logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Schemat prostownika ZSRR z transformatorem, tyrystorami i regulacją napięcia

gc 05 Gru 2002 16:20 27417 17
REKLAMA
  • #1 62568
    gc
    Poziom 11  
    jak w temacie
    mam taki prostownik produkcji ZSRR- trafo z wyprowadzonym środkiem, dwa tyrystory. Interesowałby mnie jakiś schemat takiego wynalazka, chodzi głównie o sterowanie tyrystorów i regulacje napięcia wyjściowego.Dobrze by było gdyby to działało dopiero po podłączeniu akumulatora.

Dzięki za odpowiedź(jak taka będzie, a jak nie to też).
  • REKLAMA
  • #2 64660
    sbuli
    Poziom 19  
    Ocena: 28
    Cześć
    Mam również podobny (chyba ) prostownik o nazwie (używając polskich liter) IMPULS-ZP 02 dawno temu został najechany ciągnikiem.
    Uszkodziła się płytka sterująca pękła na pół . Trafo i tyrystory są ok .Miałem gdzieś też schemat do tego ale czy go znajdę ,trudno powiedzeć. Ten prostownik był z rozruchem , prawdopodobnie normalnie ładował a jak się chciało zapalać to szedł na full. Z trafa wychodzi 2*20V symatryczne ze wspólną masą o dużum prądzie(główne robocze) i jeszcze 2 *20V do sterowania elektroniki .
    Tak się składa że przyszła zima i brat mnie ciśnie abym to odpalił bo by się przydało. Jeżeli znajdą schemat i płytką to może spróbuje naprawić a jeżeli nie to trzeba będzie coś samemu pokombinować. Ale jak znam życie z braku czasu wysteruje bramki na stałe, żeby działał rozruch (bo potrzebny) a zanim zrobie to porządnie to skończy się zima :).
    Jak znajdę schemat to podeśle .
    Pozdrawiam Sławek
  • REKLAMA
  • #3 64662
    TOMI
    Serwisant RTV
    Ocena: 261
    Chyba mam coś takiego w swoich zasobach. Muszę poszukać i wieczorem zeskanuje.
  • REKLAMA
  • #4 65808
    zybex
    Pomocny dla użytkowników
    Ocena: 2935
    Może interesuje coś takiego?
    Załączniki:
    • Prostownik z rozruchem.zip (101.67 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Prostownik z tyrystorami.zip (81.03 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #5 66305
    zybex
    Pomocny dla użytkowników
    Jeżeli ktoś chce opisy do w/w prostowników to mogę je zeskanować.
    Mam też nieco prościejsze rozwiązania. Te zamieściłem gdyż chodziło o dwa tyrystory jako prostowniki.
  • #6 66562
    gc
    Poziom 11  
    Dzięki za zainteresowanie.
    Spróbuje sie przegryść przez te schematy.
    Do pana Sbuli jakbyś mógł to poszukaj tego schematu. Ten mój prostownik miał podobne przejście też został lekko :) przyciśnięty. Polutowałem i działał chwilke, ale później przypadkowo dotknąłem do obudowy i coś padło(jakiś "zółty tranzystor"). Wymieniłem też na "podobny co do koloru"(bo oznaczenie jakieś nie nasze :D ) i dupa zimna. Więc przydałby się ten schemat bo z tego co piszesz to działanie prostownika jest jakieś znajome no oczywiście jeśli tonie będzie problem.
    A jak nie to zrobię na sztywno. Najwyżej nie będzie można zmieniać napięcia na wyjściu (chociaż może być chyba zawysokie). Ale zobaczymy może zimy w tym roku nie będzie :D i nie trzeba będzie kombinować.
    OOOOOO starczy ale sie rozpisałem.
  • #7 66588
    fachman
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 123
    Ja jak nie radziłem sobie z ichnimi wynalazkami po prostu po wtórnej dawałem tylko 4 diody, a regulację przenosiłem na stronę pierwotną, doskonale sprawdzał się tam ichni regulator oświetlenia na triaku.
  • #8 67055
    zybex
    Pomocny dla użytkowników
    Jeszcze inny radziecki prostownik.
    Załączniki:
    • Schemat prostownika ZSRR z transformatorem, tyrystorami i regulacją napięcia Resurs-1.gif (42.44 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #9 67476
    zybex
    Pomocny dla użytkowników
    Jeszcze prosty automatycznie odłączający prąd ładowania z jednym tyrystorem.
    Załączniki:
    • Schemat prostownika ZSRR z transformatorem, tyrystorami i regulacją napięcia Prosty automat.gif (16.63 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #10 68548
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #11 68831
    zybex
    Pomocny dla użytkowników
    Maksymalny prąd ładowania 10A.
  • #12 68895
    Marek81
    Poziom 19  
    Ocena: 8
    BTP7/100 jak sama nazwa wskazuje jest na 7A i 100V.
    Pozdrawiam.
  • #13 69197
    zybex
    Pomocny dla użytkowników
    Oczywiście,że tak. Wzorowałem się na opisie autora. Należy odpowiednio zwiększyć prądowo elementy i trafo aby osiągnąć większy prąd ładowania ale w jakim celu? Chyba że chcemy rozwalić akumulator.
    Poniżej dwa proste układziki.
    Załączniki:
    • Schemat prostownika ZSRR z transformatorem, tyrystorami i regulacją napięcia Prościutki.gif (3.11 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Schemat prostownika ZSRR z transformatorem, tyrystorami i regulacją napięcia Prosty prostownik.gif (36.58 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #14 69808
    zybex
    Pomocny dla użytkowników
    A może czeski z tranzystorem mocy?
    Załączniki:
    • Schemat prostownika ZSRR z transformatorem, tyrystorami i regulacją napięcia Czeski prostownik.gif (24.37 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #15 70362
    zybex
    Pomocny dla użytkowników
    To na koniec jeszcze jeden schemat ściągnięty z naprawianego kiedyś przeze mnie prostownika fabrycznego a raczej wyrobu rzemieślniczego które były kiedyś w sprzedaży.
    Załączniki:
    • Schemat prostownika ZSRR z transformatorem, tyrystorami i regulacją napięcia Prostownik max 10A.gif (74.78 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #16 6758040
    pawel-foto
    Poziom 19  
    Ocena: 42
    Mam pytanko w sprawie cewki ze schematu ZYBEXa. Jak taką wykonać(zdobyć) 8mH/10A?
  • #17 6758557
    przemekkk24
    Poziom 12  
    Ocena: 7
    A ja mam prostownik o ciekawej konstrukcji. prostowanie jednopołowkowe z regulacją prądu na 2T908 2 szt. Prostownik w czasie 1 półokresu ładuje, a w czasie 2-go rozładowuje akumulator. powoduje to odsiarczenia akumulatora i zwiększa jego trwałość.
    pozdr
  • #18 6760732
    Staszek49
    Poziom 35  
    Ocena: 1139
    Koledzy ja też się podłączam, aby poinformować w jaki sposób radziłem sobie z takimi prostownikami po awarii, a mianowicie: stosowałem 4 diody prostownicze (np. w alternatorów samochodowych) lub gotowe mostki prostownicze np. 25 lub 50 A (zakupione w elektroniku, w cenie około 10 zł ). Po stronie pierwotnej stosowałem stare domowe ściemniacze światła sufitowego albo nabywałem na bazarze (szmelc przywieziony z zachodu) ściemniacze od pokojowych lamp stojących. Ściemniacze te można obciążać odbiornikami o mocy 350 - 500 W. Pozostaje tylko do rozwiązania kwestia bezpiecznego zamontowania tych układów w prostowniku.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy schematu prostownika produkcji ZSRR z transformatorem o wyprowadzonym środku, dwoma tyrystorami oraz regulacją napięcia wyjściowego, z funkcją uruchamiania dopiero po podłączeniu akumulatora. Uczestnicy wymieniają się informacjami o podobnych konstrukcjach, m.in. prostowniku IMPULS-ZP 02 z symetrycznym transformatorem 2x20V oraz układami sterowania tyrystorów. Poruszono kwestie uszkodzeń elementów sterujących, trudności w znalezieniu oryginalnych schematów oraz możliwości zastąpienia tyrystorów prostownikiem diodowym i regulacją napięcia po stronie pierwotnej transformatora za pomocą triaka (np. regulator oświetlenia). Wskazano na maksymalny prąd ładowania około 10A oraz elementy takie jak tyrystor BTP7/100 (7A, 100V). Zaproponowano także proste układy z jednym tyrystorem do automatycznego odłączania ładowania oraz alternatywne rozwiązania z tranzystorem mocy. W dyskusji pojawiły się także metody naprawy i modernizacji prostowników, w tym stosowanie mostków prostowniczych 25-50A i domowych ściemniaczy światła do regulacji napięcia. Poruszono także temat wykonania cewki 8mH/10A stosowanej w schematach prostowników.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA