Witam. Mam zamiar kupić olej ale w miarę rzadki. Trochę nie rozumiem tych oznaczeń olejów. Który z tych olejów jest najrzadszy ( muszę mieć taki bo mi skleja teraz 2 i 3 bieg) 75W80, 75W85, 75W90. Bardzo proszę o odpowiedz.
jaki masz samochód to ci powiem jaki powinieneś wlać olej żeby był prawidłowy. podaj markę rok produkcji i jaki silnik
(jak znasz oznaczenie silnika to też)
Co sie stanie przekladni jezeli nalejemy innego oleju niz przewiduje produent ? Zalozmy ze do skrzyni manualnej nalejemy oleju przeznaczonego do asb lub "hipolu"
Moze ktos wytlumaczyc jakie beda skutki ? (uszkodzenie lozysk, uszkodzenie uszczelnien, jesli tak to dlaczego) ?
Potraktuj oznaczenia podobnie jak w olej silnikowym.
Podałeś wszystkie "75"-czyli niby początkowa lepkość w niskich temp. jest taka sama.
Druga liczba określa jak będą się te oleje sprawować w wyższych temp. i przy dużym obciążeniu przekładni.
Wybierz markowy olej i syntetyczny. Żadnych półsyntetyków i coś "ala" super.
Ma to być olej sprawdzony z odpowiednimi skladnikami "poślizgowymi"
Odradzam elfa półsyntetyka. Nie pamiętam obecnie oznaczeń. Taki po 0,5l.
Ciężko mi wchodziły biegi w oplu gdy była nim zalana(elfem).
Sprawdź sprzęgło, jego ustawienie.
Elf Tranself TRX 75W80 na nim miałem problemy w zimie.
Na Mobil mobilube 1SHC 75W90 znacznie się polepszyło.
Proszę nie traktować tego jako reklamę, tylko taki jest fakt.
Ustawienia sprzęgła nie zmieniałem. Skrzynia F15CR(3.74).
Sprzęgło mam hydrauliczne i na pewno w pełni sprawne. Problem występuje tylko na zimnym silniku, Jednak jak mam do pracy 1,5 kilometra do jest to strasznie denerwujące. Zalecany olej do mojego samochodu to API GL-3
SAE 75W-85. Lecz na forum MItsubishi polecają mi Transelfa...
Wpisz w "Google" "Oleje przekładniowe-poradnik".
Jest to plik w pdf-ie do ściągnięcia. Jest tam krótko opisane o co biega.
Ja miałem kłopoty-cięższe machanie i wciskanie drążkiem zmiany biegów na elfie, szczególnie po 8 godzinnym postoju na II zmianie w zimie.
Z drugiej strony może lepiej nie przesadzać, żeby skrzynia nie zaczęła się "pocić" lub jęczeć w lecie.
1,5 km to faktycznie krótki odcinek aby móc powiedzieć co się będzie działo w upalne dni na dłuższych trasach i w kilka osób.
W polonezie musiałem lać Hipol 85W145-do ciężarowych wozów.
Inaczej skrzynia i most dawały o sobie znać.
To już zależy też od zużycia, jakości i spasowania
A u mnie w Renault Lagunie na oleju Mobil 75-W80 nie moglem w zimie "wbic" 2-jki itd..po kilkugodzinnym postoju..Po wlaniu oleju dedykowanego do mojego auta tj. Elf Tranself NFJ 75-W80 problem zniknal..Podobno ten olej ma jakies specjalne dodatki tylko do skrzyn typu JXX TRX w Renault.. ( do synchronizatorow..) - wiec jak pisal kolega wyzej - nalezy wlewac tylko olej przeznaczony do danego auta.. i to wg rodzaju skrzyni.. ( np. w Renault sa skrzynie do benzyniakow typu JXX..albo TRX..i calkiem innne w dieslach.. - i inny olej np. typu NFP.. itd.. Wiec zawsze trzymamy sie zalecen producenta - instrukcji obslugi samochodu.. Pozdrawiam.
Naprawdę wierzycie w te aprobaty producentów? PRZYKŁADOWO: jak na Castolu jest aprobata VW, czy BMW etc. to należy lać tylko Castrola do Beemki, bo jak zalejesz Motula czy Valvoline'a to silnik wybuchnie?!
Trzymać się przede wszystkim oznaczeń oleju a nie nazwy jego producenta. Fakt, są dobre oleje i mniej dobre a posiadają to samo oznaczenie różnych producentów, ale to już inne historie. Generalnie rynek naftowy i olejowy to bardzo atrakcyjny biznes, ale o tym wiadomo przecież od dawna.
Trzymać się przede wszystkim oznaczeń oleju a nie nazwy jego producenta. Fakt, są dobre oleje i mniej dobre a posiadają to samo oznaczenie różnych producentów, ale to już inne historie. Generalnie rynek naftowy i olejowy to bardzo atrakcyjny biznes, ale o tym wiadomo przecież od dawna.
Pozdrawiam i czekam na lincz.
Wiadomo, że aprobaty to jest tylko wykonanie prób technicznych oleju wg. wymagań danego producenta. Oleju to w niczym nie zmienia. Nie należy tu żadnym olejom przypisywać magicznych właściwości. Jak olej jest dokładnie opisany w sensie swoich właściwości to taki jest. Obojętnie jakiej będzie marki. Tak więc do Fiata wcale nie trzeba lać lać Selenii a do VW Motula. Marka nie ma kompletnie żadnego znaczenia. Znacznie mają parametry o których mówi producent pojazdu w instrukcji obsługi. Jak są spełnione to marka może być dowolna.
Swoją drogą, to polecam oleje rodzimego producenta SPECOL www.specol.com.pl.
Przekładniowe do samochodów:
Oleje przekładniowe samochodowe Specol
Produkuje do wszystkiego co się rusza. Najwyższa jakość i dużo lepsza cena niż zachodnich producentów. To nie jest żadna reklama, sam używam od lat. Są dostępne dokładne karty charakterystyk, przez co wiem że ów producent jest rzetelny i nic nie ukrywa - w przeciwieństwie do zachodnich, gdzie niekiedy odnalezienie pełnej karty graniczy z cudem. A później i tak się okazuje, że FULL syntetyk Castrola jest tylko mieszaniną syntetyka i mineralnego.
Pytał ktoś wyżej co sie stanie jak do skrzyni wleje się zły olej. Przykładowo, w skrzyniach biegów muszą być oleje tzw. hipoidalne. Wlanie do skrzyni zwykłego oleju przekładniowego spowoduje w krótkim czasie zniszczenie koła przekładni głównej i zębatki atakującej. Jakość oleju i dobór jego własności do przekładni samochodowej jest kluczową sprawą. Po pierwsze, na pewno, ze względu na ogromne naciski występujące w przekładni głównej musi być to olej hipoidalny. Po drugie, starczy zastosować olej o parametrach jak opisuje producent i powinno być ok. Inna sprawa, że większości się wydaje, że oleju w skrzyni się nie wymienia. To błąd. Raz na kilka lat warto wymienić, gdyż każdy olej się zużywa, zawilgaca się i tylko wymiana przywraca pierwotny stan pracy przekładni.
Pozdrawiam!
A ja ci dam inny przykład, w ciężkich maszynach budowlanych, skrzynia automatyczna sprzęgło hydrokinetyczne.
Daje przykład bo sam już używam pewnej maszyny 15lat zawsze lany jest oryginalny maszyna z przebiegiem 16tyś Mth skrzynia do tej pory nie straciła na przeniesieniu mocy działa bez problemów, mam też drugą która ma 10tys Mth, jestem tez na innym forum o sprzęcie budowlanym gdzie obserwuję że każdy kto lał zamienniki oleju innych firm już nawet po 2 razy remontowali skrzynie (kosze sprzęgłowe itd). To samo moge powiedzieć o silniku niezniszczalny "perkins" nie tknąłem w nim nawet palca bo nie było po co. Gdzie inni już po generalnych remontach.
Przypadek? nie sadzę myślę że diabeł tkwi w szczegółach. A oznaczenie oleju nie kończy się na symbolu "5w30" a aprobata tylko potwierdza że jest zgodne z wytycznymi producenta.
A ja ci dam inny przykład, w ciężkich maszynach budowlanych, skrzynia automatyczna sprzęgło hydrokinetyczne.
Przypadek? nie sadzę myślę że diabeł tkwi w szczegółach. A oznaczenie oleju nie kończy się na symbolu "5w30" a aprobata tylko potwierdza że jest zgodne z wytycznymi producenta.
Myślę, że to nie przypadek ale zbyt pochopne wyciąganie wniosków. Trudno porównywać coś nie znając historii. To że inni już 2x remontowali a Ty nie to niekoniecznie oznacza że lali zły olej. Przyczyn zniszczenia skrzyni, czy silnika jest wiele więcej niż tylko stosowanie złego oleju. To co piszesz to jest właśnie demonizowanie utartej teorii, jakoby lanie do maszyny oleju wysokiej jakości, ale innego producenta niż rekomendowany powodowało jej szybsze zużycie.
Ja pisałem, że olej należy stosować wg. zaleceń producenta urządzenia, jeśli chodzi o parametry, ale niekoniecznie firmę jaka mu zapłaciła aby ją wpisał jako rekomendowaną do instrukcji obsługi. Firma może być dowolna, pod warunkiem że jej produkt spełnia warunki i jest się tego pewnym że spełnia. To ostanie wydaje się spełnione jeśli to jest uznany na rynku producent oleju.
✨ Olej przekładniowy o oznaczeniu 75W80 jest najrzadszy spośród 75W80, 75W85 i 75W90, co oznacza niższą lepkość w wysokich temperaturach i lepszą płynność, szczególnie ważną przy problemach z wchodzeniem biegów na zimno. Oznaczenia SAE wskazują na lepkość oleju: pierwsza liczba (75W) odnosi się do lepkości w niskich temperaturach, a druga (80, 85, 90) do lepkości w wysokich temperaturach i przy obciążeniu. Zaleca się stosowanie olejów syntetycznych, markowych i zgodnych z wymaganiami producenta pojazdu, np. API GL-3 dla Mitsubishi Carisma 1.8. Problemy z wchodzeniem biegów mogą wynikać także z ustawienia sprzęgła lub jakości oleju. Przykłady z praktyki pokazują, że oleje dedykowane do konkretnego typu skrzyni (np. Elf Tranself TRX 75W80 dla Renault) zawierają specjalne dodatki poprawiające pracę synchronizatorów. Dyskusja podkreśla, że ważniejsze od marki jest spełnienie parametrów technicznych i aprobat producenta, choć zdania na temat ich znaczenia są podzielone. Warto unikać półsyntetyków i olejów niskiej jakości, które mogą powodować trudności w zmianie biegów i przyspieszać zużycie skrzyni. Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.