego Tonsila. Stx słyszałem, że w średnio tonowych mają wielką przepaść

Hmmm....
    A ja słyszałem, że Tonsil ma w średniotonowych wielkąprzepaść i na dodatek bagno u podłoża.:|

Słyszałem jeszcze wiele innych. Tylko pozostaje pytanie jak się mają fakty do plotek?
  • REKLAMA
  • #14 6282432
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • Pomocny post
    #15 6283077
    intervoice
    Poziom 13  
    GDM 12-60-8-SC STX jest o klasę lepszy od Tonsil GDM 12/60

To smutne ale prawdziwe:D
  • #16 6283115
    Samson4444
    Poziom 12  
    Ja również jestem za STX, grają znacznie lepjej i mam nadzieję, żę nie rozpadną się tak jak dotychczasowe Tonsile.
    A nie mogę zrozumieć tego, że STX jest tańszy jak pisałem wyżej i znacznie lepszy a ludzie nadal promują tu Tonsila, który jest sparciały po kilku latach. Wielu moich znajomych klenie te zawieszenia z gąbki Tonsila.
  • #17 6283209
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #18 6284701
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • Pomocny post
    #19 6284860
    Veyron13
    Poziom 2  
    Cytat:
    Rozpada się po paru latach? Bzdura.

U mnie rozpadła się po siedmiu latach w tych tonsilach GDM.

Cytat:
    I to jest błąd wszystkich forumowiczów. Kupują STX-y bo są tanie. I zachwalają. A w rzeczywistości nie są zadowoleni. (Tak było w moim przypadku:()

gtixxplosive

Dlaczego w chamski sposób piszesz, ze wszyscy?
    Kto dał Ci prawo do takiego stwierdzenia?

Ja jest zadowolony z głosników STX !!!
    I wara Ci od tego... chłopie.

Tak przyglądam się twoim wypowiedziom i uważam, że jesteś początkującym amatorem w tej dziedzinie bo wynika to z wpisów i tematów jakie założyłeś.

Bezpodstawne obrażanie tu STX tak naprawdę określa Ciebię poprzez prostacki populizm jaki nam fundujesz.
    Czy firma dka której STX jest konkurencją coś Ci za to zaoferowała?

Regulamin p.10.8
    Za podobny ton wypowiedzi należy się ostrzeżenie. Jednak z uwagi na nikły wkład w Elektrodę oraz mały staż, tym razem tylko przypominam, że wszystkich na Forum obowiązuje Regulamin.
    (dj-MatyAS)
  • REKLAMA
  • #20 6285579
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #21 6286664
    Veyron13
    Poziom 2  
    Cytat:
    Zatem wynika z tego to, że ustawiłeś kolumnę w wilgotnym, lub mocno nasłonecznionym miejscu

Następny jasnowidz. Byłeś u mnie i wiedziałeś gdzie stoją te kolumny?
    Co za kolesie?
    Jak można w ten sposób dyskutować skoro wymyślają na biegu ściemy aby tylko nie było złego slowa na firme Tonsil.

Może moderator zacznie usuwać wpisy wróżbitów bo
    kolumny stoją w moim salonie na 4 piętrze tyłem do okna, które jest dokładnie od strony PÓłNOCNEJ.

Co tym razem wymyślisz?

Prawda jest taka o zawieszeniach z gąbki tonsila, że się po kilku latach rozpadają i tyle w tym temacie.
    A przy okazji dodam, że gwizdki tonsila już kilka razy wymieniałem.
    Może tylko ja?

Przypominam o Regulaminie.
    Jeszcze jeden post w takim napastliwym tonie i będę zmuszony, mimo młodego stażu na Forum, przyznać stosowną nagrodę. Jeśli Kolega chce się dzielić swą wiedzą może to robić w sposób kulturalny, bez zbędnej napastliwości i obrażania innych uczestników dyskusji.
    Regulamin p. 6 obowiązuje również...
    (dj-MatyAS)
  • #22 6286832
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #23 6287117
    krestleszek
    Poziom 11  
    Cytat:
    Co do pianki - jeśli tak się sypie, to wytłumacz mi fakt że żadne z Altusów 300 nie mają jeszcze rozwalonych zawieszeń? Przypominam, że Altusy 300 zaczęto produkować ok. 97-98 roku. To już ponad 10 lat, więc więcej niż "parę lat".

Może żadne z tych Pańskich altusów bo ja osobiście wymieniłem ich aż kilkadziesiąt od 1999 roku w altusach 300 i 200 z powodu między innymi sparciałych gąbek.
  • #24 6287263
    awertyio
    Poziom 12  
    Sparciałe resory głośników firmy Tonsil powodują, żę cała rzesza handlarzyków podrobionych części i naprawiaczy-amatorów ma cel w tym aby namawiać do kupowania Tonsili bo z czego będą się utrzymywać w przyszłości?

A swoją drogą są to głośniki mocno przereklamowane.
  • #25 6289629
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #26 6290250
    Zwierzak81
    Poziom 24  
    Ocena: 61
    Panowie nie ma co się kłócić. Nie mogę się wypowiedzieć o głośnikach STX bo nigdy nie miałem ich w dłoni, ani nie odsłuchiwałem. Ale z tego co czytałem to zarówno STX jak i Tonsil mają głośniki bardziej lub mniej udane, inne firmy również. Jednej osobie pasuje brzmienie takiego głośnika a innej osobie nie. Słyszałem sporo dobrego np. o Teslach, które kosztują po 30 zł (nie pytajcie o model, któryś szerokopasmowy miał bardzo dobrą opinię).

Wydaje mi się, że w przypadku głośników nie ma czegoś takiego jak zamiennik, zmieniając głośnik na inny, zmienia się charakterystyka zestawu. Pozostaje pytanie czy właścicielowi taka zmiana przypadnie do gustu ? Nie pozostaje nic innego jak eksperymentować albo zdać się na opinię osoby, która wymieniane w postach głośniki słyszała w podobnej obudowie, którą posiada autor postu i wypowiedziała co sądzi o dźwięku z danego głośnika.
  • #27 6295796
    Shadowek
    Poziom 31  
    Ocena: 24
    Głośniki i zamienniki, faajnie, też ktoś wymyślił, przecież każdy głośnik gra inaczej, i do każdego jest specjalnie projektowana zwrotnica, więc jeśli zmienimy jeden głośnik, całość oryginalnego dobrego brzmienia leci na łeb i szyje...

gtixxplosive
    Rozwaliła mnie Twoja wypowiedź: "Nie jestem amatorem", sądząc po Twoich postach, to nawet nie wiem czy nazwać Cię amatorem...

Swoją drogą tonsil ostatni czasy strasznie się zdziadził, i do tego ta ich pogięta polityka. Ogólnie głośniki mają aktualnie słabe, choć nie słyszałem kilku modeli, to większość jest słabych, czemu tak sądzę? Bo większość słyszałem, choć strasznie dobry jest gtc15/40/1 tylko szkoda że pojawił się na rynku polskim... Dobry jest również gdn20/30(40)
    Kopułki strasznie lipne, najlepsza to chyba gdwk9/80, gdwt to porażka...
    Co do tematu, lepiej kupić oryginalny gdm 12/60
  • #29 6862838
    Zwierzak81
    Poziom 24  
    Ocena: 61
    Kolega, który średnio raz w roku robi kolejny zestaw kolumn, zrobił coś takiego na głośniku właśnie GTC (koszt 40 zł we Wrześni) i bardzo chwali brzmienie.

Zamiennik dla Tonsil GDM 12/60 z lepszym zawieszeniem, SPL >90dB, 1000-6000Hz
  • #30 17862642
    truswal
    Poziom 1  
    Muszę dodać, że używam kolumny z głośnikiem GDM 10/60/4 od 1987 roku i dopiero teraz w 2019 zauważyłem naderwanie zawieszenia jednego głośnika więc postanowiłem wymienić na takie same Tonsila. Nie ma co wydziwiać skoro stare są znakomite. Co do brzmienia to głośniki sprawują się znakomicie a co trwałości to lata pracy tych głośników w kolumnach Space'86 same o sobie świadczą.

Dodano po 1 [minuty]:

Zapomniałem dodać, że lubię głośną muzykę więc kolumn nie oszczędzałem.

Podsumowanie tematu

✨ Poszukiwano zamiennika dla głośnika średniotonowego Tonsil GDM 12/60 o średnicy około 12 cm, SPL powyżej 90 dB i paśmie 1000-6000 Hz, z lepszym zawieszeniem niż piankowe. Dyskusja koncentrowała się na porównaniu oryginalnego Tonsila z zawieszeniem piankowym oraz regenerowanych wersji z gumowym zawieszeniem, które nie są polecane ze względu na zmienione właściwości i niższą jakość dźwięku. Pojawiły się opinie, że zawieszenia piankowe, choć mogą się zużywać po wielu latach (15-20 lat), oferują lepszą skuteczność i swobodę ruchu membrany niż gumowe, które są bardziej sztywne i również tracą właściwości z czasem.

Wielu uczestników dyskusji rekomendowało głośnik STX GDM 12-60-8 jako zamiennik, podkreślając jego lepszą jakość dźwięku i trwałość w porównaniu do Tonsila, zwłaszcza w zastosowaniach DIY i w kolumnach typu Altus 110 czy Alton 80. SPL STX wynosi około 92 dB, co spełnia wymagania użytkownika. Jednak pojawiły się także opinie krytyczne wobec STX, wskazujące na różnice w charakterystyce brzmienia i jakość wykonania, a także na subiektywne preferencje użytkowników.

Podkreślano, że zmiana głośnika na inny model zawsze wpływa na charakterystykę zestawu i wymaga dostosowania zwrotnicy lub akceptacji zmiany brzmienia. Zalecano zakup oryginalnych głośników z pewnych źródeł, unikając regenerowanych lub podrabianych egzemplarzy, szczególnie na aukcjach internetowych. W dłuższej perspektywie Tonsil GDM 10/60/4 wykazał się dużą trwałością, pracując bez uszkodzeń zawieszenia przez ponad 30 lat przy intensywnym użytkowaniu.

Podsumowując, STX GDM 12-60-8 jest uznawany za dobry zamiennik Tonsila GDM 12/60, oferując wyższy SPL i lepsze zawieszenie, ale wybór zależy od indywidualnych preferencji brzmieniowych i wymagań dotyczących trwałości. Oryginalne Tonsile z piankowym zawieszeniem pozostają cenione za skuteczność i charakter dźwięku, mimo potencjalnego starzenia się materiału zawieszenia po wielu latach eksploatacji.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA