logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wybór samochodu używanego AUDI B4 czy MERCEDES W124

aron20000 10 Mar 2009 22:46 3068 6
REKLAMA
  • #1 6264971
    aron20000
    Poziom 22  
    Ocena: 292
    Witam mam mały dylemat. Postanowiłem kupić używany samochód do 10 000zł może trochę więcej. Chodzi mi głównie o diesla żeby był w miarę ekonomiczny i niezawodny i w miarę prosty w obsłudze. Na początku przeglądałem audi b4 1.9 TDi i TD bo słyszałem o nich wiele dobrych opinii ale i czasem zdarzały się wyjątki. Poza tym to wnętrze auta w audi B4 trochę "odstrasza".
    Następnie natknąłem się na mercedesa w124 "trapeza" i całkiem poważnie mnie ten samochód zainteresował. Jeśli chodzi o ekonomiczność to najlepsze rozwiązanie w tym przypadku to podobno 2.5 w gołym Dieslu (podobno 6,5-7,5l/100km). Poza tym wnętrze auta jest wieeele ciekawsze niż proste do granic możliwości w audi.
    Co sądzicie o tych dwóch autach i które byście polecili :?:
  • REKLAMA
  • #2 6268543
    Pawel735
    Poziom 14  
    Ocena: 7
    Od kilku lat mam warsztat samochodowy i audi 80 z ktorymi robilem nawet niejestem w stanie zliczyc. Mercedesow W124 z koleji robilem doslownie z 5 i to tylko i wylacznie zawieszenia i chyba w jednym przypadku wymienialem skrzynie biegow. Moim zdaniem W124 to ostatnie "prawdziwe Mercedesy". Jezeli ja mial bym Ci radzic to kupuj W124 i nie bedziesz zalowac.
  • REKLAMA
  • #3 6285153
    ancek
    Poziom 1  
    znaleźć w124 z przebiegiem mniejszym niz 500tys graniczy z cudem - wiekszosc z nich jezdzi / jezdzilo na taxi i przebiegi maja kolo miliona jak nie lepiej. wystarczy popatrzec na mobile.de
  • #4 6318217
    cegllatuningklub
    Poziom 11  
    Ocena: 15
    Ja jestem za 124 kupiłem taki z 86 roku i poza wymianą świec i naprawy rozrusznika palcem go nie dotknełem przez 3 miesiące jest to wersja 2 litry w gołym dizlu pali mi od 5 do 7 litrów oleju roślinnego he he na niektórych stacjach można zatankować tzw BIO samochód mułowaty ale niezawodny w każdej chwili siadam i jade 500 km bez obawy że mi stanie. Audi z kolei miał moj ojciec i powiem tak spalanie 5 do 6 l więc troche mniej ale ten silnik ma usterke na wale jest kółko z klinem niewiem dokładnie ale to czesta usterka zresztą każdy mechanik to powie a druga sprawa to głowica tez pada a nowa to 4000 zł takie mieliśmy problemy z audi choc wygląd ma lepszy. Więc na koniec powiem tak możesz jeżdzić wszystkim ale tylko merolem będziesz śmigać z klasą .
  • REKLAMA
  • #5 6319141
    SarnaNuri
    Poziom 13  
    Ocena: 4
    Powinieneś się skupić na Merolu. Na prawdę udana konstrukcja chociaż B4 nie jest tragedią ale W124 o niebo lepsza. Same dobre słowa o nich się słyszy. Sam byłem zainteresowany nim i nie jest w cale aż tak źle ze znalezieniem czegoś godziwego. Tylko trzeba poszukać trochę. Zdarzają sie zadbane egzemplarze po starszych panach.
  • REKLAMA
  • #6 6319496
    aron20000
    Poziom 22  
    Ocena: 292
    Dzięki za pomoc teraz pozostało poszukać jakiegoś zadbanego egzemplarza w124 najlepiej za rozsądne pieniądze, a patrząc na te ceny nie będzie łatwo.
  • #7 6359499
    slaw31
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Zdecydowanie 124 mam od 10 lat prrzebieg zrobiony przezemnie to 5600000 a stan ogólny to895tys akupiłem z 330tys. Km jako 9-o letni reszta muwi za siebie

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy wyboru używanego samochodu z dieslem do około 10 000 zł, porównując Audi B4 1.9 TDi/TD oraz Mercedesa W124. Audi B4 cechuje się ekonomicznym spalaniem (5-6 l/100 km), ale ma znane problemy techniczne, takie jak usterki na wale korbowym (kółko z klinem) oraz awarie głowicy, której wymiana jest kosztowna. Mercedes W124, szczególnie wersja 2.5 Diesel, jest oceniany jako bardzo niezawodny i trwały, z umiarkowanym spalaniem (6,5-7,5 l/100 km) i prostą konstrukcją. W124 jest uważany za "ostatnie prawdziwe Mercedesy" i często spotykany z dużymi przebiegami, zwłaszcza po eksploatacji taksówkarskiej, co utrudnia znalezienie zadbanego egzemplarza. Mimo to, użytkownicy podkreślają jego niezawodność, komfort wnętrza oraz możliwość pokonywania długich tras bez awarii. Audi B4 ma bardziej nowoczesne wnętrze, ale jest mniej trwałe. Ogólnie rekomendowane jest W124 ze względu na solidność i klasę pojazdu, choć znalezienie dobrego egzemplarza wymaga cierpliwości i większych nakładów finansowych.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA