logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Zasilacz 2,5VDC podaje za wysokie napięcie. Co jest grane?

Jan G. 13 Mar 2009 23:05 1287 3
REKLAMA
  • #1 6278538
    Jan G.
    Poziom 14  
    Ocena: 15
    Kupiłem na allegro używany zasilacz 230VAC / 2,2VDC 800mA. Po podłączeniu do sieci zamiast 2,2 V podawał 4,45 V (sprawdziłem na dwóch miernikach, elektronicznym i wychyłowym). Uznałem, że zasilacz jest zepsuty. Kupiłem drugi używany zasilacz 230VAC / 2,5VDC 2000mA. Po podłączeniu do sieci zamiast 2,5V podaje 4,37V. Albo mam niefart i trafiam na zepsute zasilacze (mimo, że sprzedawcy zapewniają, że są w 100% sprawne) albo nie potrafię zmierzyć napięcia. Dotychczas żyłem w przekonaniu, że tę czynność opanowałem. Im dłużej się zastanawiam tym głupsze pomysły przychodzą mi do głowy. Może napięcia podane na tabliczce znamionowej to wartości pod obciążeniem? Sam już nie wiem co mam o tym sądzić. Jeżeli jest to uszkodzenie zasilacza to jaki element mógł się zepsuć? W przypadku zasilacza na 2,5 V to w środku są jedynie transformator, dwie diody i jakiś rezystor. W sumie nie ma się co psuć. Proszę o sugestie.
  • REKLAMA
  • #2 6278561
    Lutek49
    Poziom 36  
    Ocena: 407
    Z opisu wynika, że zasilacze są bez stabilizacji napięcia wyjściowego. Podane napięcie jest osiągane dopiero po obciążeniu prądem znamionowym.
  • REKLAMA
  • #3 6278712
    Jan G.
    Poziom 14  
    Ocena: 15
    Lutek49 napisał:
    Z opisu wynika, że zasilacze są bez stabilizacji napięcia wyjściowego. Podane napięcie jest osiągane dopiero po obciążeniu prądem znamionowym.

I wszystko jasne. Zasilacz, który otworzyłem jest bez stabilizacji. Co do drugiego to nie wiem bo jest nierozbieralny tzn. klejony a nie skręcany, ale przypuszczam, ze również nie ma stabilizacji. Czy dołożenie stabilizatora jest trudne? Potrzebuję zasilacza stabilizowanego na dowolne napięcie z zakresu 2,0 - 2,5V.
  • #4 6278877
    Lutek49
    Poziom 36  
    Ocena: 407
    Zasilacz stabilizowany o niskim napięciu (z przedziału 2,0V - 2,5V) można uzyskać dość prosto stosując uniwersalny stabilizator scalony LM317 (ściągnij sobie notę katalogową układu - są tam przykładowe aplikacje tego układu).
REKLAMA