logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Tani programator i Atmel do sterowania silnikiem krokowym z buforem

lukaszdruk 19 Kwi 2004 14:08 5783 11
  • #1 601935
    lukaszdruk
    Poziom 11  
    Ocena: 5
    Witam wszystkich, mam do zrobienia sterowanie silnika krokowego z buforem, przy uzyciu jakiegos Atmela .

Aby cos takiego zrobic nalezy miec programator z blokada, zapisem i odczytem.

Oczywiscie chodzi o kase, programatorów jest sporo, atmeli tez,
    chodzi mi o w miare nie drogi programator i atmel?

Czy ktos ma jakies pomysły? :( :(
  • #2 601978
    BoskiDialer
    Poziom 34  
    Ocena: 42
    -at90s2313
    2KB pamięci, uart, eeprom, 15 wejść/wyjść, 2 liczniki (8 i 16 bitowy) 256B ramu..
    -programator tańszy niż 4zł (forum)
    7 kabelków, podstawka i wtyczka
    -stopień mocy (bufor) L298N (silnik bipolarny)
    -albo 4x mosfet buz11 (silnik unipolarny)
    -rezonator polecam 9,8304MHz (co daje prędkość uartu 38400bodów przy podzielniku 16x)

całość niepowinna przekroczyć 40 zł..
  • #3 601995
    unitral
    Użytkownik obserwowany
    Ocena: 175
    programatowa poszukaj w Elektonika Praktyczna 1999-2001, nazywał się chyba programator atmeli w 5min. niepamietam dokladnie ktory to numer, ale ja go zrobilem i swietnie dziala a cena? No cóż:) ja nic nie wydałem:)))
  • #4 602813
    japacer
    Poziom 12  
    Programator ISP można zrobić z kilku przewodów ale lepiej oddzielić układ od kompa (szkoda jedynego portu LPT w razie zonka). Taki programator znajduje się w ofercie AVT nr 2550/P na układzie 74LS244 - 20PLN, ale jak zrobisz sam to ten układ (jedyny w programatorze + 1 rezystor) kosztuje 1,5 PLN W razie potrzeby mogę zamieścić schemat.
  • #5 602819
    japacer
    Poziom 12  
    Programator ISP można zrobić z kilku przewodów ale lepiej oddzielić układ od kompa (szkoda jedynego portu LPT w razie zonka). Taki programator znajduje się w ofercie AVT nr 2550/P na układzie 74LS244 - 20PLN, ale jak zrobisz sam to ten układ (jedyny w programatorze + 1 rezystor) kosztuje 1,5 PLN W razie potrzeby mogę zamieścić schemat. Jesli chodzi o bufor mocy to może w razie czego można zastosować ULN 2803B. No oczywiście zależy jakiej mocy jest ten silnik, i czy jest 2 czy 4 fazowy. tym drugim łatwiej sterować bo nie trzeba odwracać faz.
    Powodzenia
  • #6 605472
    lukaszdruk
    Poziom 11  
    Dzieki wszystki za odpowiedzi, programator juz mam,

teraz bede musiał sie pomeczyc na samym sterowaniem silnika,
    program bedzie w asemblerze, na atmelu at90s2313
    lub z seri AT89xxxx, czy ktos ma jakies liniki do symulatorow lub zestawu narzedzi?
  • #7 605476
    lukaszdruk
    Poziom 11  
    Silnik bedzie raczej bipolarny
  • #10 610428
    Józef18
    Poziom 32  
    Ocena: 165
    japacer napisał:
    Programator ISP można zrobić z kilku przewodów ale lepiej oddzielić układ od kompa (szkoda jedynego portu LPT w razie zonka). Taki programator znajduje się w ofercie AVT nr 2550/P na układzie 74LS244 - 20PLN, ale jak zrobisz sam to ten układ (jedyny w programatorze + 1 rezystor) kosztuje 1,5 PLN W razie potrzeby mogę zamieścić schemat.

Mógłbyś zamieścić ten schemat ??
    oraz czy ten programator działa pod Win XP
    z góry dzięki
  • #12 613195
    lukaszdruk
    Poziom 11  
    Dzieki wszystkim za info, teraz bede musiał to sklecic w całosc i napisac cos w asm :) :)

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy taniego programatora i mikrokontrolera Atmel do sterowania silnikiem krokowym z buforem mocy. Proponowany mikrokontroler to AT90S2313 z 2KB pamięci, UART, EEPROM i 15 wejściami/wyjściami. Jako bufor mocy sugerowano układ L298N dla silników bipolarnych lub 4x MOSFET BUZ11 dla silników unipolarnych. Programator można wykonać samodzielnie tanim kosztem, np. na bazie układu 74LS244 (AVT 2550/P) lub według konstrukcji z Elektroniki Praktycznej (programator Atmel w 5 minut). Wskazano również możliwość użycia programatora zgodnego ze STK200, obsługiwanego przez oprogramowanie z lancos.com. Do programowania i symulacji polecono kompilator i symulator AVR dostępny na stronie Atmel (aStudio4.exe) oraz notę aplikacyjną doc1181.pdf. Dyskusja uwzględnia kwestie sterowania silnikiem bipolarnym, pisania programu w asemblerze oraz dobór odpowiednich narzędzi i komponentów przy ograniczonym budżecie.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA